Makaron w cytrynowym sosie. Smakuje bosko
Makaron z sosem cytrynowym to włoski klasyk. Przepis jest banalnie prosty i nie wymaga drogich, wyszukanych składników. Kremowy sos cytrynowy rozkosznie oblepia makaron. Przekonajcie się sami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Gotujemy makaron w osolonej wodzie, odcedzamy.
- W międzyczasie wlewamy do rondelka śmietanę, bulion, wsypujemy startą na drobnej tarce skórkę z cytryny (skórka wcześniej sparzoną), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut.
- Nakładamy makaron na talerz, polewamy sosem, przyozdabiamy plasterkiem cytryny i posypujemy parmezanem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl