Sałatka warzywna
Tradycyjna sałatka warzywna gości na polskich stołach nie tylko podczas Wielkanocy, ale także Bożego Narodzenia i wszystkich spotkań rodzinnych. Jest smaczna i sycąca, dlatego warto przygotowywać ją dla najbliższych. Zobacz nasz przepis.
Czas przygotowania: | |
Okazja: |
- 4 pomidory
- czerwona cebula
- 20 dag rokpola
- zielona papryka
- 5 dag marynowanych czarnych oliwek bez pestek
- Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyzki sosu sojowego
- bazylia
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wymieszać oliwę z octem balsamicznymi i sosem sojowym. Do sosu dodać 2 łyżki drobno posiekanej bazylii, doprawić roztartymi ząbkami czosnku, solą oraz pieprzem.
Warzywa umyć, oczyścić. Z pomidorów wykroić nasady ogonków, pokroić na cząstki. Paprykę pokroić w krótkie paseczki, a cebulę w piórka. Oliwki osączyć z zalewy, pokroić w plasterki.
Składniki sałatki włożyć do miski z sosem. Rokpol pokroić w niewielką kostkę, dodać do sałatki i razem ostrożnie wymieszać.
Sałatkę odstawić na 15 minut, aby nabrała aromatu. Udekorować całymi listkami bazylii.
Przepis dodał użytkownik sandrab88
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze