Legumina - co to jest i jak ją przygotować? Zapomniany deser

W tradycyjnej polskiej kuchni leguminy to najprościej mówiąc – desery. W książkach kucharskich z końca XIX i początków XX wieku można znaleźć poświęcone im obszerne rozdziały. Co ciekawe, do legumin nie zaliczało się raczej tortów, mazurków czy kruchych ciastek do herbaty. Do typowych legumin należały budynie, suflety, naleśniki, racuchy czy kremy.

Legumina - zapomniany deser
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Legumina - co to jest?

Ulubiony deser wielu pokoleń Polaków, dziś praktycznie zapomniany i wyparty przez gotowe produkty w proszku. Przepisy na leguminę opierały się na połączeniu mąki i mleka, lub mąki, wody i owoców. Dzisiaj takie dania nazywamy budyniami i kisielami. Jednak nasi przodkowie popisywali się wielką pomysłowością w urozmaicaniu składników leguminy. Np. na stołach wigilijnych ten deser gościł z dodatkiem maku, miodu i migdałów.

Zobacz też: Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Legumina z kaszy manny z truskawkami - przepis

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 120 g kaszy manny
  • 100 g masła
  • laska wanilii
  • bułka tarta do wysypania foremek
  • truskawki

Przygotowanie:

1. W rondelku zagotuj mleko z cukrem i wanilią.

2. Z gotującego się mleka wyjmij wanilię i ciągle mieszając, wsyp kaszę manną.

3. Gotuj chwilę do zgęstnienia, a następnie ostudź.

4. Oddziel żółtka od białek. Do całkowicie ostudzonej kaszki wbij 5 żółtek, dodaj masło i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj.

5. Białka ubij na sztywną pianę i połącz delikatnie z masą jajeczną.

6. Kokilki (lub jedną, większą foremkę) posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.

7. Masę nakładaj w do 3/4 wysokości kokilek.

8. Piecz ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

9. Gdy legumina wyrośnie, a jej wierzch nabierze złotego koloru, uchyl drzwiczki piekarnika i chwilę w ten sposób studź, by nie opadła.

10. Jeszcze ciepłe leguminy wyrzucić z kokilek i podawać z truskawkami.

Zobacz też:

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀