Tradycyjna galareta z nóżek. Bez żelatyny
Pyszna galareta z nóżek, czyli tzw. zimne nóżki, to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Choć przygotowanie pysznej domowej galarety wymaga nieco czasu i cierpliwości, przepis nie jest skomplikowany. A więc do dzieła! Zapewniamy, że galareta będzie gwiazdą wielkanocnego stołu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cebulę przekroić na pół i opalić.
- Ogolone, starannie oczyszczone, porąbane i sparzone nóżki ugotować powoli. Gdy nóżki będą na pół ugotowane, dodać mięso i dalej powoli gotować. Na koniec dodać warzywa, cebulę i przyprawy. Wszystko ugotować do miękkości. Wywar odcedzić, odjąć mięso od kości, pokroić na małe kawałki, wymieszać mięso z wywarem, pieprzem i roztartym czosnkiem, wylać do formy dostosowanej wielkością do ilości galarety (rosół ma pokryć powierzchnię mięsa), ostudzić.
- Gdy galareta zacznie krzepnąć, wymieszać ją do dna, aby mięso równomiernie rozmieścić wśród galarety.
- Przed podaniem zebrać tłuszcz z powierzchni, galaretę wyłożyć na okrągły półmisek, pokroić.
- Podawać z octem, cytryną, chrzanem lub ćwikłą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl