WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Majeranek – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Majeranek to zioło o bogatych właściwościach, wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. W czasach starożytnych postrzegany był jako afrodyzjak, roślina miłości i szczęścia. Dzisiaj majeranek również znajduje wiele zastosowań. Oto niektóre z nich.

Majeranek, a zwłaszcza jego liście, posiada liczne właściwości lecznicze
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Majeranek - opis

Elementem wykorzystywanym w kuchni i lecznictwie są liście majeranku (rozdrobnione, posiekane, zmielone lub ususzone). Majeranek, wśród innych kuchennych dodatków, wyróżnia się przede wszystkim cudownym i intensywnym zapachem. Bardzo często mylony jest z oregano. Uprawia się go w wielu krajach Europy i na Bliskim Wschodzie. Majeranek pochodzi z rejonów śródziemnomorskich.

Majeranek – właściwości zdrowotne

Majeranek ma działanie uspokajające. Poprawia krążenie krwi, odtruwa organizm, zmniejsza obrzęki i zapobiega drgawkom. Zioło to ma dobroczynny wpływa na drogi oddechowe. Warto po nie sięgnąć w przypadku kataru i zatkanego nosa. Pomaga również w przypadku mokrego kaszlu, a nawet zapaleniu oskrzeli. Majeranek w znacznym stopniu eliminuje wszelkie bóle mięśni, zatok, migrenę i gorączkę. Ponadto niszczy bakterie, wirusy i grzyby. Można wspomagać się nim w grypie, przeziębieniu, zatruciu pokarmowym, śwince lub odrze, między innymi za sprawą płukanek majerankowych na gardło.

Roślinna ta ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy, bowiem stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, przez co przyśpiesza trawienie. Z drugiej strony, majeranek stosuje się jako powszechny środek na biegunki. Zapobiega też wzdęciom i łagodzi ból głowy, brzucha i mięśni. Majeranek sprawdza się również w przypadku mdłości, zwłaszcza w czasie wczesnej ciąży.

Majeranek – wartości odżywcze

Warto włączyć majeranek do stałej diety ze względu na jego wartości odżywcze. Zioło to jest źródłem witamin: A,C, ale również posiada minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. Roślina jest bogata w antyoksydanty.

Majeranek - z czym jeść?

Majeranek jest jedna z najczęściej wykorzystywanych kuchennych przypraw w Polsce, ale też w kuchni niemieckiej, włoskiej, francuskiej i amerykańskiej. Dodaje się go do pizzy, zup, sosów: pomidorowych, grzybowych, rybnych, ale też do doprawiania kapusty, kiełbas, owoców morza, ziemniaków, pasztetów, dan z grilla, mięsa czy ryb. Polecane są herbaty na bazie majeranku. Jednak majeranek stosuje się przede wszystkim w celu nadania aromatu potrawom.

Majeranek – uprawa

Majeranek jest rośliną niezbyt wymagającą i tanią w uprawie. Może rosnąc w ogrodzie, ale również w pomieszczeniu zamkniętym np. w domu. Należy jednak chronić go przed niskimi temperaturami i brakiem światła. Majeranek nie wymaga częstego podlewania. Nasiona majeranku są małe, więc nie należy sadzić go zbyt głęboko. Przez pierwszy miesiąc trzeba podlewać często, po tym czasie majeranek powinien rosnąć bez większych problemów.

Majeranek - przeciwwskazania

Majeranek spożywany w nadmiernych dawkach może upośledzać układ nerwowy i być przyczyną bólów głowy. Należy unikać go w przypadku alergii roślinnej. W razie jakichkolwiek wątpliwości dotyczących spożycia majeranku, najlepiej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia