Jak przechowywać mandarynki, pomarańcze i inne cytrusy, by się szybko nie psuły?

Zimą bardzo chętnie kupujemy różnego rodzaju cytrusy. Cytryny, mandarynki, pomarańcze i grejpfruty to jedne z najbardziej popularnych owoców na całym zresztą świecie. Zdarza się jednak, że cytrusy szybko się psują. Można temu zaradzić, stosując się do kilku prostych zasad.

MandarynkiCytrusy mogą być przechowywane przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Кирилл Баюров - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Jakie cytrusy wybierać?

Zacznijmy od wyboru owoców. Powinny mieć one jednolity kolor, bez plamek i śladów pleśni. Barwa powinna być także intensywna, bo oznacza to, że owoc jest odpowiednio dojrzały. Najlepiej wybierać odmiany o grubej skórce – dzięki temu soczysty miąższ jest lepiej chroniony przed bytującymi na skórce drobnoustrojami. Na skórce nie powinno być też żadnych otarć i uszkodzeń.

W dotyku cytrusy nie powinny być także zbyt miękkie. Ważny jest również zapach. Pomarańcza czy mandarynka muszą intensywnie pachnieć, bo oznacza to, że były przewożone w odpowiednich warunkach i podczas podróży jeszcze dojrzewały. Nie wybierajmy również zbyt dużych owoców – najsmaczniejsze i najbardziej trwałe są takie średniej wielkości.

Przechowywanie owoców

Cytrusy mogą być przechowywane przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej (nawet do dwóch tygodni), jednak najbardziej odpowiednią opcją jest umieszczenie ich w lodówce, w specjalnych pojemnikach, w których utrzymuje się najbardziej korzystna temperatura. Dla cytrusów najodpowiedniejsza jest temperatura w przedziale +3 do +8 stopni C. Oczywiście poszczególne odmiany cytrusów mogą się między sobą różnić. Zasada jest taka, że im owoc bardziej dojrzały, tym krócej się go przechowuje.

Nie wyrzucaj skórek mandarynki

Ciekawym sposobem na wydłużenie życia owoców jest przechowywanie ich w zmiennej temperaturze. Najpierw trzymamy je przez około 24 godziny w lodówce, a następnie pozwalamy im ogrzać się przez kilka godzin w temperaturze pokojowej i znów wkładamy do lodówki.

Kolejną istotną rzeczą jest światło słoneczne, które może znacznie skrócić czas, w którym cytrusy pozostaną świeże i atrakcyjne. Dlatego też owoce powinny być przechowywane w ciemnym miejscu - jeśli nie w lodówce, to w spiżarni czy piwnicy. Ważna jest również odpowiednia wilgotność powietrza. Optymalna wynosi około 60 proc. Zwracajmy też uwagę, czy na owocach nie pojawiają się kropelki wody, jeśli tak - trzeba je jak najszybciej usunąć. Cytrusy dłużej przeżyją, gdy będą suche.

Owoce najlepiej przechowywać w papierowych torebkach, po maksymalnie trzy-cztery sztuki. Gdy bowiem pojawi się na jednym z nich pleśń, od razu przejdzie na pozostałe cytryny czy mandarynki. Najlepiej jest owinąć każdy owoc w papier.

Nie zaleca się również umieszczania cytrusów w pobliżu innych owoców, ponieważ mogą na nie niekorzystnie wpływać substancje, które wywołują procesy gnilne. Dlatego też trzymanie pomarańczy, mandarynek czy cytryn na przykład z jabłkami lub bananami spowoduje, że szybciej się one zepsują.

Najważniejsze jednak byśmy regularnie sprawdzali stan owoców, gdy jeden zacznie się psuć, puszczać sok, stanie się zbyt miękki lub zobaczymy na nim jakąś inną zmianę - natychmiast go wyrzućmy, by nie "zaraził" pozostałych owoców.

Wybrane dla Ciebie

To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania