Makaron z sosem pieczarkowym
Szybki przepis na smaczny obiad. Makaron w kremowym sosie pieczarkowy. Kropką nad i jest solidna porcja sera grana padano. Jeśli jesteście miłośnikami makaronów, musicie koniecznie wypróbować ten przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Obieramy, siekamy drobno i podsmażamy cebulkę (1 średnia cebula).
- Obieramy, myjemy i kroimy pieczarki. Do leciutko zrumienionej cebulki wrzucamy pieczarki i kostkę rosołową - najlepiej grzybową. Niech się to posmaży na wolnym ogniu bez przykrycia, aż do wyparowania wody.
- Dolewamy trochę wina i czekamy, aż wyparuje ok. połowa. Po tym dodajemy śmietanę. Jeżeli mamy zwykłą śmietanę, to dajemy 1 niekopiatą łyżkę mąki i mieszamy dobrze. Do śmietany dolewamy trochę gorącego wywaru, a następnie mieszamy z resztą sosu.
- Na samym końcu dodajemy natkę pietruszki posiekaną wcześniej drobno.
- W międzyczasie gotujemy makaron i po zagotowaniu wrzucamy odcedzony makaron na patelnię z sosem, mieszamy i dorzucamy tarty ser (np. grana padano).
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl