Majeranek – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Majeranek to zioło o bogatych właściwościach, wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. W czasach starożytnych postrzegany był jako afrodyzjak, roślina miłości i szczęścia. Dzisiaj majeranek również znajduje wiele zastosowań. Oto niektóre z nich.

Majeranek, a zwłaszcza jego liście, posiada liczne właściwości lecznicze
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Majeranek - opis

Elementem wykorzystywanym w kuchni i lecznictwie są liście majeranku (rozdrobnione, posiekane, zmielone lub ususzone). Majeranek, wśród innych kuchennych dodatków, wyróżnia się przede wszystkim cudownym i intensywnym zapachem. Bardzo często mylony jest z oregano. Uprawia się go w wielu krajach Europy i na Bliskim Wschodzie. Majeranek pochodzi z rejonów śródziemnomorskich.

Majeranek – właściwości zdrowotne

Majeranek ma działanie uspokajające. Poprawia krążenie krwi, odtruwa organizm, zmniejsza obrzęki i zapobiega drgawkom. Zioło to ma dobroczynny wpływa na drogi oddechowe. Warto po nie sięgnąć w przypadku kataru i zatkanego nosa. Pomaga również w przypadku mokrego kaszlu, a nawet zapaleniu oskrzeli. Majeranek w znacznym stopniu eliminuje wszelkie bóle mięśni, zatok, migrenę i gorączkę. Ponadto niszczy bakterie, wirusy i grzyby. Można wspomagać się nim w grypie, przeziębieniu, zatruciu pokarmowym, śwince lub odrze, między innymi za sprawą płukanek majerankowych na gardło.

Roślinna ta ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy, bowiem stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, przez co przyśpiesza trawienie. Z drugiej strony, majeranek stosuje się jako powszechny środek na biegunki. Zapobiega też wzdęciom i łagodzi ból głowy, brzucha i mięśni. Majeranek sprawdza się również w przypadku mdłości, zwłaszcza w czasie wczesnej ciąży.

Majeranek – wartości odżywcze

Warto włączyć majeranek do stałej diety ze względu na jego wartości odżywcze. Zioło to jest źródłem witamin: A,C, ale również posiada minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. Roślina jest bogata w antyoksydanty.

Majeranek - z czym jeść?

Majeranek jest jedna z najczęściej wykorzystywanych kuchennych przypraw w Polsce, ale też w kuchni niemieckiej, włoskiej, francuskiej i amerykańskiej. Dodaje się go do pizzy, zup, sosów: pomidorowych, grzybowych, rybnych, ale też do doprawiania kapusty, kiełbas, owoców morza, ziemniaków, pasztetów, dan z grilla, mięsa czy ryb. Polecane są herbaty na bazie majeranku. Jednak majeranek stosuje się przede wszystkim w celu nadania aromatu potrawom.

Majeranek – uprawa

Majeranek jest rośliną niezbyt wymagającą i tanią w uprawie. Może rosnąc w ogrodzie, ale również w pomieszczeniu zamkniętym np. w domu. Należy jednak chronić go przed niskimi temperaturami i brakiem światła. Majeranek nie wymaga częstego podlewania. Nasiona majeranku są małe, więc nie należy sadzić go zbyt głęboko. Przez pierwszy miesiąc trzeba podlewać często, po tym czasie majeranek powinien rosnąć bez większych problemów.

Majeranek - przeciwwskazania

Majeranek spożywany w nadmiernych dawkach może upośledzać układ nerwowy i być przyczyną bólów głowy. Należy unikać go w przypadku alergii roślinnej. W razie jakichkolwiek wątpliwości dotyczących spożycia majeranku, najlepiej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców