Mazurek czekoladowy na kruchym spodzie. Jak go przygotować?
Bardzo prosty w przygotowaniu mazurek na kruchym spodzie z czekoladowym kremem. Wierzch udekorowaliśmy bakaliami. Takie ciacho z pewnością będzie ozdobą wielkanocnego stołu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Kruche ciasto:
- 220 g zimnego masła
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 320 g mąki krupczatki
- 3 duże żółtka
- 2/3 szklanki cukru pudru
Nadzienie:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- 1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
- Bakalie
Przepis
- Z podanych składników zagnieść szybko kruche i gładkie ciasto. Włożyć na 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na cienki placek, wykroić formę dużego jajka, z odkrojonego ciasta przygotować brzeg mazurka.
- Ponakłuwać widelcem i piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia 20 minut w temperaturze 180stC. Funkcja piekarnika: góra-dół z termoobiegiem.
- Upieczony spód odstawić do przestudzenia. W tym czasie przygotować masę czekoladową. Obie czekolady połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Dodać śmietankę i masło. Dobrze wymieszać. Masę przestudzić. Rozsmarować na kruchym spodzie. Udekorować bakaliami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl