5 pysznych (nie tylko słodkich) pomysłów na mandarynki
W czasach PRL-u były produktem luksusowym, w sklepach pojawiającym się co najwyżej od święta. Dziś możemy je kupić przez cały rok, jednak zdaniem wielu osób najlepiej smakują zimą. Soczyste i aromatyczne mandarynki to nie tylko pyszna i orzeźwiająca przekąska, ale również baza wielu prostych, smacznych potraw.
Pierogi z mandarynkami
Zazwyczaj nadziewamy je mięsem, kapustą albo twarogiem z ziemniakami. Jednak pierogi bardzo lubią eksperymenty – można nafaszerować je np. aromatycznymi mandarynkami.
Najpierw przygotowujemy ciasto. Do 300 g mąki pszennej dosypujemy szczyptę soli, a później powoli wlewamy roztopione masło (20 g), cały czas mieszając. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i zagniatamy wszystko na gładką masę. Gotowe ciasto odkładamy na pół godziny, a w tym czasie przyrządzamy mandarynkowy farsz – kilka dojrzałych owoców obieramy, pozbawiamy błonek i pestek, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zmielonego twarogu (300 g), wcześniej zmieszanego z dwoma żółtkami ubitymi z cukrem (łyżka) oraz ekstraktem waniliowym (łyżeczka).
Ciasto dzielimy na kilka kawałków, każdy rozwałkowując na placek o grubości 2-3 mm. Szklanką wycinamy kółka, na które nakładamy czubatą łyżeczkę farszu. Na koniec pierogi dokładanie zlepiamy i wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżeczki oleju. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze około dwóch minut.
Nie wyrzucaj skórek mandarynki
Mandarynkowy sos do mięs
Pyszny dodatek do pieczonego kurczaka czy kaczki. Sos świetnie komponuje się również z pasztetem albo szynką. Jak go przygotować?
Zadanie jest proste. 5-6 mandarynek obieramy i pozbawiamy białych błonek. Kroimy na mniejsze kawałki, po czym podsmażamy na maśle klarowanym, z kilkoma cienkimi plasterkami imbiru oraz miodem gryczanym (łyżka). Gdy owoce zaczną się rozpadać dolewamy wytrawne białe wino (120 ml) i dorzucamy kilka gałązek tymianku. Gotujemy na małym ogniu, aż do zredukowania płynu i odparowania alkoholu. Dodajemy zimne masło (1-2 łyżki) i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy, by sos miał gładszą konsystencję możemy go zmiksować.
Konfitura z mandarynek i buraków
Świetnie komponuje się z rozmaitymi serami, pieczoną kaczką czy gęsią, ale również bardzo dobrze smakuje posmarowana na kromce chleba lub chałki.
By przyrządzić pyszną i aromatyczną konfiturę potrzebujemy kilograma buraków, które myjemy, skrapiamy oliwą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy godzinę w temperaturze 220-230 st. Po ostygnięciu kroimy je na mniejsze kawałki i miksujemy z obranymi, pozbawionymi białych błon i pestek mandarynkami (500 g) oraz kawałkiem świeżego, startego imbiru. Następnie uzyskaną masę zalewamy syropem przygotowanym z cukru (szklanka), miodu (2 łyżki) i niewielkiej ilości wody. Gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut, pod koniec dolewając 2-3 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny.
Gorącą konfiturę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy. Po wystygnięciu przechowujemy w chłodnym oraz ciemnym miejscu.
Sałatka z mandarynek i kurczaka
Szukasz pomysłu na delikatny, lekkostrawny obiad, a może kolację? Przygotuj pełną aromatów sałatkę z cytrusową nutą.
Na początku przygotowujemy "wkładkę mięsną". Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy i odkładamy do wystudzenia. Później w salaterce umieszczamy porwaną sałatę lodową, a następnie kurczaka, pokrojone na małe kawałki mandarynki (4-5 sztuk), plasterki selera naciowego (2 łodygi) i odsączoną kukurydzę z puszki. Przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem przygotowanym z jogurtu naturalnego (4 łyżki) wymieszanego z majonezem (2 łyżki) i sokiem z cytryny (łyżka), doprawionym solą i pieprzem.
Zapiekanka z mandarynkami
Pyszny i aromatyczny deser owocowy, który możemy podać również na obiad lub kolację. Jak go przygotować?
Mandarynki (5-6 sztuk) obieramy ze skórki, pozbawiamy białych błonek i pestek, po czym dzielimy na cząstki. Ucieramy żółtko z cukrem (2 łyżki) i cukrem waniliowym (możemy go zamienić na kilka ziaren prawdziwiej wanilii), następnie dodajemy powoli naturalny serek homogenizowany oraz sok i skórkę z cytryny. Dokładamy białko ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy. Powstałą masą zalewamy cząstki mandarynek ułożone w natłuszczonej formie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20-30 minut.