Lane kluski. Niezapomniany smak dzieciństwa

Pamiętacie lane kluski, które kiedyś przygotowywały nasze babcie i mamy? Dziś nieco o nich zapomnieliśmy, a szkoda, bo dzięki nim zwykła zupa pomidorowa czy rosół mogą stać się niecodziennym, pełnym wspomnień daniem. Dlatego w ramach cyklu Sentymentalny Wtorek mamy dla was przepis na lane kluski. Smacznego!

lane kluski
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

Smacznie, prosto i tanio

Przygotowanie lanego ciasta jest dziecinnie proste. Wystarczą trzy składniki: jajka, mąka i sól. Niektóre przepisy przewidują także wodę albo mleko. Warto o nich pamiętać, jeśli okaże się, że zabrakło ci makaronu czy ryżu do zupy. Najlepsze proporcje to: 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, łyżka wody lub mleka i szczypta soli. Jajka należy rozkłócić w miseczce, dodać mąkę i sól. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj, aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Jeśli jest za gęste dodaj mleko lub wodę.
Lane ciasto powinno być na tyle rzadkie, by z łatwością wylewało się z miseczki jednym strumieniem – najlepiej jeśli konsystencją przypomina gęstą śmietanę. Warto wiedzieć, że im dłużej mieszasz składniki, tym więcej powietrza wtłaczasz do środka, a tym samym kluseczki będą bardziej puszyste i miękkie.
Gotowe ciasto wlewaj cienkim strumieniem do gotującej się zupy lub wrzątku i cały czas mieszaj zawartość garnka. Lane ciasto po zetknięciu z zupą natychmiast się ścina, więc przygotowanie z niego klusek jest banalnie proste, a do tego szybkie i tanie. Gotuj je 2 min. do wypłynięcia. Możesz także ugotować je oddzielnie i dopiero przed samym podaniem dodać do zupy. Wystarczy, że wlejesz je do wrzącej, osolonej wody, poczekasz, aż wypłyną i wyjmiesz je przy pomocy łyżki cedzakowej. Będą równie smaczne.

Lane kluski inaczej

Lane kluski idealnie pasują do różnego rodzaju zup np. pomidorowej czy rosołu, ale pamiętasz może śniadaniową zupę mleczną z lanymi kluskami swojej babci? Przygotowuje się je tak samo, jak te do zupy. Dodaj do ciasta nieco cynamonu – takie kluseczki z powodzeniem zastąpią płatki śniadaniowe na mleku. Teraz tylko garść orzechów oraz żurawiny i pożywne śniadanie gotowe.
Podstawowy przepis na lane kluski możesz dowolnie modyfikować. Do ciasta dodaj ulubione przyprawy, np. kurkumę, słodką czerwoną paprykę i pieprz. Ciekawym dodatkiem do lanego ciasta jest łyżka drobno posiekanej natki pietruszki. Wypróbuj koniecznie!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja