Trwa ładowanie...

Kurczak satay z sosem z orzeszków ziemnych

Aromatyczne, pikantne i mocno przyprawione. Dania kuchni azjatyckiej słynną z wyrazistych smaków. Na stołach królują ryby, owoce morza, ryż i warzywa. Bloger Michał Kurek opowiedział w "Dzień Dobry TVN" o kuchni azjatyckiej. Na stole pojawiły się dania takie, jak: kurczak satay z sosem z orzeszków ziemnych, tajska ryba na parze, a na deser ryż w mleku kokosowym.

d1g98g7
d1g98g7

Aromatyczne, pikantne i mocno przyprawione. Dania kuchni azjatyckiej słynną z wyrazistych smaków. Na stołach królują ryby, owoce morza, ryż i warzywa. Bloger Michał Kurek opowiedział w "Dzień Dobry TVN" o tajnikach kuchni azjatyckiej. Na stole pojawiły się dania takie, jak: kurczak satay z sosem z orzeszków ziemnych oraz tajska ryba na parze. Na deser zaproponował ryż w mleku kokosowym.

Satay to jedno z najpopularniejszych azjatyckich dań. Są to grillowane szaszłyki z różnych rodzajów mięsa, wywodzące się z dalekowschodniej Azji. Sataye można przyrządzić praktycznie z każdego mięsa - wołowiny, wieprzowiny czy wątróbki. Jednak najpopularniejsze są sataye z kurczaka. Doskonale do nich pasuje sos z orzeszków ziemnych. Zobaczcie przepis.

Kurczak satay

Składniki:
500 g kurczaka
2 kłącza trawy cytrynowej
pół średniej cebuli
szczypta chili
10 g świeżego imbiru
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka oleju
patyki do szaszłyków
* Przygotowanie:*
Kurczaka kroimy w kostkę 1-2 cm. Trawę cytrynową i cebulę drobno siekamy. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy i marynujemy przez min. 30 min. Kurczaka nabijamy na patyczki szaszłykowe. Przygotowujemy kurczaka w wybrany sposób: smażymy na patelni (najlepiej grillowej) po 3-4 minuty z każdej strony. Pieczemy w piekarniku przez ok. 10-12 minut, a na koniec grillujemy.

Sos z orzeszków ziemnych

Składniki:
200 ml mleka kokosowego
2 łyżki masła orzechowego
125 g orzeszków ziemnych
1 łyżka sosu sriracha
sok z 1/4 cytryny
1 łyżka cukru
1 ząbek czosnku

d1g98g7

Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką pastę. Jeśli pasta jest za gęsta, dodajemy trochę wody lub bulionu drobiowego.

d1g98g7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1g98g7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj