Makaron specjalnego przeznaczenia

Jakie jest sztandarowe danie słonecznej Italii? Oczywiście pizza i makaron! Jeśli chodzi o to drugie, Włosi naprawdę mają się czym pochwalić.

Makaron specjalnego przeznaczenia
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Jakie jest sztandarowe danie słonecznej Italii? Oczywiście pizza i makaron! Jeśli chodzi o to drugie, Włosi naprawdę mają się czym pochwalić.

Od dostępnych rodzajów makaronu niewtajemniczonych może rozboleć głowa. Warto wiedzieć, czym się różnią. Dlatego przedstawiamy najpopularniejsze z nich.

Anellini - makaron w kształcie niewielkich pierścieni. W wersji sycylijskiej ma około 5-8 mm średnicy. Tradycyjne, włoskie, są mniejsze i smakują wyśmienicie w zupie. Większe krążki idealnie nadają się do sosów.

Apelli di angelo - makaron rodem z Toskanii. Jest cienki i zwijany w podłużne gniazda zwane też anielskimi włosami. Do kupienia w wersji jajecznej i z dodatkami, m.in. szpinaku lub pomidorów. Bardzo dobrze smakuje z sosem ze świeżych pomidorów, ziołami i oliwą z oliwek.

Bucatini - bardzo podobny do spaghetti, ale jest zdecydowanie grubszy i z otworem w środku. Prawdopodobnie pochodzi z Sycylii i ma ok. 30 cm długości. Wyśmienity z sosem pomidorowym przyprawionym oregano. Połamany na kawałki o długości 2 cm idealnie nada się jako dodatek do zup.

Canneloni - duże rurki o długości 10 cm i średnicy około 3 cm. Mogą być gładkie lub prążkowane. Nadziewa się je białym serem, szpinakiem lub mięsem i podaje w wersji zapiekanej z sosem beszamelowym lub pomidorowym. Pycha!

Capellini, znane też jako wermiszel - to cienkie, długie nitki, zwijane w okrągłe gniazda. Najczęściej serwowane są z klarownymi zupami (jak bulion) lub lekkimi sosami warzywnymi, posypane odrobiną parmezanu.

Conchigliette, congchiglioni, conchiglie - małe, średnie i duże muszelki o powierzchni gładkiej lub z rowkami. Najmniejszy wykorzystuje się do zup i sałatek. Średni serwowany jest jako dodatek do dań z fasolą i sosami (obowiązkowo z drobno pokrojonymi kawałkami warzyw lub mięsa). Największe muszle zaraz po ugotowaniu nadziewa się mięsem oraz serami i podaje w wersji zapiekanej (przez mniej więcej 30 minut).

Creste di Galio - niewielkie makarony o długości około 3 cm. Ponieważ z jednej strony są lekko pofałdowane, nazywa się je czasem „grzebieniem koguta". Świetnie smakują jako dodatek do potraw z lekkimi sosami, na bazie masła lub oliwy, przyprawiane ziołami, czosnkiem i pomidorami. Często podawane są także z sałatkami. Najprostsza wersja dania to świeżo ugotowany makaron polany oliwą z oliwek i posypany startym parmezanem.

Fettucine - długie i płaskie wstążki o szerokości 1 cm. Sprzedawany w wersji jajecznej lub barwionej pomidorami lub szpinakiem. Serwowany z sosem śmietankowym lub serowym. Idealny do zapiekanek. Po polsku podawany z duszonym mięsem.

Fussilii - świderki występujące w kilku rozmiarach i kształtach, np. fusilli bucati to spiralnie skręcone spaghetti. Doskonałe do zawiesistych sosów, zup (np. pomidorowej i rybnej). Polecany też do sałatek ze szpinakiem, kurczakiem albo tuńczykiem.

Lasagne - płaty ciasta makaronowego o szerokości 10-12 cm. Po ugotowaniu umieszcza się warstwami w żaroodpornym naczyniu, przekładając mielonym mięsem lub warzywami. Z wierzchu polewa się sosem beszamelowym, posypuje serem i zapieka przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Penne - krótkie rurki gładkie lub z wyżłobionymi rowkami, ścięte pod kątem ostrym. Można podawać w wersji zasmażanej z bekonem i selerem naciowym. Nadaje się też jako dodatek do zawiesistych sosów mięsnych.

Spaghetti - długie rurki lub nitki o różnych średnicach. Najlepiej smakuje z sosem bolognese, z oliwkami, anchois i parmezanem.

qk

fot. sxc.hu

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory