Cannelloni nadziewane szpinakiem, zapiekane z serem żółtym
Cannelloni ze szpinakiem zapiekane z żółtym serem to smakowite danie kuchni włoskiej, idealne na jesienne dni. Jednak smak nie jest jedyną zaletą tego dania – jest ono także banalnie proste w przygotowaniu. Przekonajcie się sami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g szpinaku
- paczka makaronu cannelloni (ok. 250 g)
- 200 g sera żółtego
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany 18 proc.
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Przepis
- Świeży szpinak umyć, usunąć ogonki i dusić na patelni aż będzie miękki.
- Przed końcem duszenia wbić jajko, dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę śmietany.
- Ser żółty zetrzeć na tarce i połowę wymieszać ze szpinakiem. Całość podgrzać i ponownie wymieszać.
- Cannelloni zanurzyć we wrzątku na ok. 3 minuty. Następnie delikatnie odsączyć, napełnić rurki szpinakowym farszem i układać w naoliwionej wcześniej formie żaroodpornej.
- Całość polać resztą śmietany i posypać żółtym serem. Zapiekać ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl