Łosoś w sosie teriyaki. Przepis na pyszną i soczystą rybę
Smażony łosoś w sosie teriyaki to świetny sposób na smaczną i soczystą rybę. danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Tak przyrządzony łosoś najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia japońska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Filet z łososia umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Na patelni grillowej rozgrzać olej, obsmażyć rybę po 4 minuty z każdej strony, odstawić w ciepłe miejsce.
- W rondlu podgrzać sos teriyaki, miód, wodę, mieszając powoli gotować aż zacznie karmelizować.
- Ogórka obrać, za pomocą obieraczki do warzyw pokroić w cieniutkie paski.
- Ogórka, imbir i paprykę zalać w misce wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić obsączyć.
- Ułożyć na półmisku w kopczyki, obok położyć porcję ryby, polać przygotowanym sosem i obsypać ziarnami sezamu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl