Rusza sezon na mandarynki. Wiemy, jak kupić najlepsze

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Paulina Brzozowska

/ 5Jak kupić najlepsze mandarynki?

Obraz
© 123RF

Grudzień to zdecydowanie sezon na mandarynki. Większości Polaków zapach tych cytrusów kojarzy się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia. Wybór odpowiednich mandarynek nie jest jednak tak łatwy, jak mogłoby się wydawać.

Często zdarzają się egzemplarze zbyt suche, twarde albo spleśniałe w środku. W takim razie co zrobić, żeby kupić te idealne, soczyste i świeże? Wystarczy kierować się kilkoma prostymi poradami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Ciężar

Obraz
© 123RF

Kupując mandarynkę warto zważyć ją w dłoni. Im owoc jest cięższy, tym lepiej. To oznacza, że jest bardzo dojrzały i soczysty. Mandarynki lekkie jak piórko są najczęściej wysuszone i mało apetyczne.

/ 5Kolor

Obraz
© 123RF

Przy wyborze tych pysznych owoców dobrze też patrzeć na kolor skórki. Powinna być jak najbardziej intensywna. Mandarynki żółtawe albo zielonkawe są jeszcze niedojrzałe.

/ 5Przechowywanie

Obraz
© 123RF

Mandarynki nie mogą stać w cieple! Wtedy bardzo szybko pleśnieją i nie nadają się do jedzenia. Owoce można przechowywać w lodówce nie dłużej niż przez tydzień.

/ 5Skórka

Obraz
© iStock.com

Kupując mandarynki trzeba również zwracać uwagę na skórkę. Nie może być uszkodzona. W sklepie często zdarza się, że ludzie przebierając owoce naruszają skórkę mandarynki paznokciami lub biżuterią. Uszkodzony owoc psuje się błyskawicznie i traci swoje wartości odżywcze.

Zobacz też: Co się stanie, jeśli będziesz jeść mandarynki codziennie?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw