Kurczak satay z sosem z orzeszków ziemnych

Aromatyczne, pikantne i mocno przyprawione. Dania kuchni azjatyckiej słynną z wyrazistych smaków. Na stołach królują ryby, owoce morza, ryż i warzywa. Bloger Michał Kurek opowiedział w "Dzień Dobry TVN" o kuchni azjatyckiej. Na stole pojawiły się dania takie, jak: kurczak satay z sosem z orzeszków ziemnych, tajska ryba na parze, a na deser ryż w mleku kokosowym.

Aromatyczne, pikantne i mocno przyprawione. Dania kuchni azjatyckiej słynną z wyrazistych smaków. Na stołach królują ryby, owoce morza, ryż i warzywa. Bloger Michał Kurek opowiedział w "Dzień Dobry TVN" o tajnikach kuchni azjatyckiej. Na stole pojawiły się dania takie, jak: kurczak satay z sosem z orzeszków ziemnych oraz tajska ryba na parze. Na deser zaproponował ryż w mleku kokosowym.

Satay to jedno z najpopularniejszych azjatyckich dań. Są to grillowane szaszłyki z różnych rodzajów mięsa, wywodzące się z dalekowschodniej Azji. Sataye można przyrządzić praktycznie z każdego mięsa - wołowiny, wieprzowiny czy wątróbki. Jednak najpopularniejsze są sataye z kurczaka. Doskonale do nich pasuje sos z orzeszków ziemnych. Zobaczcie przepis.

Kurczak satay

Składniki:
500 g kurczaka
2 kłącza trawy cytrynowej
pół średniej cebuli
szczypta chili
10 g świeżego imbiru
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka oleju
patyki do szaszłyków
* Przygotowanie:*
Kurczaka kroimy w kostkę 1-2 cm. Trawę cytrynową i cebulę drobno siekamy. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy i marynujemy przez min. 30 min. Kurczaka nabijamy na patyczki szaszłykowe. Przygotowujemy kurczaka w wybrany sposób: smażymy na patelni (najlepiej grillowej) po 3-4 minuty z każdej strony. Pieczemy w piekarniku przez ok. 10-12 minut, a na koniec grillujemy.

Sos z orzeszków ziemnych

Składniki:
200 ml mleka kokosowego
2 łyżki masła orzechowego
125 g orzeszków ziemnych
1 łyżka sosu sriracha
sok z 1/4 cytryny
1 łyżka cukru
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką pastę. Jeśli pasta jest za gęsta, dodajemy trochę wody lub bulionu drobiowego.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę