Trwa ładowanie...
d7ehl2v
23-05-2022 12:54

Letnia szarlotka z budyniem. Zniknie do ostatniego okruszka

Przepis

Szarlotka kojarzy wam się z jesienią? Nic bardziej mylnego. To przepyszne ciacho można upiec, wykorzystując pierwsze letnie jabłka. Najlepiej sprawdzą się papierówki.

d7ehl2v
3.7
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kg jabłek

Do dekoracji:

  • cukier puder
Przepis
  • Mąkę zagnieść z margaryną, żółtkami, jajkiem, cukrem pudrem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części.
  • Jedną część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm, a drugą część schłodzić w lodówce.
  • Na cieście ułożyć pokrojone w ósemki jabłka.
  • 2,5 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmącić budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając gotować ok. 2 minuty. Gorący budyń wylać na jabłka. Następnie zetrzeć drugą część ciasta.
  • Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piec około 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Letnia szarlotka z budyniem. Zniknie do ostatniego okruszka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d7ehl2v
d7ehl2v
d7ehl2v
d7ehl2v
Więcej tematów
d7ehl2v