Trwa ładowanie...

Lane kluski. Niezapomniany smak dzieciństwa

Pamiętacie lane kluski, które kiedyś przygotowywały nasze babcie i mamy? Dziś nieco o nich zapomnieliśmy, a szkoda, bo dzięki nim zwykła zupa pomidorowa czy rosół mogą stać się niecodziennym, pełnym wspomnień daniem. Dlatego w ramach cyklu Sentymentalny Wtorek mamy dla was przepis na lane kluski. Smacznego!

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Lane kluski. Niezapomniany smak dzieciństwaŹródło: Fotolia
d3ue3st
d3ue3st

Smacznie, prosto i tanio

Przygotowanie lanego ciasta jest dziecinnie proste. Wystarczą trzy składniki: jajka, mąka i sól. Niektóre przepisy przewidują także wodę albo mleko. Warto o nich pamiętać, jeśli okaże się, że zabrakło ci makaronu czy ryżu do zupy. Najlepsze proporcje to: 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, łyżka wody lub mleka i szczypta soli. Jajka należy rozkłócić w miseczce, dodać mąkę i sól. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj, aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Jeśli jest za gęste dodaj mleko lub wodę.
Lane ciasto powinno być na tyle rzadkie, by z łatwością wylewało się z miseczki jednym strumieniem – najlepiej jeśli konsystencją przypomina gęstą śmietanę. Warto wiedzieć, że im dłużej mieszasz składniki, tym więcej powietrza wtłaczasz do środka, a tym samym kluseczki będą bardziej puszyste i miękkie.
Gotowe ciasto wlewaj cienkim strumieniem do gotującej się zupy lub wrzątku i cały czas mieszaj zawartość garnka. Lane ciasto po zetknięciu z zupą natychmiast się ścina, więc przygotowanie z niego klusek jest banalnie proste, a do tego szybkie i tanie. Gotuj je 2 min. do wypłynięcia. Możesz także ugotować je oddzielnie i dopiero przed samym podaniem dodać do zupy. Wystarczy, że wlejesz je do wrzącej, osolonej wody, poczekasz, aż wypłyną i wyjmiesz je przy pomocy łyżki cedzakowej. Będą równie smaczne.

Lane kluski inaczej

Lane kluski idealnie pasują do różnego rodzaju zup np. pomidorowej czy rosołu, ale pamiętasz może śniadaniową zupę mleczną z lanymi kluskami swojej babci? Przygotowuje się je tak samo, jak te do zupy. Dodaj do ciasta nieco cynamonu – takie kluseczki z powodzeniem zastąpią płatki śniadaniowe na mleku. Teraz tylko garść orzechów oraz żurawiny i pożywne śniadanie gotowe.
Podstawowy przepis na lane kluski możesz dowolnie modyfikować. Do ciasta dodaj ulubione przyprawy, np. kurkumę, słodką czerwoną paprykę i pieprz. Ciekawym dodatkiem do lanego ciasta jest łyżka drobno posiekanej natki pietruszki. Wypróbuj koniecznie!

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d3ue3st
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ue3st
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj