Makaron z dynią i mozzarellą. Pyszny pomysł na obiad
Bardzo smaczny pomysł na obiad z dynią w roli głównej. Doskonałe połączenie makaronu, pomidorów i mozzarelli. Więcej smakowitych propozycji znajdziecie na blogu "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- ok. 500 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę (lub dyni piżmowej czy patisona)
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka tymianku, polecam świeży lub mrożony
- ok. 350 g makaronu, użyłam rurek, ale mogą też być inne kształty
- 1 szklanka sosu pomidorowego (gotowego) lub passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki tartego sera
- 1 łyżka lubczyku
- sól, pieprz
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę, czosnek i dynię. Co jakiś czas mieszamy. Podsmażamy około 5 minut. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Do podsmażonej dyni dodajemy mleko i tymianek, zmniejszamy gaz na minimum i przykrywamy patelnię. Dusimy dynię do momentu ugotowania. Gdy dynia będzie już miękka to miksujemy zawartość patelni i mieszamy to z sosem pomidorowym. Ponownie wylewamy na patelnię i podgrzewamy. Dodajemy lubczyk, doprawiamy solą, pieprzem.
Odcedzony makaron przekładamy na patelnie, posypujemy serem i jeszcze chwilę podsmażamy, aż ser się rozpuści, a wszystkie składniki się połączą.
Możemy podawać z grillowanym kurczakiem. Można przygotować więcej takiej dyniowej pasty i ją zamrozić.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze