Tradycyjna galareta z nóżek. Bez żelatyny

Pyszna galareta z nóżek, czyli tzw. zimne nóżki, to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Choć przygotowanie pysznej domowej galarety wymaga nieco czasu i cierpliwości, przepis nie jest skomplikowany. A więc do dzieła! Zapewniamy, że galareta będzie gwiazdą wielkanocnego stołu.

Tradycyjna galareta z nóżek. Bez żelatynyTradycyjna galareta z nóżek. Bez żelatyny
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 nóżki wieprzowe lub cielęce
  • 300 g cielęciny lub chudej wieprzowiny
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • pęczek włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka)
  • sól, pieprz ziarnisty
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku

Przepis

  • Cebulę przekroić na pół i opalić.
  • Ogolone, starannie oczyszczone, porąbane i sparzone nóżki ugotować powoli. Gdy nóżki będą na pół ugotowane, dodać mięso i dalej powoli gotować. Na koniec dodać warzywa, cebulę i przyprawy. Wszystko ugotować do miękkości. Wywar odcedzić, odjąć mięso od kości, pokroić na małe kawałki, wymieszać mięso z wywarem, pieprzem i roztartym czosnkiem, wylać do formy dostosowanej wielkością do ilości galarety (rosół ma pokryć powierzchnię mięsa), ostudzić.
  • Gdy galareta zacznie krzepnąć, wymieszać ją do dna, aby mięso równomiernie rozmieścić wśród galarety.
  • Przed podaniem zebrać tłuszcz z powierzchni, galaretę wyłożyć na okrągły półmisek, pokroić.
  • Podawać z octem, cytryną, chrzanem lub ćwikłą.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę