Trwa ładowanie...
d3niki1
oprac. Katarzyna Gileta

Kurczak duszony z fasolką szparagową. Sezonowe smaki

Przepis

Bardzo prosty, ale smaczny obiad z kurczakiem w roli głównej. Do tego sezonowe warzywa - fasolka szparagowa, papryka, marchewka. Zapewniamy, że jak raz spróbujecie tego dania, to będziecie często do niego wracać. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d3niki1
4.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Składniki
  • 1 filet z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 3 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • ½ kg fasolki szparagowej
  • 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • sól
  • szczypta chili
Przepis
  • Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w podłużne maski. Następnie przekładamy do miski, wlewamy trzy łyżki sosu sojowego, wsypujemy sól. Czosnek oraz imbir obieramy, drobno kroimy i łączy z mięsem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na dwie godzinki.
  • Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanym oleju. Marchewki obieramy, kroimy w słupki, paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w paseczki, fasolę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na połówki.
  • Na rozgrzany olej przekładamy marchewki, paprykę oraz fasolę, wsypujemy sól i smażymy do miękkości.
  • Warzywa łączymy z mięsem. Do naczynia wlewamy pozostały sos sojowy, ocet ryżowy, miód, ketchup, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
  • Podajemy z ryżem lub makaronem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kurczak duszony z fasolką szparagową. Sezonowe smaki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
2
Share
d3niki1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3niki1
d3niki1
d3niki1
d3niki1
Więcej tematów
d3niki1