WAŻNE
TERAZ

Trump zareagował ws. dronów nad Polską

Mąka bananowa – z czym to jeść?

Bardzo popularna w Afryce i Ameryce Środkowej, w Polsce praktycznie nieznana. Mąka wytwarzana z plantanów, zwanych warzywnymi bananami, na pewno zasługuje na większe zainteresowanie, gdyż jest produktem, który możemy wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów.

Mąka bananowaMąka bananowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Plantany należą do tej samej rodziny, co banany, jednak klasyfikuje się je jako warzywa. Są większe od swoich popularnych kuzynów i zwykle charakteryzują się zieloną barwą, która, w zależności od stopnia dojrzałości, zmienia się w ciemnobrązową.

Stanowią bardzo ważny element diety mieszkańców zachodniej i środkowej Afryki, Ameryki Środkowej oraz Karaibów. Plantany mają dość neutralny smak, są wykorzystywane podobnie do ziemniaków i spożywane po ugotowaniu lub usmażeniu, jako baza rozmaitych potraw.

Zielone banany warzywne często się również suszy, a następnie przetwarza na mąkę – produkt powszechnie stosowany w tropikalnych rejonach świata. W Polsce jest ona praktycznie nieznana, choć niekiedy można ją kupić w sklepach z egzotyczną żywnością. Na pewno zasługuje na większe zainteresowanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle

Mąka bananowa – wartości odżywcze

Zarówno plantany, jak i pozyskiwana z nich mąka, posiadają sporo wartości odżywczych. Podobnie jak ziemniaki stanowią bogate źródło tzw. skrobi opornej, nie ulegającej rozkładowi w przewodzie pokarmowym i obniżającej indeks glikemiczny przysmaków, do przygotowania których została wykorzystana. Dlatego są one zalecane m.in. cukrzykom.

Mąka bananowa dostarcza też sporo błonnika pokarmowego zapewniającego uczucie sytości, regulującego perystaltykę jelit i pracę układu pokarmowego oraz redukującego stężenie "złego" cholesterolu LDL, odpowiedzialnego za rozwój schorzeń układu krążenia.

Podobnie jak banany, plantany kryją dużą dawkę potasu – minerału niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, regulującego ciśnienie tętnicze krwi i gospodarkę wodno-elektrolitową, biorącego udział w przewodzeniu impulsów oraz aktywującego enzymy uczestniczące w metabolizmie węglowodanów i białek.

W mące bananowej nie brakuje magnezu, nieprzypadkowo nazywanego "pierwiastkiem życia", wzmacniającego serce i układ krążenia, poprawiającego koncentrację oraz działanie mózgu, a także wspomagającego przyswajanie składników odżywczych.

W produkcie nie znajdziemy natomiast glutenu – białka, którego największe stężenie występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta czy jęczmienia. Dlatego po mąkę bananową mogą bez obaw sięgać osoby zmagające się z jego nietolerancją oraz chorujące na celiakię – chorobę powodującą stan zapalny jelita cienkiego, uniemożliwiającą prawidłowe wchłanianie składników odżywczych z pokarmów oraz wywołującą poważne deficyty witamin i minerałów.

Jak wykorzystać mąkę bananową?

Mąka bananowa ma neutralny smak, dlatego sprawdza się zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodkich. Warto sięgnąć po nią przygotowując ciasto, ciastka, chleb, bułeczki, naleśniki czy gofry. Jednak należy pamiętać, że ze względu na brak glutenu (nadającego wyrobom pulchności i elastyczności) mąkę bananową należy stosować w odpowiednich proporcjach oraz w towarzystwie innych mąk (np. żytniej, pszennej, jęczmiennej, orkiszowej, kukurydzianej albo kasztanowej).

Z mąki bananowej przyrządzimy proste i pyszne placuszki – szklankę produktu blendujemy z pokrojonym, dojrzałym bananem, mlekiem (szklanka) i szczyptą soli, wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię, i smażymy z obu stron, aż do zrumienienia.

Produkt nadaje się do zagęszczania zup lub sosów. Warto dodać ją do koktajlu lub smoothie. Jak przygotować smaczny i pożywny napój? Wystarczy zmiksować szpinak (szklanka) z obranym i pokrojonym jabłkiem, zimną wodą (szklanka) oraz mąką bananową (łyżeczka).

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają