Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane na polskich stołach pojawiają się regularnie. Mimo że w sklepach pojawiają się gotowe wersje tego dania, najlepiej smakują w wersji domowej. Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious, proponuje prosty sposób na obłędnie pyszny obiad, który smakuje bez względu na porę roku.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Placki ziemniaczane na polskich stołach pojawiają się regularnie. Mimo że w sklepach znaleźć można gotowe wersje tego dania, najlepiej smakują w wersji domowej. Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious, proponuje prosty sposób na obłędnie pyszny obiad, który smakuje bez względu na porę roku.

Składniki (ok. 4-6 porcji):

700 g ziemniaków
1 duża cebula
60 g mąki pszennej
2 jajka
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
olej do smażenia

Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach lub zblenduj na bardzo drobne cząstki (prawie puree) razem z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto wykładaj porcjami na patelnię z dodatkiem rozgrzanego tłuszczu. Smaż z obu stron na złoto.

Sugestie: wybierz mączyste ziemniaki. Jeśli placki ziemniaczane zamierzasz podać z wytrawnymi dodatkami, do masy dodaj również dwa ząbki przetartego przez praskę czosnku. Jeśli chcesz podać je na słodko, do masy możesz dodać łyżeczkę cukru. Placki ziemniaczane możesz podać z cukrem (i gęstą kwaśną śmietaną), ketchupem lub z dżemem. Polecam też wersję z sosem pieczarkowym lub gulaszem mięsnym, albo warzywnym według uznania.

Wersja light: do smażenia użyj oleju kokosowego. Placki bezpośrednio po usmażeniu z patelni wykładaj na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, który wchłonie z nich nadmiar tłuszczu.

Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu