Kurczak satay z sosem z orzeszków ziemnych

Aromatyczne, pikantne i mocno przyprawione. Dania kuchni azjatyckiej słynną z wyrazistych smaków. Na stołach królują ryby, owoce morza, ryż i warzywa. Bloger Michał Kurek opowiedział w "Dzień Dobry TVN" o kuchni azjatyckiej. Na stole pojawiły się dania takie, jak: kurczak satay z sosem z orzeszków ziemnych, tajska ryba na parze, a na deser ryż w mleku kokosowym.

Aromatyczne, pikantne i mocno przyprawione. Dania kuchni azjatyckiej słynną z wyrazistych smaków. Na stołach królują ryby, owoce morza, ryż i warzywa. Bloger Michał Kurek opowiedział w "Dzień Dobry TVN" o tajnikach kuchni azjatyckiej. Na stole pojawiły się dania takie, jak: kurczak satay z sosem z orzeszków ziemnych oraz tajska ryba na parze. Na deser zaproponował ryż w mleku kokosowym.

Satay to jedno z najpopularniejszych azjatyckich dań. Są to grillowane szaszłyki z różnych rodzajów mięsa, wywodzące się z dalekowschodniej Azji. Sataye można przyrządzić praktycznie z każdego mięsa - wołowiny, wieprzowiny czy wątróbki. Jednak najpopularniejsze są sataye z kurczaka. Doskonale do nich pasuje sos z orzeszków ziemnych. Zobaczcie przepis.

Kurczak satay

Składniki:
500 g kurczaka
2 kłącza trawy cytrynowej
pół średniej cebuli
szczypta chili
10 g świeżego imbiru
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka oleju
patyki do szaszłyków
* Przygotowanie:*
Kurczaka kroimy w kostkę 1-2 cm. Trawę cytrynową i cebulę drobno siekamy. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy i marynujemy przez min. 30 min. Kurczaka nabijamy na patyczki szaszłykowe. Przygotowujemy kurczaka w wybrany sposób: smażymy na patelni (najlepiej grillowej) po 3-4 minuty z każdej strony. Pieczemy w piekarniku przez ok. 10-12 minut, a na koniec grillujemy.

Sos z orzeszków ziemnych

Składniki:
200 ml mleka kokosowego
2 łyżki masła orzechowego
125 g orzeszków ziemnych
1 łyżka sosu sriracha
sok z 1/4 cytryny
1 łyżka cukru
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką pastę. Jeśli pasta jest za gęsta, dodajemy trochę wody lub bulionu drobiowego.

Wybrane dla Ciebie

Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem