Jak kupić najlepsze mandarynki?
Grudzień to zdecydowanie sezon na mandarynki. Większości Polaków zapach tych cytrusów kojarzy się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia. Wybór odpowiednich mandarynek nie jest jednak tak łatwy, jak mogłoby się wydawać.
Często zdarzają się egzemplarze zbyt suche, twarde albo spleśniałe w środku. W takim razie co zrobić, żeby kupić te idealne, soczyste i świeże? Wystarczy kierować się kilkoma prostymi poradami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Ciężar
Kupując mandarynkę warto zważyć ją w dłoni. Im owoc jest cięższy, tym lepiej. To oznacza, że jest bardzo dojrzały i soczysty. Mandarynki lekkie jak piórko są najczęściej wysuszone i mało apetyczne.
Kolor
Przy wyborze tych pysznych owoców dobrze też patrzeć na kolor skórki. Powinna być jak najbardziej intensywna. Mandarynki żółtawe albo zielonkawe są jeszcze niedojrzałe.
Przechowywanie
Mandarynki nie mogą stać w cieple! Wtedy bardzo szybko pleśnieją i nie nadają się do jedzenia. Owoce można przechowywać w lodówce nie dłużej niż przez tydzień.
Skórka
Kupując mandarynki trzeba również zwracać uwagę na skórkę. Nie może być uszkodzona. W sklepie często zdarza się, że ludzie przebierając owoce naruszają skórkę mandarynki paznokciami lub biżuterią. Uszkodzony owoc psuje się błyskawicznie i traci swoje wartości odżywcze.
Zobacz też: Co się stanie, jeśli będziesz jeść mandarynki codziennie?