Kulinarny hit czy profanacja? Konkurencja dla pizzy hawajskiej

Mimo że Włosi załamują ręce, pizza z szynką i ananasem ma swoich fanów na całym świecie. Mało tego, na drożdżowym placku z sosem i mozzarellą coraz częściej lądują inne, równie zaskakujące dodatki. W wielu knajpach, serwujących ten włoski specjał, znajdziemy m.in. pizzę z brzoskwiniami, rodzynkami, a nawet z... truskawkami. Ta ostatnia podbija serca i żołądki coraz większej grupy smakoszy.

Być może pizza z truskawkami na stałe wejdzie do kulinarnego kanonu i wyprze tak popularną hawajską.
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Katarzyna Gileta

Przygotuj w domu

Jeśli masz ochotę spróbować truskawkowej pizzy, zrób ją w domu. Szukasz idealnego przepisu na ciasto? Nie zapominaj o istnieniu wagi kuchennej. Z jej pomocą łatwo odmierzysz odpowiednią ilość mąki, tak aby ciasto nie było ani za sztywne, ani za miękkie. Gdy ciasto będzie rozciągnięte, rozprowadź na jego powierzchni odrobinę oliwy z oliwek i wodę (w równych proporcjach), dzięki czemu po upieczeniu będziesz cieszyć się rozkoszną chrupkością. Nie lubisz, gdy pizza jest nadmiernie miękka? Ogranicz ilość sera i sosu. Wcale nie potrzebujesz ich tyle, ile zazwyczaj dodajesz!

Przed właściwym pieczeniem najpierw włóż ciasto na 4 minuty do piekarnika, po tym czasie wyjmij i dopiero połóż na jego powierzchnię dodatki i umieść w piekarniku na właściwe pieczenie. Pizza lubi wysokie temperatury, dlatego, jeśli jesteś jej smakoszem i przygotowujesz ją często, warto zaopatrzyć się w kamień do pieczenia. Okazuje się, że jest on dużo skuteczniejszy niż typowa patelnia czy blacha, na którą wykładamy jeszcze surowy przysmak.
Nieodłączne składniki pizzy to oczywiście sos i ser oraz inne dodatki , co kto lubi. Sos możesz przygotować sam, na bazie oliwy z oliwek lub z pomidorów. Następnie pokryj go serem (np. mozzarellą) i dodatkami. Nie od dziś wiadomo, że truskawki świetnie sprawdzają się nie tylko w deserach, ale równie w wytrawnych daniach.

Kulinarnym klasykiem są truskawki z octem balsamicznym lub serem feta. Jednak dodawanie może się wydawać nieco ryzykowanym pomysłem. Nic bardziej mylnego! Cienkie ciasto, świeże owoce, ser mascarpone lub brie, tymianek, pieprz i gotowe. Po upieczeniu pizzę można posypać rukolą lub kiełkami. Truskawki można również połączyć ze świeżą cukinią, szynką parmeńską, rukwią wodną i mozzarellą. Jesteście otwarci na nowe doznania smakowe? Być może pizza z truskawkami na stałe wejdzie do kulinarnego kanonu i wyprze tak popularną hawajską.

Zobacz wideo: Nietypowe składniki do pizzy

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw