Spaghetti ze szpinakiem, dynią i boczkiem
Jeden z rodzajów dyni- dynia makaronowa posiada miąższ, który po ugotowaniu rozpada się na pasemka przypominające makaron. Dzięki tej właściwości jest on często podawany jako odpowiednik spaghetti. Dynia makaronowa jest w Polsce trudno dostępna. Dlatego do poniższego dania został użyty tradycyjny makaron (za to bezglutenowy, stąd jego charakterystyczny kolor, ponieważ jego główny składnikiem jest kukurydza), a dynia jest tylko smacznym dodatkiem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cebulę i boczek kroimy w kostkę, dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w grubą kostkę.
- Na rozgrzanej patelni z olejem szklimy cebulę. Dodajemy boczek i podsmażamy na średnim ogniu ok. 3 minut. Zmniejszamy ogień, dodajemy dynię, zmrożony szpinak i przykrywamy i dusimy 10 minut.
- Po tym czasie odkrywamy patelnię i podsmażamy jeszcze 5 minut tak, aby większa część wody odparowała. Wlewamy śmietankę 30 proc. i smażymy jeszcze 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu pamiętając, aby dolać do niego odrobinę oliwy/oleju, dzięki czemu nie będzie się kleił.
- Makaron rozkładamy na talerze i polewamy sosem. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni nasionami dyni. Smacznego!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl