Legumina - co to jest i jak ją przygotować? Zapomniany deser

W tradycyjnej polskiej kuchni leguminy to najprościej mówiąc – desery. W książkach kucharskich z końca XIX i początków XX wieku można znaleźć poświęcone im obszerne rozdziały. Co ciekawe, do legumin nie zaliczało się raczej tortów, mazurków czy kruchych ciastek do herbaty. Do typowych legumin należały budynie, suflety, naleśniki, racuchy czy kremy.

Legumina - zapomniany deser
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Legumina - co to jest?

Ulubiony deser wielu pokoleń Polaków, dziś praktycznie zapomniany i wyparty przez gotowe produkty w proszku. Przepisy na leguminę opierały się na połączeniu mąki i mleka, lub mąki, wody i owoców. Dzisiaj takie dania nazywamy budyniami i kisielami. Jednak nasi przodkowie popisywali się wielką pomysłowością w urozmaicaniu składników leguminy. Np. na stołach wigilijnych ten deser gościł z dodatkiem maku, miodu i migdałów.

Zobacz też: Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Legumina z kaszy manny z truskawkami - przepis

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 120 g kaszy manny
  • 100 g masła
  • laska wanilii
  • bułka tarta do wysypania foremek
  • truskawki

Przygotowanie:

1. W rondelku zagotuj mleko z cukrem i wanilią.

2. Z gotującego się mleka wyjmij wanilię i ciągle mieszając, wsyp kaszę manną.

3. Gotuj chwilę do zgęstnienia, a następnie ostudź.

4. Oddziel żółtka od białek. Do całkowicie ostudzonej kaszki wbij 5 żółtek, dodaj masło i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj.

5. Białka ubij na sztywną pianę i połącz delikatnie z masą jajeczną.

6. Kokilki (lub jedną, większą foremkę) posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.

7. Masę nakładaj w do 3/4 wysokości kokilek.

8. Piecz ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

9. Gdy legumina wyrośnie, a jej wierzch nabierze złotego koloru, uchyl drzwiczki piekarnika i chwilę w ten sposób studź, by nie opadła.

10. Jeszcze ciepłe leguminy wyrzucić z kokilek i podawać z truskawkami.

Zobacz też:

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥