Lane kluski. Niezapomniany smak dzieciństwa

Pamiętacie lane kluski, które kiedyś przygotowywały nasze babcie i mamy? Dziś nieco o nich zapomnieliśmy, a szkoda, bo dzięki nim zwykła zupa pomidorowa czy rosół mogą stać się niecodziennym, pełnym wspomnień daniem. Dlatego w ramach cyklu Sentymentalny Wtorek mamy dla was przepis na lane kluski. Smacznego!

lane kluski
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

Smacznie, prosto i tanio

Przygotowanie lanego ciasta jest dziecinnie proste. Wystarczą trzy składniki: jajka, mąka i sól. Niektóre przepisy przewidują także wodę albo mleko. Warto o nich pamiętać, jeśli okaże się, że zabrakło ci makaronu czy ryżu do zupy. Najlepsze proporcje to: 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, łyżka wody lub mleka i szczypta soli. Jajka należy rozkłócić w miseczce, dodać mąkę i sól. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj, aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Jeśli jest za gęste dodaj mleko lub wodę.
Lane ciasto powinno być na tyle rzadkie, by z łatwością wylewało się z miseczki jednym strumieniem – najlepiej jeśli konsystencją przypomina gęstą śmietanę. Warto wiedzieć, że im dłużej mieszasz składniki, tym więcej powietrza wtłaczasz do środka, a tym samym kluseczki będą bardziej puszyste i miękkie.
Gotowe ciasto wlewaj cienkim strumieniem do gotującej się zupy lub wrzątku i cały czas mieszaj zawartość garnka. Lane ciasto po zetknięciu z zupą natychmiast się ścina, więc przygotowanie z niego klusek jest banalnie proste, a do tego szybkie i tanie. Gotuj je 2 min. do wypłynięcia. Możesz także ugotować je oddzielnie i dopiero przed samym podaniem dodać do zupy. Wystarczy, że wlejesz je do wrzącej, osolonej wody, poczekasz, aż wypłyną i wyjmiesz je przy pomocy łyżki cedzakowej. Będą równie smaczne.

Lane kluski inaczej

Lane kluski idealnie pasują do różnego rodzaju zup np. pomidorowej czy rosołu, ale pamiętasz może śniadaniową zupę mleczną z lanymi kluskami swojej babci? Przygotowuje się je tak samo, jak te do zupy. Dodaj do ciasta nieco cynamonu – takie kluseczki z powodzeniem zastąpią płatki śniadaniowe na mleku. Teraz tylko garść orzechów oraz żurawiny i pożywne śniadanie gotowe.
Podstawowy przepis na lane kluski możesz dowolnie modyfikować. Do ciasta dodaj ulubione przyprawy, np. kurkumę, słodką czerwoną paprykę i pieprz. Ciekawym dodatkiem do lanego ciasta jest łyżka drobno posiekanej natki pietruszki. Wypróbuj koniecznie!

Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze