Marynowane pieczarki w zupełnie nowym wydaniu

Pieczarki w cieście zanurzone w słodko-kwaśnej marynacie. Sprawdzą się zarówno jako do drugiego dania, jak i jako przystawka na domowe imprezy. Wypróbujcie przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

Marynowane pieczarki w zupełnie nowym wydaniuMarynowane pieczarki w zupełnie nowym wydaniu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 kg małych pieczarek
  • 10 jaj
  • 1 kg mąki krupczatki
  • 4 l wody
  • 2 szklanki octu
  • 400 g dobrego koncentratu pomidorowego
  • 14 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • 8 cebul
  • 15 ziaren pieprzu,
  • kilka listków laurowych
  • olej do smażenia
  • dodatkowo sól, pieprz

Przepis

  • Pieczarki czyścimy. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem.
  • Pieczarki obtaczamy w jajku, mące krupczatce i smażymy na dość głębokim oleju na złoto.
  • Łyżką cedzakową wyławiamy pieczarki i osączamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Z pozostałych składników gotujemy zalewę.
  • W wyparzonych słoikach bardzo ciasno układamy nasze pieczarki.
  • Na wierzchu każdego słoiczka układamy po parę piórek cebuli.
  • Zalewamy gorącą zalewą, wycieramy brzegi słoika i zakręcamy słoiki.
  • Pieczarki pasteryzujemy 30 min. Pieczarki możemy jeść już po 5-6 dniach.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw