Szybki obiad. Ryż z kurczakiem i warzywami
Mamy dla was sprawdzony przepis na ryż z warzywami i kurczakiem, który przygotujecie naprawdę w ekspresowym tempie. Przygotowanie dania nie zajmuje więcej niż 30 minut. To świetna propozycja w stylu zero waste. Możecie bowiem wykorzystać wiele składników, które zalegają w lodówce.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 średnia cebula
- 3 małe papryki (czerwona, zielona i żółta)
- 1 dojrzały pomidor (20 dag)
- 4 filety z piersi kurczaka (0,5 kg)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, czarny pieprz, 1/2 łyżeczki średnio ostrej papryki
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek zielonej pietruszki
Przepis
- Ugotować ryż. Cebulę obrać i drobno posiekać, papryki przepołowić, wydrążyć, opłukać i pokroić w paski.
- Pomidora obrać ze skórki i pokroić (dość grube kawałki). Obrać czosnek. Olej rozgrzać na dużej patelni, włożyć filety i smażyć 5 min. Wycisnąć czosnek i dodać do filetów, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Zdjąć z patelni i nie dopuścić do wystudzenia.
- Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, paski papryki, smażyć przez 5 min. na średnim ogniu. Dodać ryż, kawałki pomidora, przyprawić (sól, pieprz, papryka w proszku). Filety ułożyć na ryżu, przykryć patelnię i dusić ok. 10 min. na małym ogniu.
- Pietruszkę drobno posiekać, posypać nią danie przed podaniem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl