Jak wybrać mandarynki? 5 wskazówek, które ułatwią zakup

Gdy myślimy o świątecznych owocach, od razu na myśl przychodzą nam cytrusy - przede wszystkim pomarańcze i mandarynki. Te słodkie, soczyste i wspaniale pachnące owoce jemy teraz praktycznie przez cały rok, ale kiedyś kojarzyły się głównie ze świętami Bożego Narodzenia.

MandarynkiMandarynki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

W grudniu sklepowe półki uginają się pod pomarańczowymi owocami, a my stajemy przed trudnym wyborem. Które włożyć do koszyka?

Po czym poznać, że mandarynki są słodkie i soczyste?

Dziś przyglądamy się mandarynkom. Na początek jednak szybki przegląd po małych cytrusach, nie wszystkie bowiem są mandarynkami. Na przykład popularna w Polsce klementynka to połączenie pomarańczy z mandarynką. Charakteryzuje się tym, że jest najmniejsza spośród innych gatunków i zawiera mało pestek.

Skórka klementynek jest bardzo cienka, ale zdejmiemy ją mimo tego bez trudu. Inną mandarynką - nie mandarynką jest tangela, czyli krzyżówka mandarynki z grejpfrutem. Jest bardzo soczysta, ale lekko gorzkawa. Jeśli mamy swoją ulubioną odmianę mandarynki, czas na zakupy. Czym się kierować? Oto nasze rady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie wyrzucaj skórek mandarynki

Sprawdźmy rozmiar i wagę

Duże i płaskie mandarynki czasem są kwaśne i niesmaczne. Z kolei te mniejsze czy średnie na pewno będą bardzo słodkie. Zwróćmy także uwagę na wagę owoców. Im owoc cięższy, tym więcej soku zawiera i jest smaczniejszy. Lekkie mandarynki mogą być w środku lekko wysuszone i pozbawione soku.

Kupujmy na targowiskach

Wszystkie cytrusy uwielbiają chłód. Wtedy zachowują dłużej swoje właściwości, a przede wszystkim świeżość. Niska temperatura to także gwarancja dobrego smaku. Jeśli mamy więc wybór, kupujmy na targach, a nie w sklepach.

Obejrzyjmy skórkę

Jędrna i błyszcząca skórka jest znakiem tego, że owoce są świeże, a to zwiększa szansę, że będą soczyste i smaczne. Z kolei im bardziej twarda i pomarszczona jest skórka, tym większa szansa, że owoce leżały i czekały na nas zbyt długo. Skórka powinna również lekko odstawać od miąższu. Jeśli przylega ona do owocu to znaczy, że mandarynka jest przesuszona. Na skórce nie powinno być również żadnych oznak pleśni czy wgnieceń.

Jeśli są liście, to bardzo dobrze!

Jeśli uda nam się znaleźć mandarynki, które mają jeszcze zielone, błyszczące liście, nie zastanawiajmy się długo nad ich zakupem. Takie owoce na pewno będą słodkie i smaczne. Z kolei jeśli znajdziemy owoce ze zwiędłymi lub suchymi listkami, omijajmy je szerokim łukiem.

Powąchajmy owoce

Przy wyborze cytrusów koniecznie kierujmy się także węchem. Dobre mandarynki będą miały niezwykle intensywny zapach, wyczuwalny nawet przez skórkę. Owoce bez mocnego zapachu będą stare lub cierpkie, lepiej ich nie kupować. Nie kupujmy kota w worku

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja