Lime Side. Orzeźwiający drink na letnie przyjęcia

Gin stanowi doskonałą bazę do tworzenia letnich drinków i koktajli, a jego słynna wyrazistość to coś, czego z pewnością zazdrości mu konkurencja. Przepis na nieoczywiste drinki z zastosowaniem ginu
poleca Marek Posłuszny, barman, ambasador Ginu Lubuskiego.

Lime SideLime Side
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 50 ml Ginu Lubuskiego Fresh Lime
  • 40 ml soku z cytryny
  • 20 ml syropu cukrowego
  • mała garść listków mięty
  • Dodatkowo:
  • Lód - kości
  • Szkło - niska szklanka (whisky glass)
  • Dekoracja - szczyt mięty

Przepis

  • Do szejkera wlej 25 ml soku z cytryny, 20 ml syropu cukrowego oraz 50 ml ginu.
  • Garść mięty (listki lub całe łodygi) połam i uklep w dłoniach, a następnie wrzuć do szejkera. Całość zasyp lodem i długo szejkuj – ok. 20-30 sekund.
  • Drink podczas szejkowania powinien przybrać soczysty zielony kolor za sprawą mięty. Jeśli koktajl nie zmienił koloru, znaczy to że był za krótko mieszany.
  • Całość przelej przez drobne sitko na świeży lód. Koniecznie użyj sitka, aby nieprzyjemne resztki mięty nie przedostały się do szklanki. Gotowego drinka udekoruj topem mięty.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja