Jak wybrać mandarynki? 5 wskazówek, które ułatwią zakup
Gdy myślimy o świątecznych owocach, od razu na myśl przychodzą nam cytrusy - przede wszystkim pomarańcze i mandarynki. Te słodkie, soczyste i wspaniale pachnące owoce jemy teraz praktycznie przez cały rok, ale kiedyś kojarzyły się głównie ze świętami Bożego Narodzenia.
W grudniu sklepowe półki uginają się pod pomarańczowymi owocami, a my stajemy przed trudnym wyborem. Które włożyć do koszyka?
Po czym poznać, że mandarynki są słodkie i soczyste?
Dziś przyglądamy się mandarynkom. Na początek jednak szybki przegląd po małych cytrusach, nie wszystkie bowiem są mandarynkami. Na przykład popularna w Polsce klementynka to połączenie pomarańczy z mandarynką. Charakteryzuje się tym, że jest najmniejsza spośród innych gatunków i zawiera mało pestek.
Skórka klementynek jest bardzo cienka, ale zdejmiemy ją mimo tego bez trudu. Inną mandarynką - nie mandarynką jest tangela, czyli krzyżówka mandarynki z grejpfrutem. Jest bardzo soczysta, ale lekko gorzkawa. Jeśli mamy swoją ulubioną odmianę mandarynki, czas na zakupy. Czym się kierować? Oto nasze rady.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie wyrzucaj skórek mandarynki
Sprawdźmy rozmiar i wagę
Duże i płaskie mandarynki czasem są kwaśne i niesmaczne. Z kolei te mniejsze czy średnie na pewno będą bardzo słodkie. Zwróćmy także uwagę na wagę owoców. Im owoc cięższy, tym więcej soku zawiera i jest smaczniejszy. Lekkie mandarynki mogą być w środku lekko wysuszone i pozbawione soku.
Kupujmy na targowiskach
Wszystkie cytrusy uwielbiają chłód. Wtedy zachowują dłużej swoje właściwości, a przede wszystkim świeżość. Niska temperatura to także gwarancja dobrego smaku. Jeśli mamy więc wybór, kupujmy na targach, a nie w sklepach.
Obejrzyjmy skórkę
Jędrna i błyszcząca skórka jest znakiem tego, że owoce są świeże, a to zwiększa szansę, że będą soczyste i smaczne. Z kolei im bardziej twarda i pomarszczona jest skórka, tym większa szansa, że owoce leżały i czekały na nas zbyt długo. Skórka powinna również lekko odstawać od miąższu. Jeśli przylega ona do owocu to znaczy, że mandarynka jest przesuszona. Na skórce nie powinno być również żadnych oznak pleśni czy wgnieceń.
Jeśli są liście, to bardzo dobrze!
Jeśli uda nam się znaleźć mandarynki, które mają jeszcze zielone, błyszczące liście, nie zastanawiajmy się długo nad ich zakupem. Takie owoce na pewno będą słodkie i smaczne. Z kolei jeśli znajdziemy owoce ze zwiędłymi lub suchymi listkami, omijajmy je szerokim łukiem.
Powąchajmy owoce
Przy wyborze cytrusów koniecznie kierujmy się także węchem. Dobre mandarynki będą miały niezwykle intensywny zapach, wyczuwalny nawet przez skórkę. Owoce bez mocnego zapachu będą stare lub cierpkie, lepiej ich nie kupować. Nie kupujmy kota w worku