Makaron umbricelli al rancetto z pomidorami, pancettą, serem pecorino

W tym przepisie używamy makaronu umbricelli, który nazywany jest również ubmrichi lub umbcichelle. Przypomina on spaghetti, jednak jest od niego grubszy. Makaron ten robi się z mąki pszennej i wody.

MakaronMakaron
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g makaronu umbricelli
  • 200 g pancetty tesa di Norcia
  • 300 g pomidorków bez skóry
  • 1 średnia biała cebula
  • 5 gałązek majeranku
  • 80 g tartego sera Pecorino

Przepis

  • Obieramy cebulę i cienko kroimy w piórka. Pancettę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy ją na rozgrzanej patelni ok. 5 minut. Gdy się zarumieni i zrobi chrupiąca, zdejmujemy ją z patelni i odkładamy na bok. Na tłuszczu z pancetty podsmażamy cebulkę.
  • Gdy lekko się zeszkli, dodajemy pokrojone pomidorki i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
  • Pod koniec gotowania dodajemy gałązki majeranku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron. Gdy będzie al. dente, odcedzamy go i przekładamy na patelnię z sosem.
  • Dokładnie mieszamy, dodając kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Dodajemy połowę pancetty i ponownie mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy garść tartego sera Pecorino Romano.
  • Makaron wykładamy na talerz, oprószamy pozostałą częścią pancetty, skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem i oprószamy pecorino.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości