Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Przepyszny i szybki makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Przygotujecie go w 30 minut z łatwo dostępnych składników.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 50 dag makaronu "falbanki" lub "świderki"
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów (40 dag)
- 1 duża cebula (10-15 dag)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki krupczatki
- czerwona papryka ostra
- pieprz, sól
- zielona pietruszka
- zioła prowansalskie
Przepis
- Mięso przyprawiać czerwoną papryką, pieprzem i solą. Na gorący tłuszcz rzucać małe kawałki mięsa i zrumienić. Następnie do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
- Gdy cebula się zrumieni, dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, następnie wlać 1,5 szklanki zimnej wody. Całość dusić ok. 15 minut. Do 0,5 szklanki zimnej wody wsypać mąkę krupczatkę, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się sosu. Chwilę pogotować. Następnie dodać pokrojoną zieloną pietruszkę i zioła prowansalskie.
- Sos przyprawić do smaku. W osolonej wodzie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
- Makaron rozłożyć na talerzach i polać gorącym sosem. Składniki wystarczą na 4 porcje.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl