Lasagne z pomidorami. Poczujesz się jak na włoskich wakacjach

Lasagne to danie, które możemy dobrowolnie modyfikować w zależności od naszych preferencji kulinarnych. Najpopularniejszą wersją jest lasagne z sosem bolognese.

LasagneLasagne
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 30 dag mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 winne jabłko
  • duża mięsista papryka
  • koncentrat pomidorowy
  • średni ogórek konserwowy
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, papryka słodka, papryka ostra, chilli, oregano, cukier, cynamon
  • płaty makaronu lasagne
  • 30 dag sera żółtego
  • 1 łyżka oleju lub oliwy do smażenia
  • wrząca woda

Przepis

  • Przygotować sos: na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić rozdrobnione mięso mielone, posolić, przyprawić pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Smażyć na średnim ogniu, dość często mieszając.
  • Do mięsa dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz połowę obranego posiekanego czosnku. Ponownie posolić i przyprawić pieprzem, smażyć dopóki cebula nie będzie szklista.
  • W czasie smażenia zagotować wodę i zetrzeć na tarce o dużych oczkach obrane jabłko. Kiedy cebula będzie szklista, na patelnię dodać jabłko i podlać całość wrzątkiem, dusić, aż jabłko prawie całkowicie się rozgotuje.
  • W tym czasie oczyścić i pokroić w kostkę paprykę. Następnie dodać ją do masy na patelni, w razie potrzeby ponownie podlać wodą (sos ma być dość rzadki i dobrze jest dolewać wody w trakcie przygotowywania), dodać koncentrat pomidorowy, doprawić pozostałymi przyprawami do smaku.
  • Pod koniec duszenia dodać pokrojonego w kosteczkę ogórka i wcisnąć pozostały czosnek. Po dodaniu reszty czosnku sosu nie gotować, pozostawić do przegryzienia.
  • Ser pokroić na cienkie plasterki. Odłożyć tyle plasterków, żeby utworzyły jedną warstwę w naczyniu, w którym będzie zapiekana potrawa.
  • Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wlać troszeczkę sosu, rozsmarować go po całym dnie. Następnie układać warstwami: płaty makaronu, sos pomidorowy i plasterki sera, aż do wyczerpania składników (za wyjątkiem odłożonego sera). Ostatnią warstwę ma stanowić sos.
  • Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200C i zapiekać 45-50 minut (czas ten może uleć wydłużeniu).
  • W czasie pieczenia sprawdzać, czy w potrawę wchodzi widelec i w miarę potrzeby podlewać bardzo małą ilością wody.
  • Gdy widelec można wbić do samego dna, na wierzchu dania ułożyć warstwę z odłożonego sera i zapiec kilka minut, aż do jego rozpuszczenia i leciutkiego zrumienienia.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu