Kurczak duszony z morelami
Miękki i aromatyczny kurczak duszony z suszonymi morelami. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Cebulę obrać. Połowę pokroić w kostkę, połowę na pół. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ćwiartki.
Przepis
Mięso natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso kurczaka. Odłożyć na bok. Na tej samej patelni poddusić cebulę i biały czosnek, dodać kawałki pomidory, ząbki czarnego czosnku i morele. Posypać ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku; wymieszać. Smażyć kilka minut. Dodać udka kurczaka i dusić pod przykryciem około godziny (aż mięso będzie odpowiednio miękkie).
Przepis
Podawać z ryżem lub bułką. Potrawie można nadać wyjątkowego smaku, jeśli morele uprzednio zagotuje się w brandy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl