WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Mąka kokosowa w polskiej kuchni. Dlaczego warto ją wykorzystać?

Mąka - to produkt, który jest nam wszystkim dobrze znany i obecny w każdej kuchni. Istnieje jednak wiele różnych rodzajów, które różnią się między sobą właściwościami. Warto wykorzystać mąką kokosową! Dlaczego? Powodów jest więcej, niż może wam się wydawać. Opowiem o kilku z nich i zaprezentuję przepis, który na pewno przypadnie wam do gustu.

Mąka kokosowa w polskiej kuchni. Dlaczego warto ją wykorzystać?
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Mąka kokosowa – zdrowa alternatywa dla pszennej

Do wypieków, oraz przygotowania wielu potraw, najczęściej wykorzystujemy mąką pszenną. Jest najpopularniejsza i powszechnie dostępna. Jeśli jednak chodzi o tę kokosową, to ma znacznie niższą zawartość tłuszczu, nie zawiera cholesterolu, fityn ani glutenu. To więc doskonała opcja dla tych, którzy zmagają się z celiakią i dbają o zgrabną sylwetkę. Co więcej, produkt ten jest bogaty w białko oraz błonnik. Mąka kokosowa zawiera go dwukrotnie więcej niż otręby! Podkręca metabolizm i dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych, dzięki czemu mamy więcej energii w ciągu dnia.

Przyjrzyjmy się też właściwościom prozdrowotnym, bo mąka kokosowa ma ich całkiem sporo. Działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Jeśli chcecie cieszyć się dobrym zdrowiem, to "zaproście" ją do swojej kuchni. Oczywiście taki produkt należy spożywać regularnie. Warto zmienić swoje nawyki i stopniowo zastępować nią mąkę, do której jesteśmy przyzwyczajeni.

No dobrze, ale w jaki sposób możemy wykorzystać mąkę kokosową? Opcji jest bardzo dużo. Częściowo można nią zastępować mąkę pszenną. Pamiętajmy jednak, by proporcje były odpowiednie, jeśli wykorzystamy wyłącznie ten produkt, to wypieki się nie udadzą. Będą płaskie i niesmaczne. Co więcej, można ją jeść na surowo! Warto dosypać ją do płatków śniadaniowych, koktajlu albo posypać nią przygotowane wcześniej ciasto. Będzie wyglądać i smakować doskonale. Jeśli macie ochotę kulinarnie zaszaleć, to możecie też wzbogacić jej dodatkiem potrawy wytrawne. Kokosowy aromat i delikatny posmak na pewno pozytywnie zaskoczy wielu smakoszy kulinarnych.

Zobacz też: Sernik królewski według Joli Caputy. Najlepszy przepis

Jeśli chodzi o przechowywanie mąki kokosowej, to powinna znajdować się w szczelnym zamknięciu. Charakteryzuje się powiem tym, że chłonie wilgotność. Trzymajmy ją w słoiku, a będzie zdatna do użycia nawet przez rok!

Dzisiaj chcę się z wami podzielić przepisem, do wykonania którego używam mąki kokosowej. O czym mowa? Owocach pod kokosową kruszonką - deser ten sprawdzi się na przyjęcie ale też na co dzień.

Niezbędne składniki:

  • owoce z kompotu lub mrożone (mogą być śliwki, maliny, wiśnie…)

Kruszonka:

  • 2 szklanki - mąki kokosowej
  • 1 szklanka - cukru trzcinowego
  • 200 g - oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki - kawy mielonej
Obraz
© Archiwum prywatne

Przygotowanie: mąkę wysypać na stolnicę. Dodać cukier trzcinowy oraz olej kokosowy. Wsypać drobno zmieloną kawę. Posiekać nożem. Następnie zagnieść ciasto. Ulepić kulę, włożyć do woreczka i schłodzić w zamrażarce przez co najmniej ½ godziny. Owoce wsypać do miski (rozmrozić wcześniej jeśli takich używamy). Wymieszać i przełożyć do
kokilek. Na wierzchu ułożyć kruszonkę (zetrzeć na tarce lub posiekać nożem). Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C (mniej więcej w połowie włączyć funkcję grillowania). Po upieczeniu od razu podawać.

Nie tylko mąka kokosowa. Nie zapominajmy o oleju!

Produkty związane z kokosem ostatnio stają się coraz bardziej popularne. Nie bez powodu, ponieważ są zdrowe i smaczne. Dotyczy to zarówno mąki kokosowej, ale także oleju. Co prawda jest bardzo kaloryczny, ale paradoksalnie pomaga osobom, które zmagają się z nadwagą. Jego regularne spożywanie, oczywiście z umiarem, przyczynia się do znacznej redukcji wagi. Zawiera on kwasy tłuszczowe, minerały (wapń, żelazo czy cynk) oraz witaminę E i K. Podobnie jak w przypadku mąki, można nim zastąpić mniej zdrowy olej, którego do tej pory używaliśmy w kuchni.

Kochani, pamiętajcie o tym, by być otwartymi na nowości kulinarne. Nie tylko ze względu na ich smak, ale też fakt, że są dla nas bardzo zdrowe! Zapewniam was, że obecnie w wielu sklepach znajdziecie już mąkę i olej kokosowy, a także więcej ciekawych produktów.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru