Majeranek – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Majeranek to zioło o bogatych właściwościach, wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. W czasach starożytnych postrzegany był jako afrodyzjak, roślina miłości i szczęścia. Dzisiaj majeranek również znajduje wiele zastosowań. Oto niektóre z nich.
Majeranek - opis
Elementem wykorzystywanym w kuchni i lecznictwie są liście majeranku (rozdrobnione, posiekane, zmielone lub ususzone). Majeranek, wśród innych kuchennych dodatków, wyróżnia się przede wszystkim cudownym i intensywnym zapachem. Bardzo często mylony jest z oregano. Uprawia się go w wielu krajach Europy i na Bliskim Wschodzie. Majeranek pochodzi z rejonów śródziemnomorskich.
Majeranek – właściwości zdrowotne
Majeranek ma działanie uspokajające. Poprawia krążenie krwi, odtruwa organizm, zmniejsza obrzęki i zapobiega drgawkom. Zioło to ma dobroczynny wpływa na drogi oddechowe. Warto po nie sięgnąć w przypadku kataru i zatkanego nosa. Pomaga również w przypadku mokrego kaszlu, a nawet zapaleniu oskrzeli. Majeranek w znacznym stopniu eliminuje wszelkie bóle mięśni, zatok, migrenę i gorączkę. Ponadto niszczy bakterie, wirusy i grzyby. Można wspomagać się nim w grypie, przeziębieniu, zatruciu pokarmowym, śwince lub odrze, między innymi za sprawą płukanek majerankowych na gardło.
Roślinna ta ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy, bowiem stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, przez co przyśpiesza trawienie. Z drugiej strony, majeranek stosuje się jako powszechny środek na biegunki. Zapobiega też wzdęciom i łagodzi ból głowy, brzucha i mięśni. Majeranek sprawdza się również w przypadku mdłości, zwłaszcza w czasie wczesnej ciąży.
Majeranek – wartości odżywcze
Warto włączyć majeranek do stałej diety ze względu na jego wartości odżywcze. Zioło to jest źródłem witamin: A,C, ale również posiada minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. Roślina jest bogata w antyoksydanty.
Majeranek - z czym jeść?
Majeranek jest jedna z najczęściej wykorzystywanych kuchennych przypraw w Polsce, ale też w kuchni niemieckiej, włoskiej, francuskiej i amerykańskiej. Dodaje się go do pizzy, zup, sosów: pomidorowych, grzybowych, rybnych, ale też do doprawiania kapusty, kiełbas, owoców morza, ziemniaków, pasztetów, dan z grilla, mięsa czy ryb. Polecane są herbaty na bazie majeranku. Jednak majeranek stosuje się przede wszystkim w celu nadania aromatu potrawom.
Majeranek – uprawa
Majeranek jest rośliną niezbyt wymagającą i tanią w uprawie. Może rosnąc w ogrodzie, ale również w pomieszczeniu zamkniętym np. w domu. Należy jednak chronić go przed niskimi temperaturami i brakiem światła. Majeranek nie wymaga częstego podlewania. Nasiona majeranku są małe, więc nie należy sadzić go zbyt głęboko. Przez pierwszy miesiąc trzeba podlewać często, po tym czasie majeranek powinien rosnąć bez większych problemów.
Majeranek - przeciwwskazania
Majeranek spożywany w nadmiernych dawkach może upośledzać układ nerwowy i być przyczyną bólów głowy. Należy unikać go w przypadku alergii roślinnej. W razie jakichkolwiek wątpliwości dotyczących spożycia majeranku, najlepiej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.