Mąka z samopszy – hit czy kit?

Ma delikatny smak, żółtawy kolor i lekko orzechowy aromat, świetnie nadaje się do przygotowywania domowego chleba, ale również ciast, ciasteczek, naleśników czy gofrów. Mąka z samopszy, uznawanej za najstarsze zboże na świecie, wraca do łask, ponieważ posiada znacznie więcej wartości odżywczych niż zwykłe produkty pszenne.

Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wypieku pieczywa Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wypieku pieczywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Simeon Donov
oprac.  KGD

Najstarsze odnalezione przez archeologów pozostałości tej pierwotnej odmiany pszenicy, blisko spokrewnionej z orkiszem, pochodzą z okresu wczesnego neolitu, czyli 9 tysięcy lat przed naszą erą. Nic dziwnego, że samopsza jest uznawana za najstarsze zboże na świecie. Jako pierwsi zaczęli ją uprawiać mieszkańcy Persji, później upowszechniła się także w innych zakątkach Azji, a z czasem także w Europie.

Jednak w miarę upływu wieków samopsza traciła na popularności. Mimo swoich walorów (rosła nawet na słabych glebach, wykazywała się dużą odpornością na szkodniki i choroby) została wyparta przez inne zboża, dające większe plony.

W ostatnich latach samopsza została odkryto na nowo, co zawdzięcza przede wszystkim wysokiej wartości odżywczej, którą zdecydowanie przewyższa zwykłą pszenicę. W odróżnieniu od niej na przestrzeni wieków nie była poddawana żadnym modyfikacjom, dzięki czemu zachowała pełnię cennych właściwości.

Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle

Produkcja samopszy rośnie, zboże jest uprawiane najczęściej w warunkach rolnictwa ekologicznego, co też wpływa na walory uzyskiwanej z niego mąki – produktu, który na pewno zasługuje na zainteresowanie.

Mąka z samopszy – wartości odżywcze

Zaletą mąki z samopszy jest m.in. zawartość białek, nawet o 50 proc. większa niż w zwykłych produktach zbożowych. Dostarcza korzystnie wpływających na funkcjonowanie układu nerwowego aminokwasów, których nie znajdziemy w pszenicy czy orkiszu (m.in. fenyloalaniny, tyrozyny, metioniny czy izoleucyny).

Na wysoką wartość odżywczą tej mąki wpływa również potężna dawka karotenoidów, które nie tylko nadają jej żółto-pomarańczową barwę, ale są też silnymi przeciwutleniaczami przekształcającymi się w organizmie w witaminę A, przeciwdziałającą problemom ze wzrokiem (zapobiega kurzej ślepocie, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej), chroniącą przed nowotworami i chorobami układu krążenia, a także pomagającą utrzymać zdrową skórę.

Mąka z samopszy to bogate źródło wartościowych tłuszczów, w tym jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL i zwiększana stężenie jego "dobrej" frakcji HDL, co pomaga zapobiegać rozwojowi miażdżycy tętnic oraz innych schorzeń układu krążenia.

Produkt dostarcza dużo magnezu, żelaza, cynku, potasu i manganu. Choć – zgodnie z wytycznymi WHO/FAO – mąka z samopszy nie może być uznana za bezglutenową, badania naukowe wykazały, że obecne w niej gliadyny (rozpuszczalny składnik glutenu) wykazują znacznie mniejsza toksyczność niż tego typu związki zawarte w pszenicy.

Mąka z samopszy – jak ją stosować

Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wypieku pieczywa, jednak ze względu na specyfikę zawartego w niej glutenu (jest lepki, rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę), najlepszy chleb otrzymamy stosując równocześnie aktywny zakwas piekarski, który zapewni chrupiącą skórkę oraz sprężysty miękisz.

Produkt świetnie sprawdzi się także jako baza ciast (np. piernika czy kruchego do szarlotki) oraz ciasteczek (choćby marchewkowych muffinek). Z tej mąki przygotujemy też smaczne naleśniki, gofry lub omlety. Może być wartościowym składnikiem domowego makaronu czy ciasta na pizzę.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu