Legumina - co to jest i jak ją przygotować? Zapomniany deser
W tradycyjnej polskiej kuchni leguminy to najprościej mówiąc – desery. W książkach kucharskich z końca XIX i początków XX wieku można znaleźć poświęcone im obszerne rozdziały. Co ciekawe, do legumin nie zaliczało się raczej tortów, mazurków czy kruchych ciastek do herbaty. Do typowych legumin należały budynie, suflety, naleśniki, racuchy czy kremy.
Legumina - co to jest?
Ulubiony deser wielu pokoleń Polaków, dziś praktycznie zapomniany i wyparty przez gotowe produkty w proszku. Przepisy na leguminę opierały się na połączeniu mąki i mleka, lub mąki, wody i owoców. Dzisiaj takie dania nazywamy budyniami i kisielami. Jednak nasi przodkowie popisywali się wielką pomysłowością w urozmaicaniu składników leguminy. Np. na stołach wigilijnych ten deser gościł z dodatkiem maku, miodu i migdałów.
Zobacz też: Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Legumina z kaszy manny z truskawkami - przepis
Składniki:
Przygotowanie:
1. W rondelku zagotuj mleko z cukrem i wanilią.
2. Z gotującego się mleka wyjmij wanilię i ciągle mieszając, wsyp kaszę manną.
3. Gotuj chwilę do zgęstnienia, a następnie ostudź.
4. Oddziel żółtka od białek. Do całkowicie ostudzonej kaszki wbij 5 żółtek, dodaj masło i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Białka ubij na sztywną pianę i połącz delikatnie z masą jajeczną.
6. Kokilki (lub jedną, większą foremkę) posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
7. Masę nakładaj w do 3/4 wysokości kokilek.
8. Piecz ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
9. Gdy legumina wyrośnie, a jej wierzch nabierze złotego koloru, uchyl drzwiczki piekarnika i chwilę w ten sposób studź, by nie opadła.
10. Jeszcze ciepłe leguminy wyrzucić z kokilek i podawać z truskawkami.
Zobacz też:
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl