Ryba po singapursku. To połączenie zachwyca smakiem

Ryba po singapursku, czyli w słodkim sosie z owocami, zaskakuje smakiem. Takie połączenie zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Do przygotowania potrawy polecamy użyć owoców w puszce.

Ryba po singapursku. To połączenie zachwyca smakiemRyba po singapursku. To połączenie zachwyca smakiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 450 g filetów rybnych (np. mintaja)
  • 2 białka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżeczki białego wytrawnego wina (niekoniecznie)
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka ananasów
  • 1 puszka mandarynek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka curry
  • pieprz czarny mielony

Przepis

  • Kroimy rybę na równe kawałki po około 5 centymetrów. Mieszamy 2 łyżki mąki kukurydzianej, wino, szczyptę soli i pieprzu i do powstałego ciasta wkładamy rybę, mieszamy i odstawiamy na czas rozgrzania się oleju.
  • Kiedy olej będzie gorący, smażymy po kilka kawałków ryby na złotobrązowy kolor do uzyskania chrupiącej skórki. Po wyjęciu wykładamy na ręczniki papierowe.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wkładamy pokrojoną cebulę. Smażymy ją 2-3 minuty po czym dosypujemy curry i znów smażymy około 1 minuty.
  • Wlewamy 1/2 szklanki soku z mandarynek (z puszki) i całość zagotowujemy. 1 łyżkę mąki łączymy z sokiem z cytryny i rozprowadzamy 2 łyżkami gotującego się soku. Powstałą mieszaniną zagęszczamy sok na patelni i doprawiamy cukrem.
  • Dodajemy 3 łyżki ananasów, mieszamy i zagrzewamy. Dodajemy 3 łyżki mandarynek. Najlepiej smakuje z ryżem.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯