Mąka bananowa – z czym to jeść?

Bardzo popularna w Afryce i Ameryce Środkowej, w Polsce praktycznie nieznana. Mąka wytwarzana z plantanów, zwanych warzywnymi bananami, na pewno zasługuje na większe zainteresowanie, gdyż jest produktem, który możemy wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów.

Mąka bananowaMąka bananowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Plantany należą do tej samej rodziny, co banany, jednak klasyfikuje się je jako warzywa. Są większe od swoich popularnych kuzynów i zwykle charakteryzują się zieloną barwą, która, w zależności od stopnia dojrzałości, zmienia się w ciemnobrązową.

Stanowią bardzo ważny element diety mieszkańców zachodniej i środkowej Afryki, Ameryki Środkowej oraz Karaibów. Plantany mają dość neutralny smak, są wykorzystywane podobnie do ziemniaków i spożywane po ugotowaniu lub usmażeniu, jako baza rozmaitych potraw.

Zielone banany warzywne często się również suszy, a następnie przetwarza na mąkę – produkt powszechnie stosowany w tropikalnych rejonach świata. W Polsce jest ona praktycznie nieznana, choć niekiedy można ją kupić w sklepach z egzotyczną żywnością. Na pewno zasługuje na większe zainteresowanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle

Mąka bananowa – wartości odżywcze

Zarówno plantany, jak i pozyskiwana z nich mąka, posiadają sporo wartości odżywczych. Podobnie jak ziemniaki stanowią bogate źródło tzw. skrobi opornej, nie ulegającej rozkładowi w przewodzie pokarmowym i obniżającej indeks glikemiczny przysmaków, do przygotowania których została wykorzystana. Dlatego są one zalecane m.in. cukrzykom.

Mąka bananowa dostarcza też sporo błonnika pokarmowego zapewniającego uczucie sytości, regulującego perystaltykę jelit i pracę układu pokarmowego oraz redukującego stężenie "złego" cholesterolu LDL, odpowiedzialnego za rozwój schorzeń układu krążenia.

Podobnie jak banany, plantany kryją dużą dawkę potasu – minerału niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, regulującego ciśnienie tętnicze krwi i gospodarkę wodno-elektrolitową, biorącego udział w przewodzeniu impulsów oraz aktywującego enzymy uczestniczące w metabolizmie węglowodanów i białek.

W mące bananowej nie brakuje magnezu, nieprzypadkowo nazywanego "pierwiastkiem życia", wzmacniającego serce i układ krążenia, poprawiającego koncentrację oraz działanie mózgu, a także wspomagającego przyswajanie składników odżywczych.

W produkcie nie znajdziemy natomiast glutenu – białka, którego największe stężenie występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta czy jęczmienia. Dlatego po mąkę bananową mogą bez obaw sięgać osoby zmagające się z jego nietolerancją oraz chorujące na celiakię – chorobę powodującą stan zapalny jelita cienkiego, uniemożliwiającą prawidłowe wchłanianie składników odżywczych z pokarmów oraz wywołującą poważne deficyty witamin i minerałów.

Jak wykorzystać mąkę bananową?

Mąka bananowa ma neutralny smak, dlatego sprawdza się zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodkich. Warto sięgnąć po nią przygotowując ciasto, ciastka, chleb, bułeczki, naleśniki czy gofry. Jednak należy pamiętać, że ze względu na brak glutenu (nadającego wyrobom pulchności i elastyczności) mąkę bananową należy stosować w odpowiednich proporcjach oraz w towarzystwie innych mąk (np. żytniej, pszennej, jęczmiennej, orkiszowej, kukurydzianej albo kasztanowej).

Z mąki bananowej przyrządzimy proste i pyszne placuszki – szklankę produktu blendujemy z pokrojonym, dojrzałym bananem, mlekiem (szklanka) i szczyptą soli, wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię, i smażymy z obu stron, aż do zrumienienia.

Produkt nadaje się do zagęszczania zup lub sosów. Warto dodać ją do koktajlu lub smoothie. Jak przygotować smaczny i pożywny napój? Wystarczy zmiksować szpinak (szklanka) z obranym i pokrojonym jabłkiem, zimną wodą (szklanka) oraz mąką bananową (łyżeczka).

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika