Kurczak Bosfor. Smakowita propozycja na rodzinną uroczystość
Przepyszny sposób na kurczaka z dodatkiem aromatycznych przypraw i owoców. Jeśli raz spróbujecie kurczaka w takim wydaniu, to zapewniamy, że pokochacie ten przepis i będziecie do niego często wracać.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na 4 części.
- Kawałki kurczaka podsmażyć ze wszystkich stron na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko podsmażyć.
- Wlać rosół i dusić 1/2 godz. pod przykryciem na małym ogniu.
- Jabłka obrać, pokroić w niewielkie kawałki i dodać do kurczaka, posypać curry i dusić dalsze 10 min. Następnie przełożyć na półmisek gotowe części kurczaka i odstawić w ciepłe miejsce.
- Mąkę zmieszać z mlekiem oraz z sosem powstałym przy duszeniu kurczaka. Przyprawić miodem, solą i pieprzem, dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
- Części kurczaka znów włożyć do sosu. Posypać rodzynkami i migdałami. Podawać z ryżem i zieloną sałatką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze