Lane kluski. Niezapomniany smak dzieciństwa

Pamiętacie lane kluski, które kiedyś przygotowywały nasze babcie i mamy? Dziś nieco o nich zapomnieliśmy, a szkoda, bo dzięki nim zwykła zupa pomidorowa czy rosół mogą stać się niecodziennym, pełnym wspomnień daniem. Dlatego w ramach cyklu Sentymentalny Wtorek mamy dla was przepis na lane kluski. Smacznego!

lane kluski
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

Smacznie, prosto i tanio

Przygotowanie lanego ciasta jest dziecinnie proste. Wystarczą trzy składniki: jajka, mąka i sól. Niektóre przepisy przewidują także wodę albo mleko. Warto o nich pamiętać, jeśli okaże się, że zabrakło ci makaronu czy ryżu do zupy. Najlepsze proporcje to: 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, łyżka wody lub mleka i szczypta soli. Jajka należy rozkłócić w miseczce, dodać mąkę i sól. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj, aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Jeśli jest za gęste dodaj mleko lub wodę.
Lane ciasto powinno być na tyle rzadkie, by z łatwością wylewało się z miseczki jednym strumieniem – najlepiej jeśli konsystencją przypomina gęstą śmietanę. Warto wiedzieć, że im dłużej mieszasz składniki, tym więcej powietrza wtłaczasz do środka, a tym samym kluseczki będą bardziej puszyste i miękkie.
Gotowe ciasto wlewaj cienkim strumieniem do gotującej się zupy lub wrzątku i cały czas mieszaj zawartość garnka. Lane ciasto po zetknięciu z zupą natychmiast się ścina, więc przygotowanie z niego klusek jest banalnie proste, a do tego szybkie i tanie. Gotuj je 2 min. do wypłynięcia. Możesz także ugotować je oddzielnie i dopiero przed samym podaniem dodać do zupy. Wystarczy, że wlejesz je do wrzącej, osolonej wody, poczekasz, aż wypłyną i wyjmiesz je przy pomocy łyżki cedzakowej. Będą równie smaczne.

Lane kluski inaczej

Lane kluski idealnie pasują do różnego rodzaju zup np. pomidorowej czy rosołu, ale pamiętasz może śniadaniową zupę mleczną z lanymi kluskami swojej babci? Przygotowuje się je tak samo, jak te do zupy. Dodaj do ciasta nieco cynamonu – takie kluseczki z powodzeniem zastąpią płatki śniadaniowe na mleku. Teraz tylko garść orzechów oraz żurawiny i pożywne śniadanie gotowe.
Podstawowy przepis na lane kluski możesz dowolnie modyfikować. Do ciasta dodaj ulubione przyprawy, np. kurkumę, słodką czerwoną paprykę i pieprz. Ciekawym dodatkiem do lanego ciasta jest łyżka drobno posiekanej natki pietruszki. Wypróbuj koniecznie!

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach