Majówka już za chwilę. Magda Gessler dzieli się przepisem na grilla

Magda Gessler to jedna z najbardziej znanych restauratorek w Polsce. Gdy więc zbliża się sezon grillowania na świeżym powietrzu, to właśnie ona radzi, jak perfekcyjnie przygotować posiłek.

Magda Gessler jest jedną z najbardziej uznanych restauratorek w Polsce
Źródło zdjęć: © ONS.pl | Daniel Wysocki
Agata Porażka

W rozmowie z "Faktem" Magda Gessler podzieliła się z czytelnikami jednym ze swoich przepisów, które śmiało można wykorzystać w zbliżających się dniach.

– Najważniejsze to kupić dobre mięso, najlepiej ze świni złotnickiej - podkreśla Gessler w rozmowie z gazetą. - Patrzmy, jak to mięso wygląda i skąd pochodzi! Ma być bladoróżowe i nie za tłuste!

Aby przyrządzić karkówkę w marynacie Magdy Gessler będziemy potrzebować: 1 kg karkówki, małą puszkę koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki miodu, ćwierć łyżeczki startego imbiru, ząbek czosnku, pół łyżeczki pieprzu mielonego, ćwierć łyżeczki cząbru, ćwiartkę startej cebuli oraz szczyptę kuminu.

Mięso należy pokroić na kotlety, każdy o grubości 2 cm. Następnie resztę składników mieszamy, aby powstała marynata i marynujemy w niej mięso przez pół godziny. Po tym czasie kładziemy je na dobrze rozgrzany ruszt. Po upieczeniu posypujemy je majerankiem. Restauratorka dodaje, że niezwykle ważne jest, by danie przyrządzać precyzyjnie według przepisu i nie przedobrzyć z ziołami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów