Trwa ładowanie...
d7jomyf
d7jomyf

Kurczak z grilla marynowany w sosie vinaigrette, z grillowanym ananasem i sałatą

Przepis

Zaczął się sezon na biesiady pod chmurką. Autorka bloga "Daily cooking" proponuje aromatycznego kurczaka w towarzystwie sałaty z grillowanym ananasem.

4.0
(6 głosów)
Oceń:
d7jomyf
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kurczak z grilla marynowany w sosie vinaigrette, z grillowanym ananasem i sałatą
Daily Cooking
Składniki

Sos vinaigrette:

  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 lekko czubate łyżeczki soli
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

poza tym:

  • około 600 g kurczaka (skrzydełka, nóżki lub filety)
  • 1/2 średniej wielkości świeżego ananasa
  • mieszanka sałat
Przepis

Wszystkie składniki sosu wymieszać dokładnie. Gdyby miód był scukrzony wtedy wystarczy odrobinę go podgrzać. Kurczaka oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Piersi pokroić w mniejsze kawałki, skrzydełka poprzecinać na pół, podobnie nóżki. 1/3 sosu vinaigrette odlać, w reszcie zamarynować kurczaka przynajmniej na kilka godzin. Najlepiej zrobić to na noc, wtedy mięso dobrze przejdzie smakiem sosu. Ananasa obrać, pokroić na plastry lub mniejsze kawałki o grubości około 2 cm. Na tradycyjnym grillu lub patelni grillowej opiec kurczaka i kawałki ananasa. Podawać z sałatami polanymi resztą sosu.

d7jomyf
Kurczak z grilla marynowany w sosie vinaigrette, z grillowanym ananasem i sałatą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
2
Share
d7jomyf
d7jomyf
d7jomyf
d7jomyf
d7jomyf