Mąka z samopszy – hit czy kit?

Ma delikatny smak, żółtawy kolor i lekko orzechowy aromat, świetnie nadaje się do przygotowywania domowego chleba, ale również ciast, ciasteczek, naleśników czy gofrów. Mąka z samopszy, uznawanej za najstarsze zboże na świecie, wraca do łask, ponieważ posiada znacznie więcej wartości odżywczych niż zwykłe produkty pszenne.

Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wypieku pieczywa Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wypieku pieczywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Simeon Donov
oprac.  KGD

Najstarsze odnalezione przez archeologów pozostałości tej pierwotnej odmiany pszenicy, blisko spokrewnionej z orkiszem, pochodzą z okresu wczesnego neolitu, czyli 9 tysięcy lat przed naszą erą. Nic dziwnego, że samopsza jest uznawana za najstarsze zboże na świecie. Jako pierwsi zaczęli ją uprawiać mieszkańcy Persji, później upowszechniła się także w innych zakątkach Azji, a z czasem także w Europie.

Jednak w miarę upływu wieków samopsza traciła na popularności. Mimo swoich walorów (rosła nawet na słabych glebach, wykazywała się dużą odpornością na szkodniki i choroby) została wyparta przez inne zboża, dające większe plony.

W ostatnich latach samopsza została odkryto na nowo, co zawdzięcza przede wszystkim wysokiej wartości odżywczej, którą zdecydowanie przewyższa zwykłą pszenicę. W odróżnieniu od niej na przestrzeni wieków nie była poddawana żadnym modyfikacjom, dzięki czemu zachowała pełnię cennych właściwości.

Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle

Produkcja samopszy rośnie, zboże jest uprawiane najczęściej w warunkach rolnictwa ekologicznego, co też wpływa na walory uzyskiwanej z niego mąki – produktu, który na pewno zasługuje na zainteresowanie.

Mąka z samopszy – wartości odżywcze

Zaletą mąki z samopszy jest m.in. zawartość białek, nawet o 50 proc. większa niż w zwykłych produktach zbożowych. Dostarcza korzystnie wpływających na funkcjonowanie układu nerwowego aminokwasów, których nie znajdziemy w pszenicy czy orkiszu (m.in. fenyloalaniny, tyrozyny, metioniny czy izoleucyny).

Na wysoką wartość odżywczą tej mąki wpływa również potężna dawka karotenoidów, które nie tylko nadają jej żółto-pomarańczową barwę, ale są też silnymi przeciwutleniaczami przekształcającymi się w organizmie w witaminę A, przeciwdziałającą problemom ze wzrokiem (zapobiega kurzej ślepocie, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej), chroniącą przed nowotworami i chorobami układu krążenia, a także pomagającą utrzymać zdrową skórę.

Mąka z samopszy to bogate źródło wartościowych tłuszczów, w tym jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL i zwiększana stężenie jego "dobrej" frakcji HDL, co pomaga zapobiegać rozwojowi miażdżycy tętnic oraz innych schorzeń układu krążenia.

Produkt dostarcza dużo magnezu, żelaza, cynku, potasu i manganu. Choć – zgodnie z wytycznymi WHO/FAO – mąka z samopszy nie może być uznana za bezglutenową, badania naukowe wykazały, że obecne w niej gliadyny (rozpuszczalny składnik glutenu) wykazują znacznie mniejsza toksyczność niż tego typu związki zawarte w pszenicy.

Mąka z samopszy – jak ją stosować

Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wypieku pieczywa, jednak ze względu na specyfikę zawartego w niej glutenu (jest lepki, rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę), najlepszy chleb otrzymamy stosując równocześnie aktywny zakwas piekarski, który zapewni chrupiącą skórkę oraz sprężysty miękisz.

Produkt świetnie sprawdzi się także jako baza ciast (np. piernika czy kruchego do szarlotki) oraz ciasteczek (choćby marchewkowych muffinek). Z tej mąki przygotujemy też smaczne naleśniki, gofry lub omlety. Może być wartościowym składnikiem domowego makaronu czy ciasta na pizzę.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯