Mąka ze świerszczy – o co chodzi?
Pojawiają się w bajkach, wierszach czy piosenkach, a ich charakterystyczne cykanie kojarzy się z latem i wakacjami. Jednak niebawem świerszcze mogą zacząć odgrywać ważniejszą rolę – produktu spożywczego. Już dziś możemy kupić wytwarzaną z nich mąkę. Czy warto po nią sięgnąć?
"Za naszym oknem pada deszcz / Na piecu skrzypce stroi świerszcz / Dziewczyny płaczą, bo skończyło się już lato / I tylko` słychać gdzieś / Koncert jesienny na dwa świerszcze i wiatr w kominie" – śpiewała Magda Umer. Świerszcz domowy, czyli niewielki owad o łacińskiej nazwie Acheta domesticus, występuje w piosenkach, wierszach czy bajkach, sławę zawdzięczając przede wszystkim melodyjnym dźwiękom, które wieczorem wydają samce wabiące samice.
Od dawna jest też hodowany przez człowieka. Dotychczas pełnił głównie niewdzięczną rolę pokarmu dla innych domowych pupili: ptaków, gadów czy płazów. Jednak wiele wskazuje na to, że świerszcze czeka niebawem znacznie ambitniejsze zadanie. Coraz częściej bowiem są one wskazywane jako rozwiązanie problemów żywnościowych ludzkości, spowodowanych wzrastającymi kosztami produkcji zwierzęcej, błyskawicznie rosnącą liczbą ludności, wyczerpywaniem się zasobów świeżej wody, zmianami klimatu czy zanieczyszczeniem środowiska.
Hodowla owadów nie degraduje planety, jest też wydajniejsza niż produkcja wieprzowiny czy wołowiny. Nic dziwnego, że FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) już od kilku lat prowadzi zaawansowane badania dotyczące wykorzystania w żywieniu człowieka m.in. świerszczy. Wyniki są obiecujące, okazuje się bowiem, iż te owady kryją bogactwo cennych składników odżywczych.
Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle
Jednym z produktów, który w przyszłości może stać się ważnym elementem naszej diety, jest mąka ze świerszczy, dostępna już także w Polsce. Wytwarza się ją z suszonych, a następnie mielonych owadów pochodzących z certyfikowanych hodowli. Ma przyjemny, lekko orzechowy smak, ale również może pochwalić się imponującymi wartościami odżywczymi.
Mąka ze świerszczy – wartości odżywcze
Świerszcze, z których produkowana jest mąka, w ponad 60 procentach składają się z białka, które cechuje podobna strawność do białka jaja i równie pełnowartościowego co białko mleka. Dostarczają głównie treoniny, waliny oraz tyrozyny – aminokwasów wpływających na poprawę samopoczucia, zmniejszających stres, a nawet poprawiających pamięć.
Mąka ze świerszczy jest bogata w błonnik pod postacią chityny (pomaga utrzymać prawidłowy poziom "dobrego" cholesterolu, wspiera regenerację i rozrost komórek nerwowych, sprzyja utrzymaniu zdrowej wagi ciała). Dostarcza sporo witamin z grupy B, zwłaszcza B2 (wzmacnia odporność i wzrok, uczestniczy w wielu ważnych reakcjach, np. przemianach lipidów, węglowodanów i białek) oraz B12, biorącej udział w produkcji czerwonych krwinek i poprawiającej nastrój. W owadziej mące nie brakuje też żelaza, wapnia, cynku, miedzi, manganu czy magnezu.
W mielonych świerszczach nie znajdziemy natomiast glutenu – białka, którego największe stężenie występuje w pszenicy, życie czy jęczmieniu. Dlatego mąka może być bez obaw spożywana przez osoby zmagające się z jego nietolerancją oraz chorujące na celiakię – chorobę powodującą stan zapalny jelita cienkiego, uniemożliwiającą prawidłowe wchłanianie składników odżywczych z pokarmów oraz wywołującą poważne deficyty witamin i minerałów.
Mąka ze świerszczy – jak wykorzystać ją w kuchni
Mąka ze świerszczy to produkt uniwersalny. Świetnie nadaje się np. do wyrobu domowego pieczywa. W Finlandii już od kilku lat można kupić chleb z tym dodatkiem. Warto ją mieszać z innymi mąkami: pszenną, żytnią, ryżową, kokosową gryczaną lub jaglaną.
Produkt sprawdza się też w rozmaitych wypiekach, na jego bazie przygotujemy smaczne ciastka, babeczki czy chleb bananowy. Mąkę ze świerszczy można dodać do omletów albo naleśników. Wzbogaci również pożywne smoothie i koktajle.
Brownie z mąką ze świerszczy
Miękkie masło (10 łyżek) ucieramy mikserem z drobnym cukrem trzcinowym (szklanka), po czym wbijamy dwa jajka, dodajemy łyżeczkę ekstraktu z wanilii i miksujemy jeszcze 2-3 minuty. Dosypujemy kakao (¾ szklanki), które wcześniej zmieszaliśmy z mąką ze świerszczy (pół szklanki), proszkiem do pieczenia (pół łyżeczki) i szczyptą soli. Miksujemy na wolnych obrotach, aż do uzyskania gładkiej masy, pod koniec dodając startą czekoladę (pół szklanki). Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy, pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Hummus z mąką ze świerszczy
Ciecierzycę (2 puszki) odsączamy, po czym blendujemy na gładką masę z płynem, w którym była zakonserwowana (5-6 łyżek), oliwą z oliwek (4-6 łyżki), sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny (2-3 łyżki), pastą tahini (3-4 łyżki), mąką ze świerszczy (2 łyżki), przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2-4 ząbki) oraz solą morską (łyżeczka). Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dolać jeszcze trochę zalewy z ciecierzycy. Przed podaniem hummus warto schłodzić przez przynajmniej godzinę.