Mazurek czekoladowy na kruchym spodzie. Jak go przygotować?
Przepis
Bardzo prosty w przygotowaniu mazurek na kruchym spodzie z czekoladowym kremem. Wierzch udekorowaliśmy bakaliami. Takie ciacho z pewnością będzie ozdobą wielkanocnego stołu.
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Składniki
Kruche ciasto:
- 220 g zimnego masła
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 320 g mąki krupczatki
- 3 duże żółtka
- 2/3 szklanki cukru pudru
Nadzienie:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- 1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
- Bakalie
Przepis
- Z podanych składników zagnieść szybko kruche i gładkie ciasto. Włożyć na 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na cienki placek, wykroić formę dużego jajka, z odkrojonego ciasta przygotować brzeg mazurka.
- Ponakłuwać widelcem i piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia 20 minut w temperaturze 180stC. Funkcja piekarnika: góra-dół z termoobiegiem.
- Upieczony spód odstawić do przestudzenia. W tym czasie przygotować masę czekoladową. Obie czekolady połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Dodać śmietankę i masło. Dobrze wymieszać. Masę przestudzić. Rozsmarować na kruchym spodzie. Udekorować bakaliami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Mazurek czekoladowy na kruchym spodzie. Jak go przygotować?
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.