Makaron z ziołami i czosnkiem. Ekspresowy sposób na obiad

Najprostszy przepis na makaron - tylko czosnek, oliwa, solidna garść świeżych ziół (maja o wiele więcej aromatu niż suszone) i ulubiony żółty ser. Przygotujecie go w ekspresowym tempie, dlatego sprawdzi się na obiad po pracy lub dla niespodziewanych gości, kiedy lodówka świeci pustkami. Pysznie, szybko, tanio. Czego chcieć więcej?

Makaron z ziołami i czosnkiemMakaron z ziołami i czosnkiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 2 szklanki posiekanych, ulubionych ziół
  • 6 łyżek oliwy
  • 0,5 szklanki tartego, ulubionego żółtego sera
  • sól, pieprz

Przepis

  • Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Czosnek posiekać.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek, chwilę smażyć, dodać makaron, zioła i tarty ser. Dokładnie wymieszać, chwilę jeszcze smażyć i podawać.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości