Trwa ładowanie...

5 pysznych (nie tylko słodkich) pomysłów na mandarynki

W czasach PRL-u były produktem luksusowym, w sklepach pojawiającym się co najwyżej od święta. Dziś możemy je kupić przez cały rok, jednak zdaniem wielu osób najlepiej smakują zimą. Soczyste i aromatyczne mandarynki to nie tylko pyszna i orzeźwiająca przekąska, ale również baza wielu prostych, smacznych potraw.

Mandarynki smakują nie tylko na surowo Mandarynki smakują nie tylko na surowo Źródło: Adobe Stock, fot: HENRYK_NIESTROJ
dk65ai2
dk65ai2

Pierogi z mandarynkami

Zazwyczaj nadziewamy je mięsem, kapustą albo twarogiem z ziemniakami. Jednak pierogi bardzo lubią eksperymenty – można nafaszerować je np. aromatycznymi mandarynkami.

Najpierw przygotowujemy ciasto. Do 300 g mąki pszennej dosypujemy szczyptę soli, a później powoli wlewamy roztopione masło (20 g), cały czas mieszając. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i zagniatamy wszystko na gładką masę. Gotowe ciasto odkładamy na pół godziny, a w tym czasie przyrządzamy mandarynkowy farsz – kilka dojrzałych owoców obieramy, pozbawiamy błonek i pestek, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zmielonego twarogu (300 g), wcześniej zmieszanego z dwoma żółtkami ubitymi z cukrem (łyżka) oraz ekstraktem waniliowym (łyżeczka).

Ciasto dzielimy na kilka kawałków, każdy rozwałkowując na placek o grubości 2-3 mm. Szklanką wycinamy kółka, na które nakładamy czubatą łyżeczkę farszu. Na koniec pierogi dokładanie zlepiamy i wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżeczki oleju. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze około dwóch minut.

Nie wyrzucaj skórek mandarynki

Mandarynkowy sos do mięs

Pyszny dodatek do pieczonego kurczaka czy kaczki. Sos świetnie komponuje się również z pasztetem albo szynką. Jak go przygotować?

dk65ai2

Zadanie jest proste. 5-6 mandarynek obieramy i pozbawiamy białych błonek. Kroimy na mniejsze kawałki, po czym podsmażamy na maśle klarowanym, z kilkoma cienkimi plasterkami imbiru oraz miodem gryczanym (łyżka). Gdy owoce zaczną się rozpadać dolewamy wytrawne białe wino (120 ml) i dorzucamy kilka gałązek tymianku. Gotujemy na małym ogniu, aż do zredukowania płynu i odparowania alkoholu. Dodajemy zimne masło (1-2 łyżki) i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy, by sos miał gładszą konsystencję możemy go zmiksować.

Konfitura z mandarynek i buraków

Świetnie komponuje się z rozmaitymi serami, pieczoną kaczką czy gęsią, ale również bardzo dobrze smakuje posmarowana na kromce chleba lub chałki.

By przyrządzić pyszną i aromatyczną konfiturę potrzebujemy kilograma buraków, które myjemy, skrapiamy oliwą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy godzinę w temperaturze 220-230 st. Po ostygnięciu kroimy je na mniejsze kawałki i miksujemy z obranymi, pozbawionymi białych błon i pestek mandarynkami (500 g) oraz kawałkiem świeżego, startego imbiru. Następnie uzyskaną masę zalewamy syropem przygotowanym z cukru (szklanka), miodu (2 łyżki) i niewielkiej ilości wody. Gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut, pod koniec dolewając 2-3 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny.

Gorącą konfiturę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy. Po wystygnięciu przechowujemy w chłodnym oraz ciemnym miejscu.

dk65ai2

Sałatka z mandarynek i kurczaka 

Szukasz pomysłu na delikatny, lekkostrawny obiad, a może kolację? Przygotuj pełną aromatów sałatkę z cytrusową nutą.

Na początku przygotowujemy "wkładkę mięsną". Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy i odkładamy do wystudzenia. Później w salaterce umieszczamy porwaną sałatę lodową, a następnie kurczaka, pokrojone na małe kawałki mandarynki (4-5 sztuk), plasterki selera naciowego (2 łodygi) i odsączoną kukurydzę z puszki. Przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem przygotowanym z jogurtu naturalnego (4 łyżki) wymieszanego z majonezem (2 łyżki) i sokiem z cytryny (łyżka), doprawionym solą i pieprzem.

Zapiekanka z mandarynkami

Pyszny i aromatyczny deser owocowy, który możemy podać również na obiad lub kolację. Jak go przygotować?

dk65ai2

Mandarynki (5-6 sztuk) obieramy ze skórki, pozbawiamy białych błonek i pestek, po czym dzielimy na cząstki. Ucieramy żółtko z cukrem (2 łyżki) i cukrem waniliowym (możemy go zamienić na kilka ziaren prawdziwiej wanilii), następnie dodajemy powoli naturalny serek homogenizowany oraz sok i skórkę z cytryny. Dokładamy białko ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy. Powstałą masą zalewamy cząstki mandarynek ułożone w natłuszczonej formie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20-30 minut.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dk65ai2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj