Jak przechowywać mandarynki, pomarańcze i inne cytrusy, by się szybko nie psuły?

Zimą bardzo chętnie kupujemy różnego rodzaju cytrusy. Cytryny, mandarynki, pomarańcze i grejpfruty to jedne z najbardziej popularnych owoców na całym zresztą świecie. Zdarza się jednak, że cytrusy szybko się psują. Można temu zaradzić, stosując się do kilku prostych zasad.

MandarynkiCytrusy mogą być przechowywane przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Кирилл Баюров - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Jakie cytrusy wybierać?

Zacznijmy od wyboru owoców. Powinny mieć one jednolity kolor, bez plamek i śladów pleśni. Barwa powinna być także intensywna, bo oznacza to, że owoc jest odpowiednio dojrzały. Najlepiej wybierać odmiany o grubej skórce – dzięki temu soczysty miąższ jest lepiej chroniony przed bytującymi na skórce drobnoustrojami. Na skórce nie powinno być też żadnych otarć i uszkodzeń.

W dotyku cytrusy nie powinny być także zbyt miękkie. Ważny jest również zapach. Pomarańcza czy mandarynka muszą intensywnie pachnieć, bo oznacza to, że były przewożone w odpowiednich warunkach i podczas podróży jeszcze dojrzewały. Nie wybierajmy również zbyt dużych owoców – najsmaczniejsze i najbardziej trwałe są takie średniej wielkości.

Przechowywanie owoców

Cytrusy mogą być przechowywane przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej (nawet do dwóch tygodni), jednak najbardziej odpowiednią opcją jest umieszczenie ich w lodówce, w specjalnych pojemnikach, w których utrzymuje się najbardziej korzystna temperatura. Dla cytrusów najodpowiedniejsza jest temperatura w przedziale +3 do +8 stopni C. Oczywiście poszczególne odmiany cytrusów mogą się między sobą różnić. Zasada jest taka, że im owoc bardziej dojrzały, tym krócej się go przechowuje.

Nie wyrzucaj skórek mandarynki

Ciekawym sposobem na wydłużenie życia owoców jest przechowywanie ich w zmiennej temperaturze. Najpierw trzymamy je przez około 24 godziny w lodówce, a następnie pozwalamy im ogrzać się przez kilka godzin w temperaturze pokojowej i znów wkładamy do lodówki.

Kolejną istotną rzeczą jest światło słoneczne, które może znacznie skrócić czas, w którym cytrusy pozostaną świeże i atrakcyjne. Dlatego też owoce powinny być przechowywane w ciemnym miejscu - jeśli nie w lodówce, to w spiżarni czy piwnicy. Ważna jest również odpowiednia wilgotność powietrza. Optymalna wynosi około 60 proc. Zwracajmy też uwagę, czy na owocach nie pojawiają się kropelki wody, jeśli tak - trzeba je jak najszybciej usunąć. Cytrusy dłużej przeżyją, gdy będą suche.

Owoce najlepiej przechowywać w papierowych torebkach, po maksymalnie trzy-cztery sztuki. Gdy bowiem pojawi się na jednym z nich pleśń, od razu przejdzie na pozostałe cytryny czy mandarynki. Najlepiej jest owinąć każdy owoc w papier.

Nie zaleca się również umieszczania cytrusów w pobliżu innych owoców, ponieważ mogą na nie niekorzystnie wpływać substancje, które wywołują procesy gnilne. Dlatego też trzymanie pomarańczy, mandarynek czy cytryn na przykład z jabłkami lub bananami spowoduje, że szybciej się one zepsują.

Najważniejsze jednak byśmy regularnie sprawdzali stan owoców, gdy jeden zacznie się psuć, puszczać sok, stanie się zbyt miękki lub zobaczymy na nim jakąś inną zmianę - natychmiast go wyrzućmy, by nie "zaraził" pozostałych owoców.

Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze