Letni przysmak pod lupą. Sprawdzamy, czy lody rzeczywiście nie tuczą

Lato to czas najczęstszego spożycia lodów, co w pełni uzasadnione – zwłaszcza gdy za oknami temperatury rzadko schodzą poniżej 30 stopni Celsjusza. Chłodzą, poprawiają nastrój, a wedle niektórych teorii nawet nie tuczą.

Trudno sobie wyobrazić lato bez lodowych deserów
Źródło zdjęć: © 123RF | 123rf
Aneta Kuroń

Lody to zamrożona masa złożona z takich składników jak śmietana, mleko, mleko w proszku czy woda z dodatkami smakowymi. Coraz częściej można spotkać się z bardziej wymyślnymi smakami lodów np. winnym, bazyliowym a poza Polską np. kurzych skrzydełek lub viagry.

Jakie lody wybrać?

Zacznijmy od tego, z jakimi lodami możemy się spotkać. Ze względu na sposób ich wytwarzania, lody dzielimy na przemysłowe (te, które możemy kupić w sklepach) i cukiernicze (te, które kupujemy z automatów. Tu wyróżniamy włoskie – średnio zmrożone i napowietrzone i amerykańskie zwane również świderkami – zdecydowanie mocniej zmrożone).

Ze względu na rodzaj produktu, z którego są zrobione, możemy wyróżnić lody śmietankowe, mleczne, owocowe, mleczno-owocowe, sorbety i lody deserowe. Te ostatnie charakteryzuje podwójne zamrażanie oraz to, że składają się ze zmieszania różnych lodów, bitej śmietany, kremu i owoców.
Najlepiej wybrać lody o najzdrowszym składzie, czyli takie, które będą od podstaw robione przez wytwórcę, bez użycia gotowych komponentów z wszelaką "chemią" i nie słodzone syropem glukozowo-fruktozowym. Dobrej jakości dodatki to również element sukcesu i tak dla przykładu dodawana ciemna czekolada może nadać ciekawego orzechowego posmaku.

Badania z 2016 roku przeprowadzone przez "Brigham and Women’s Hospital" wskazywały, że zwiększone spożycie produktów mlecznych może pomagać kobietom w średnim i dojrzałym wieku w zachowaniu dobrej wagi, tj. uniknięciu nadwagi. I choć lody z produktów mlecznych najczęściej są bardziej kaloryczne od sorbetów, jest to jednak całkiem przyzwoite uzasadnienie, aby będąc kobietą i mając na nie ochotę, zjeść je w racjonalnych ilościach bez większych wyrzutów sumienia.

Dbając jednak o linię, warto kierować swój wybór w stronę wodnych sorbetów, najlepiej robionych bezpośrednio z naturalnego soku, bez dodatku syropu glukozowo-fruktozowego, który niestety nie wpływa dobrze na zdrowie i zachowanie fit sylwetki. Sorbety to również bardzo wdzięczne lody do przygotowania w domu – potrzebny jest do nich blender, sok owocowy, owoce i ewentualny słodzik.

Czy lody mogą pomóc w zrzuceniu kilogramów lub przynajmniej nie spowodują tycia?

Na to pytanie niestety nie ma dobrej odpowiedzi. Teorie o tym, że organizm, podnosząc temperaturę produktu w żołądku, spala tak dużo własnych kalorii, że de facto nie tyje, niestety nie są prawdziwe. - W rzeczywistości energia zużyta na podgrzanie porcji lodów nie jest tożsama z ilością energii w nich. Po zjedzeniu porcji lodów o wadze 100g zostajemy z nadmiarem minimum 150 kcal. Jednakże to nie sama kaloryczność jest tutaj najbardziej zdradliwa, a fakt, że ulubiony smakołyk składa się w głównej mierze z cukru i tłuszczu, które jak nie od dziś wiadomo, w połączeniu są jedną z głównych przyczyn insulinooporności – tłumaczy Laura Osęka, psychodietetyk. - Świetną alternatywą dla tradycyjnych lodów są tzw. n'ice cream, czyli lody zrobione z mrożonych bananów i dowolnych zmrożonych owoców, które miksuje się szybko w odpowiednim blenderze. Takie lody nie mają tłuszczu, a cukier w nich zawarty pochodzi jedynie z owoców (chyba że użyjemy dodatkowego słodzika). Nie sprawia to, że indeks glikemiczny jest niski i nadal zjadamy kalorie, ale jednak zdecydowanie mniej i nie z produktów dodanych. Ponadto brak dodatku tłuszczu jest korzystniejszy dla naszej figury niż w przypadku lodów tradycyjnych.

Jak widać, nie trzeba w ogóle rezygnować z tego smakołyku! Stałe ich spożycie faktycznie może doprowadzić do nadwagi i schorzeń z nią powiązanych, ale wprowadzane mądrze w zbilansowanej diecie wcale nie doprowadzą nas do katastrofy. Na koniec tylko warto wskazać wyniki badań prowadzonych w 2005 roku przez Centrum Neuroobrazowania w Instytucie Psychiatrii w Londynie (Centre of Neuroimaging Science at the Institute of Psychiatry in London), które wykazały, że po spożyciu lodów uruchamiają się w mózgu ośrodki przyjemności, czyli lody sprawiają, że jesteśmy szczęśliwsi. A to jest zawsze dobry powód, aby je zjeść!

Jeżeli chcesz zrobić domowe lody bez maszynki do lodów zamroź obranego ze skórki i posiekanego w 2 cm kawałki banana (a nawet dwa banany) i inne owoce np. truskawki. Wyjmij z zamrażarki, wrzuć do blendera, dodaj trochę śmietanki kokosowej i zblenduj na gładką masę. Możesz dosłodzić, choć obecnie owoce są tak słodkie, że z pewnością wydadzą wystarczająco dużo słodyczy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki