Legumina - co to jest i jak ją przygotować? Zapomniany deser

W tradycyjnej polskiej kuchni leguminy to najprościej mówiąc – desery. W książkach kucharskich z końca XIX i początków XX wieku można znaleźć poświęcone im obszerne rozdziały. Co ciekawe, do legumin nie zaliczało się raczej tortów, mazurków czy kruchych ciastek do herbaty. Do typowych legumin należały budynie, suflety, naleśniki, racuchy czy kremy.

Legumina - zapomniany deser
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Legumina - co to jest?

Ulubiony deser wielu pokoleń Polaków, dziś praktycznie zapomniany i wyparty przez gotowe produkty w proszku. Przepisy na leguminę opierały się na połączeniu mąki i mleka, lub mąki, wody i owoców. Dzisiaj takie dania nazywamy budyniami i kisielami. Jednak nasi przodkowie popisywali się wielką pomysłowością w urozmaicaniu składników leguminy. Np. na stołach wigilijnych ten deser gościł z dodatkiem maku, miodu i migdałów.

Zobacz też: Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Legumina z kaszy manny z truskawkami - przepis

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 120 g kaszy manny
  • 100 g masła
  • laska wanilii
  • bułka tarta do wysypania foremek
  • truskawki

Przygotowanie:

1. W rondelku zagotuj mleko z cukrem i wanilią.

2. Z gotującego się mleka wyjmij wanilię i ciągle mieszając, wsyp kaszę manną.

3. Gotuj chwilę do zgęstnienia, a następnie ostudź.

4. Oddziel żółtka od białek. Do całkowicie ostudzonej kaszki wbij 5 żółtek, dodaj masło i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj.

5. Białka ubij na sztywną pianę i połącz delikatnie z masą jajeczną.

6. Kokilki (lub jedną, większą foremkę) posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.

7. Masę nakładaj w do 3/4 wysokości kokilek.

8. Piecz ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

9. Gdy legumina wyrośnie, a jej wierzch nabierze złotego koloru, uchyl drzwiczki piekarnika i chwilę w ten sposób studź, by nie opadła.

10. Jeszcze ciepłe leguminy wyrzucić z kokilek i podawać z truskawkami.

Zobacz też:

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥