Kurczak duszony z fasolką szparagową. Sezonowe smaki
Bardzo prosty, ale smaczny obiad z kurczakiem w roli głównej. Do tego sezonowe warzywa - fasolka szparagowa, papryka, marchewka. Zapewniamy, że jak raz spróbujecie tego dania, to będziecie często do niego wracać. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia chińska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 filet z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 3 marchewki
- 1 papryka czerwona
- ½ kg fasolki szparagowej
- 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- olej do smażenia
- sól
- szczypta chili
Przepis
- Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w podłużne maski. Następnie przekładamy do miski, wlewamy trzy łyżki sosu sojowego, wsypujemy sól. Czosnek oraz imbir obieramy, drobno kroimy i łączy z mięsem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na dwie godzinki.
- Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanym oleju. Marchewki obieramy, kroimy w słupki, paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w paseczki, fasolę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na połówki.
- Na rozgrzany olej przekładamy marchewki, paprykę oraz fasolę, wsypujemy sól i smażymy do miękkości.
- Warzywa łączymy z mięsem. Do naczynia wlewamy pozostały sos sojowy, ocet ryżowy, miód, ketchup, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
- Podajemy z ryżem lub makaronem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl