Magdalenki. Receptura ma prawie 100 lat

- W większości współczesnych przepisów na magdalenki autorzy zalecają użycie całych jajek, zapewne z dobrym rezultatem. Przedwojenne przepisy, które znalazłam mówiły jednak o samych żółtkach i mam wrażenie, że w pozytywny sposób wpływa to na smak i konsystencję magdalenek. Wyboru niech każdy dokona sobie sam w zależności od tego, czy do ich wypieku podejść chcemy z historyczną ciekawością czy bardziej współcześnie – kierując się oszczędnością - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".

Magdalenki. Receptura ma prawie 100 latMagdalenki. Receptura ma prawie 100 lat
Redakcja WP Kuchnia

Składniki

  • 8 żółtek
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki
  • 130 g masła
  • opcjonalnie: odrobina likieru lub skórka otarta z cytryny i odrobina soku

Przepis

Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę do podwojenia objętości (co najmniej 4-5 minut – bardzo ważny krok!). Do gęstej masy stopniowo dodać przesianą mąkę i wmieszać delikatnymi ruchami. Ważne, by mieszanie masy kontynuować jedynie do momentu połączenia składników oraz zrobić to ręcznie. Pozwoli to na zachowanie puszystości gotowych ciastek.

Przepis

Do masy dodać lekko jeszcze ciepłe masło i otartą skórkę z cytryny/likier i ponownie wymieszać.
Gotowe ciasto odstawić by „odpoczęło” w temperaturze pokojowej przez 30-40 minut. Po tym czasie masę nakładać do wysmarowanych masłem foremek na magdalenki, nie napełniając ich jednak w całości – w czasie pieczenia urosną. Piekarnik nagrzać do 220 st. C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 180 C i piec jeszcze 4-5 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie