WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Majeranek – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Majeranek to zioło o bogatych właściwościach, wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. W czasach starożytnych postrzegany był jako afrodyzjak, roślina miłości i szczęścia. Dzisiaj majeranek również znajduje wiele zastosowań. Oto niektóre z nich.

Majeranek, a zwłaszcza jego liście, posiada liczne właściwości lecznicze
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Majeranek - opis

Elementem wykorzystywanym w kuchni i lecznictwie są liście majeranku (rozdrobnione, posiekane, zmielone lub ususzone). Majeranek, wśród innych kuchennych dodatków, wyróżnia się przede wszystkim cudownym i intensywnym zapachem. Bardzo często mylony jest z oregano. Uprawia się go w wielu krajach Europy i na Bliskim Wschodzie. Majeranek pochodzi z rejonów śródziemnomorskich.

Majeranek – właściwości zdrowotne

Majeranek ma działanie uspokajające. Poprawia krążenie krwi, odtruwa organizm, zmniejsza obrzęki i zapobiega drgawkom. Zioło to ma dobroczynny wpływa na drogi oddechowe. Warto po nie sięgnąć w przypadku kataru i zatkanego nosa. Pomaga również w przypadku mokrego kaszlu, a nawet zapaleniu oskrzeli. Majeranek w znacznym stopniu eliminuje wszelkie bóle mięśni, zatok, migrenę i gorączkę. Ponadto niszczy bakterie, wirusy i grzyby. Można wspomagać się nim w grypie, przeziębieniu, zatruciu pokarmowym, śwince lub odrze, między innymi za sprawą płukanek majerankowych na gardło.

Roślinna ta ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy, bowiem stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, przez co przyśpiesza trawienie. Z drugiej strony, majeranek stosuje się jako powszechny środek na biegunki. Zapobiega też wzdęciom i łagodzi ból głowy, brzucha i mięśni. Majeranek sprawdza się również w przypadku mdłości, zwłaszcza w czasie wczesnej ciąży.

Majeranek – wartości odżywcze

Warto włączyć majeranek do stałej diety ze względu na jego wartości odżywcze. Zioło to jest źródłem witamin: A,C, ale również posiada minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. Roślina jest bogata w antyoksydanty.

Majeranek - z czym jeść?

Majeranek jest jedna z najczęściej wykorzystywanych kuchennych przypraw w Polsce, ale też w kuchni niemieckiej, włoskiej, francuskiej i amerykańskiej. Dodaje się go do pizzy, zup, sosów: pomidorowych, grzybowych, rybnych, ale też do doprawiania kapusty, kiełbas, owoców morza, ziemniaków, pasztetów, dan z grilla, mięsa czy ryb. Polecane są herbaty na bazie majeranku. Jednak majeranek stosuje się przede wszystkim w celu nadania aromatu potrawom.

Majeranek – uprawa

Majeranek jest rośliną niezbyt wymagającą i tanią w uprawie. Może rosnąc w ogrodzie, ale również w pomieszczeniu zamkniętym np. w domu. Należy jednak chronić go przed niskimi temperaturami i brakiem światła. Majeranek nie wymaga częstego podlewania. Nasiona majeranku są małe, więc nie należy sadzić go zbyt głęboko. Przez pierwszy miesiąc trzeba podlewać często, po tym czasie majeranek powinien rosnąć bez większych problemów.

Majeranek - przeciwwskazania

Majeranek spożywany w nadmiernych dawkach może upośledzać układ nerwowy i być przyczyną bólów głowy. Należy unikać go w przypadku alergii roślinnej. W razie jakichkolwiek wątpliwości dotyczących spożycia majeranku, najlepiej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów