Jak wybrać najlepszy jogurt naturalny?

Jogurt naturalny wydaje się jednym z niewielu produktów, które przecież po prostu muszą być zdrowe. Czy jednak tak jest naprawdę? Czy możemy sięgnąć po pierwszy lepszy jogurt z tej kategorii i być pewni, że będzie on wysokiej jakości, bez zbędnych wypełniaczy i konserwantów? Oczywiście po tak postawionych pytaniach od razu możemy odpowiedzieć sobie, że nie. Na co więc zwrócić uwagę, kupując jogurty naturalne i jak wybrać te najlepsze?

Jogurt naturalnyJogurt naturalny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Po pierwsze: Żywe kultury bakterii

Jogurty naturalne kupujemy przede wszystkim ze względu na zawartość probiotycznych bakterii, które mają zasiedlić nasze jelita i wspomóc naszą odporność, poprawić samopoczucie i zdrowie. Jak się jednak bliżej przyjrzymy różnego rodzaju jopgurtom, okazuje się, że nie w każdym je znajdziemy.

Warto wiedzieć, że samo oznaczenie jogurtu jako probiotycznego niczego nie gwarantuje. Na etykiecie zawsze powinny być wymienione informacje dotyczące rodzaju, gatunku i szczepu bakterii znajdujących się w jogurcie (np. Lactobacillus casei ssp. rhamnosus), a także minimalna ilość żywych bakterii probiotycznych, które przetrwają do końca daty przydatności produktu do spożycia. Najlepiej, by ich ilość mieściła się w przedziale 10-100 milionów w 1 g jogurtu w zależności od rodzaju bakterii.

Niestety, niezwykle często producenci zamieszczają na etykietach informację tylko o tym, że jogurt ma żywe kultury bakterii, ewentualnie podaje ich gatunek lub szczep, ale nie określa ich ilości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

Po drugie: Bio lub eko

Gdy widzimy na etykiecie jakiegokolwiek produktu oznaczenie Bio lub Eko, może się nam wydawać, że jest to najlepszy możliwy wybór. Owszem, możemy spodziewać się wyższej jakości jogurtu, który wyprodukowany jest z ekologicznych i naturalnych składników. Jednocześnie jednak nie zwalnia nas to z obowiązku czytania składu. Może się bowiem okazać, że taki bio jogurt ma wiele niepotrzebnych składników, np. cukier czy mleko w proszku, i nawet nie zawiera bakterii probiotycznych.

Warto pamiętać, że eko jogurty bardzo często są sporo droższe niż te, które nie posiadają takich oznaczeń, a w składzie wcale nie muszą być lepsze. Pozostajemy zawsze przy zasadzie, że im krótsza lista składników, tym lepiej – bez względu na to, do której półki cenowej zalicza się dany produkt.

Po trzecie: Zawartość mleka w proszku i cukru

Prawdziwy dobrej jakości jogurt naturalny nie potrzebuje niczego poza mlekiem i żywymi kulturami bakterii. Bardzo często w składzie znajdziemy dodatkowo np. mleko w proszku, które samo w sobie nie jest niezdrowe. Jednak jeśli mamy możliwość wyboru, kupmy jogurt, który go nie zawiera. Dlaczego?

Mleko w proszku podnosi kaloryczność, ilość tłuszczu i białka w produkcie. Dodatkowo jest źródłem cholesterolu, zmienia smak i konsystencję jogurtu. Gęsty i smaczny jogurt można z powodzeniem wyprodukować bez dodatku mleka w proszku, choć jego udział z pewnością przyspiesza ten proces i jest tańszą opcją.

Cukier dodany lub inne słodziki najczęściej występują w tych jogurtach, które kierowane są do dzieci, zawierają zboża, są smakowe albo z owocami. Tego rodzaju produkty można traktować bardziej jak słodycze niż jogurty. Jeśli koniecznie chcemy, by jogurt naturalny był słodszy, dodajmy do niego odrobinę miodu, suszone lub świeże owoce.

Dobrej jakości jogurt naturalny może zawierać ok. 4,9 g cukru na 100 g produktu. Jeśli w wartościach odżywczych widnieje wyższa ilość, oznacza to, że producent najprawdopodobniej dodał do jogurtu cukier.

Po czwarte: Fit, light, 0 proc.

Jogurty naturalne pozbawione tłuszczu może i mają mniej kalorii albo cholesterolu, ale wcale nie musi to oznaczać, że są zdrowsze. Okazuje się, że jogurt pozbawiony tłuszczu jest znacznie rzadszy, dlatego w jego miejsce producenci najczęściej dodają zagęstniki. Ponadto tłuszcz znajdujący się w jogurtach jest jednym z najlepiej przyswajalnych tłuszczy zwierzęcych. Jest też doskonałym źródłem witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach, oraz kwasów tłuszczowych.

Jeśli więc zależy nam na mniejszej ilości tłuszczu w diecie, ale chcemy korzystać z prozdrowotnych właściwości jogurtów, postawmy na te lekko odtłuszczone, ale nie całkowicie pozbawione tłuszczu. Optymalnie jogurt może zawierać 1,5-2 proc. tłuszczu i dostarczać ok. 60 kcal w 100 g.

Po piąte: Zagęstniki

Producenci bardzo często szukają oszczędności i próbują przyspieszyć proces wytwarzania jogurtów naturalnych, które oferują. Dlatego też dodają do swoich produktów zagęstniki, takie jak wspomniane wyżej mleko w proszku czy też śmietankę, białka mleka, żelatynę, skrobię albo pektyny. Każdy jednak dodatkowy składnik podnosi kaloryczność, zawartość tłuszczu i węglowodanów, co niekorzystnie wpływa na jakość produktu.

Standardowo więc, najważniejszym elementem kupowania jogurtu naturalnego jest czytanie etykiet. Te wysokiej jakości powinny mieć w swoim składzie zaledwie dwa produkty: mleko oraz żywe kultury bakterii. Dodatkowo powinny mieć na etykiecie podaną nazwę i ilość tychże bakterii. Wszelkie pozostałe składniki są zupełnie zbędne, choć niekoniecznie groźne dla zdrowia człowieka.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie