Kurczak z grilla marynowany w sosie vinaigrette, z grillowanym ananasem i sałatą
Zaczął się sezon na biesiady pod chmurką. Autorka bloga "Daily cooking" proponuje aromatycznego kurczaka w towarzystwie sałaty z grillowanym ananasem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Sos vinaigrette:
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2 lekko czubate łyżeczki soli
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
poza tym:
- około 600 g kurczaka (skrzydełka, nóżki lub filety)
- 1/2 średniej wielkości świeżego ananasa
- mieszanka sałat
Wszystkie składniki sosu wymieszać dokładnie. Gdyby miód był scukrzony wtedy wystarczy odrobinę go podgrzać. Kurczaka oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Piersi pokroić w mniejsze kawałki, skrzydełka poprzecinać na pół, podobnie nóżki. 1/3 sosu vinaigrette odlać, w reszcie zamarynować kurczaka przynajmniej na kilka godzin.
Najlepiej zrobić to na noc, wtedy mięso dobrze przejdzie smakiem sosu. Ananasa obrać, pokroić na plastry lub mniejsze kawałki o grubości około 2 cm. Na tradycyjnym grillu lub patelni grillowej opiec kurczaka i kawałki ananasa. Podawać z sałatami polanymi resztą sosu.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze