Lasagne z pomidorami. Poczujesz się jak na włoskich wakacjach

Lasagne to danie, które możemy dobrowolnie modyfikować w zależności od naszych preferencji kulinarnych. Najpopularniejszą wersją jest lasagne z sosem bolognese.

LasagneLasagne
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 30 dag mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 winne jabłko
  • duża mięsista papryka
  • koncentrat pomidorowy
  • średni ogórek konserwowy
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, papryka słodka, papryka ostra, chilli, oregano, cukier, cynamon
  • płaty makaronu lasagne
  • 30 dag sera żółtego
  • 1 łyżka oleju lub oliwy do smażenia
  • wrząca woda

Przepis

  • Przygotować sos: na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić rozdrobnione mięso mielone, posolić, przyprawić pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Smażyć na średnim ogniu, dość często mieszając.
  • Do mięsa dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz połowę obranego posiekanego czosnku. Ponownie posolić i przyprawić pieprzem, smażyć dopóki cebula nie będzie szklista.
  • W czasie smażenia zagotować wodę i zetrzeć na tarce o dużych oczkach obrane jabłko. Kiedy cebula będzie szklista, na patelnię dodać jabłko i podlać całość wrzątkiem, dusić, aż jabłko prawie całkowicie się rozgotuje.
  • W tym czasie oczyścić i pokroić w kostkę paprykę. Następnie dodać ją do masy na patelni, w razie potrzeby ponownie podlać wodą (sos ma być dość rzadki i dobrze jest dolewać wody w trakcie przygotowywania), dodać koncentrat pomidorowy, doprawić pozostałymi przyprawami do smaku.
  • Pod koniec duszenia dodać pokrojonego w kosteczkę ogórka i wcisnąć pozostały czosnek. Po dodaniu reszty czosnku sosu nie gotować, pozostawić do przegryzienia.
  • Ser pokroić na cienkie plasterki. Odłożyć tyle plasterków, żeby utworzyły jedną warstwę w naczyniu, w którym będzie zapiekana potrawa.
  • Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wlać troszeczkę sosu, rozsmarować go po całym dnie. Następnie układać warstwami: płaty makaronu, sos pomidorowy i plasterki sera, aż do wyczerpania składników (za wyjątkiem odłożonego sera). Ostatnią warstwę ma stanowić sos.
  • Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200C i zapiekać 45-50 minut (czas ten może uleć wydłużeniu).
  • W czasie pieczenia sprawdzać, czy w potrawę wchodzi widelec i w miarę potrzeby podlewać bardzo małą ilością wody.
  • Gdy widelec można wbić do samego dna, na wierzchu dania ułożyć warstwę z odłożonego sera i zapiec kilka minut, aż do jego rozpuszczenia i leciutkiego zrumienienia.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce