Leszcz po francusku według przepisu z 1904 roku
Delikatne mięso ryby w bardzo francuskim sosie.
Dietetycy zalecają, aby regularnie włączać ryby do jadłospisu. Jednym ze smacznych sposobów na podanie tego produktu jest przepis na delikatne mięso leszcza we francuskim sosie. Recepturę z 1904 roku odświeżyła Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne".
Składniki:
4 filety leszcza
1 marchewka
1 pietruszka (korzeń)
ćwiartka selera 1 cebula
80 ml białego wina
80 ml rosołu lub wody
szczypta pieprzu i soli
natka pietruszki
odrobina mąki
Przygotowanie:
Filety leszcza płuczę w zimnej wodzie i dokładnie osuszam kuchennym ręcznikiem. Następnie solę rybę. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, ćwiartkę selera kroję na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Siekam w piórka cebulę. Rozgrzewam w rondelku odrobinę masła i wkładam pokrojone warzywa. Czekam, aż się podduszą. Dolewam rosół, wino i wkładam rybę. Przykrywam wszystko papierem do pieczenia, który jest lekko posmarowany masłem. Dzięki temu ryba będzie soczysta. Następnie przykrywam rondelek szczelnie pokrywką. Ryba dusi się ok. 20 minut. Następnie wyjmuję ją z rondelka i zaprawiam warzywa i sos mąką przesmażoną w maśle. Dodaję pieprzu, posiekanej natki pietruszki i tak przygotowanym sosem zalewam rybę. Gotowe!