Kurczak Bosfor. Smakowita propozycja na rodzinną uroczystość
Przepyszny sposób na kurczaka z dodatkiem aromatycznych przypraw i owoców. Jeśli raz spróbujecie kurczaka w takim wydaniu, to zapewniamy, że pokochacie ten przepis i będziecie do niego często wracać.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na 4 części.
- Kawałki kurczaka podsmażyć ze wszystkich stron na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko podsmażyć.
- Wlać rosół i dusić 1/2 godz. pod przykryciem na małym ogniu.
- Jabłka obrać, pokroić w niewielkie kawałki i dodać do kurczaka, posypać curry i dusić dalsze 10 min. Następnie przełożyć na półmisek gotowe części kurczaka i odstawić w ciepłe miejsce.
- Mąkę zmieszać z mlekiem oraz z sosem powstałym przy duszeniu kurczaka. Przyprawić miodem, solą i pieprzem, dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
- Części kurczaka znów włożyć do sosu. Posypać rodzynkami i migdałami. Podawać z ryżem i zieloną sałatką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl