Majówka już za chwilę. Magda Gessler dzieli się przepisem na grilla

Magda Gessler to jedna z najbardziej znanych restauratorek w Polsce. Gdy więc zbliża się sezon grillowania na świeżym powietrzu, to właśnie ona radzi, jak perfekcyjnie przygotować posiłek.

Magda Gessler jest jedną z najbardziej uznanych restauratorek w Polsce
Źródło zdjęć: © ONS.pl | Daniel Wysocki
Agata Porażka

W rozmowie z "Faktem" Magda Gessler podzieliła się z czytelnikami jednym ze swoich przepisów, które śmiało można wykorzystać w zbliżających się dniach.

– Najważniejsze to kupić dobre mięso, najlepiej ze świni złotnickiej - podkreśla Gessler w rozmowie z gazetą. - Patrzmy, jak to mięso wygląda i skąd pochodzi! Ma być bladoróżowe i nie za tłuste!

Aby przyrządzić karkówkę w marynacie Magdy Gessler będziemy potrzebować: 1 kg karkówki, małą puszkę koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki miodu, ćwierć łyżeczki startego imbiru, ząbek czosnku, pół łyżeczki pieprzu mielonego, ćwierć łyżeczki cząbru, ćwiartkę startej cebuli oraz szczyptę kuminu.

Mięso należy pokroić na kotlety, każdy o grubości 2 cm. Następnie resztę składników mieszamy, aby powstała marynata i marynujemy w niej mięso przez pół godziny. Po tym czasie kładziemy je na dobrze rozgrzany ruszt. Po upieczeniu posypujemy je majerankiem. Restauratorka dodaje, że niezwykle ważne jest, by danie przyrządzać precyzyjnie według przepisu i nie przedobrzyć z ziołami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja