Spaghetti z małżami Wenus, pomidorkami koktajlowymi i chrupiącą posypką
Spaghetti alle vongole to potrawa z Neapolu, która jest popularna w całych Włoszech i nie tylko. To idealne danie na każdą okazję. Na niedzielę z rodziną, wieczór z przyjaciółmi i codzienny obiad. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 100 g spaghetti lub vermicelli na osobę
- 1 kg świeżych małży na 4 osoby
- 400 g pomidorów koktajlowych
- 4–5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 ząbki czosnku
- filtrowana woda z małży
- 1 łyżeczka włoskiej przyprawy do ryb – opcjonalnie
- 1 peperoncino
Posypka:
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
Przepis
- Bułkę tartą połącz z natką i skórką cytrynową, szybko zrumień na rozgrzanej oliwie. Odstaw i kiedy przestygnie wymieszaj z parmezanem.
- Przede wszystkim oczyść małże – zalej zimną wodą z 1 łyżeczką gruboziarnistej soli i mocz je przez co najmniej 3–4 godziny. Odcedź i umieść małże na dużej patelni.
- Następnie przykryj pokrywką i pozostaw do otwarcia na średnim ogniu na około 2 minuty.
- Wyrzuć zamknięte owoce morza. Większość obierz z muszli, zostaw kilka małży wraz z muszlami.
- Na koniec przefiltruj wodę, w której się moczyły przez bardzo cienką bawełnianą gazę.
- Pomidory umyj, przekrój na pół, wrzucić na patelnię z obranym i zmiażdżonym czosnkiem i oliwą. Gotuj na średnim ogniu nie dłużej niż 1 1/2–2 minuty bez zbytniego miażdżenia.
- Na koniec dodaj obrane małże, wodę z małży i ewentualnie 1 łyżeczkę przyprawy do ryb.
- Patelnię postaw na małym ogniu i zagotuj, dodaj małże w skorupkach. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż powstanie gęsty sos.
- Wyłącz ogień. Połącz małże i pomidorki koktajlowe w osobnym naczyniu i zostaw na patelni tylko sos. Poczekaj, aż spaghetti ugotuje się bardzo al dente. Pamiętaj, że będzie się gotować na patelni przez co najmniej 3 minuty.
- Odcedź spaghetti zachowując kilka łyżek wody i przełóż je bezpośrednio na patelnię z sosem. Dodaj kolejną łyżkę oliwy, posiekaną natkę pietruszki i smaż na małym ogniu z kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu – przez około 2 minuty. Sprawdź, czy dodać soli. Sos powinien być kremowy a spaghetti idealnie al dente.
- W ostatniej chwili dodaj małże, pomidorki koktajlowe i pokrojone peperoncino. Wymieszaj, dopraw i posyp posypką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl