WAŻNE
TERAZ

Zwrot w Instytucie Pileckiego. Radziejowska i Fałkowski przywróceni

Majówka już za chwilę. Magda Gessler dzieli się przepisem na grilla

Magda Gessler to jedna z najbardziej znanych restauratorek w Polsce. Gdy więc zbliża się sezon grillowania na świeżym powietrzu, to właśnie ona radzi, jak perfekcyjnie przygotować posiłek.

Magda Gessler jest jedną z najbardziej uznanych restauratorek w Polsce
Źródło zdjęć: © ONS.pl | Daniel Wysocki
Agata Porażka

W rozmowie z "Faktem" Magda Gessler podzieliła się z czytelnikami jednym ze swoich przepisów, które śmiało można wykorzystać w zbliżających się dniach.

– Najważniejsze to kupić dobre mięso, najlepiej ze świni złotnickiej - podkreśla Gessler w rozmowie z gazetą. - Patrzmy, jak to mięso wygląda i skąd pochodzi! Ma być bladoróżowe i nie za tłuste!

Aby przyrządzić karkówkę w marynacie Magdy Gessler będziemy potrzebować: 1 kg karkówki, małą puszkę koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki miodu, ćwierć łyżeczki startego imbiru, ząbek czosnku, pół łyżeczki pieprzu mielonego, ćwierć łyżeczki cząbru, ćwiartkę startej cebuli oraz szczyptę kuminu.

Mięso należy pokroić na kotlety, każdy o grubości 2 cm. Następnie resztę składników mieszamy, aby powstała marynata i marynujemy w niej mięso przez pół godziny. Po tym czasie kładziemy je na dobrze rozgrzany ruszt. Po upieczeniu posypujemy je majerankiem. Restauratorka dodaje, że niezwykle ważne jest, by danie przyrządzać precyzyjnie według przepisu i nie przedobrzyć z ziołami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru