Aromatyczna kuchnia
Najczęściej mówi się, że jemy oczami. Oznacza to, że potrawy muszą być ładnie skomponowane, dodatki kolorowe i wyglądające apetycznie. Oprócz walorów wizualnych nasze dania muszą jednak równie świetnie smakować i pachnieć. To właśnie zapach dolatujący z kuchni, stanowi obietnicę cudownego posiłku i wzmaga apetyt. Z jakich przypraw i dodatków warto korzystać, by nasze potrawy pachniały niesamowicie?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Cebula z czosnkiem
Zarówno czosnek, jak i cebula nie słyną z piękniej woni. Na surowo. Po wrzuceniu ich na patelnię staje się cud. To klasyczne połączenie dwóch szalenie aromatycznych warzyw, wywołuje ślinkę u każdego, kto lubi dobrze zjeść. Nie bez powodu walory smakowe cebuli z czosnkiem są równe ich walorom zapachowym. Olejki eteryczne same w sobie są bardzo ostre i dla wielu osób nieprzyjemne, ale po obróbce cieplnej stają się o wiele łagodniejsze, wywołują poczucie apetytu. Cebulę smażoną z czosnkiem dodajemy głównie do potraw mięsnych, ale również gulasz warzywny czy zwykła duszona cukinia nie mogą się bez nich obejść.
Majeranek
Spośród polskich ziół, chyba najmocniejszy zapach ma majeranek, szczególnie suszony. Nie wyobrażamy sobie chyba żurku, białej kiełbasy czy grochówki bez tej przyprawy. Lekko słodkawy zapach tej rośliny poprawia apetyt, a jednocześnie powoduje, że od razu wiemy, z jakim daniem mamy do czynienia. Majeranek, oprócz tego, że pięknie pachnie, jest również bardzo zdrowym ziołem, które pomaga nam utrzymać prawidłową przemianę materii.
Kmin rzymski
Kumin, czyli kmin rzymski, to podstawowy składnik setek mieszanek przypraw z Dalekiego i Bliskiego Wschodu, Afryki i Ameryki Południowej i Środkowej. I nic dziwnego, bo jest to przyprawa o wyjątkowo mocnym zapachu. Smak nie jest w tym przypadku aż tak istotny. To właśnie charakterystyczny aromat powoduje, że dania z dodatkiem kminu od razu kojarzą nam się z egzotyką. Aby w stu procentach wykorzystać te walory, kupujmy kmin w całości, nie mielony. Całe ziarna najlepiej jest uprażyć przez chwilę na suchej patelni i zmielić lub utłuc w moździerzu. Wtedy uzyskamy pełnię aromatu.
Anyż gwiazdkowy
Choć polski anyż nie jest spokrewniony z egzotycznym anyżem gwiazdkowym, ich zapach jest podobny. Aromat anyżu gwiazdkowego jest jednak bardziej przyciągający. Ten słodko-mdły zapach jest wyczuwalny w każdej potrawie, do przyrządzenia której go użyjemy. Wystarczy jedna gwiazdka, by całkowicie zmienić woń zwykłego rosołu. Dlatego też używajmy anyżu z rozwagą, bo może on zdominować zapach każdej innej przyprawy.
Olej sezamowy
Spośród setek gatunków olejów, ten z sezamu jest najbardziej aromatyczny. Wystarczy kilka kropel dodanych do sałatki czy jakiegoś dania z woka, by uniósł się wspaniały, orzechowy zapach. Olej sezamowy swój intensywny aromat zawdzięcza tłoczeniu na zimno. W trakcie obróbki, nie traci więc żadnych olejków występujących w sezamowych ziarnach.
Wanilia
Nie bez powodu wanilia jest jedną z najdroższych przypraw. Jej zapach odurza, wzmaga apetyt, sprawia przyjemność. Jeśli przygotowujemy słodycze, ciasta, kremy czy lody, wanilia sprawdzi się znakomicie. Oczywiście mówimy tu o prawdziwej wanilii, a nie sztucznie wytwarzanym cukrze, mającym imitować zapach tej egzotycznej rośliny. Wanilia tak mocno pachnie, że możemy bardzo łatwo zrobić własny, prawdziwy cukier waniliowy. Wystarczy kilka lasek wanilii przysypać cukrem, zamknąć w słoiku i po kilku dniach każdy kryształ cukru będzie pachniał tą cudowną przyprawą. Watro wykorzystać jej intensywny i uwielbiany przez większość aromat, by zmienić nawet najprostsze desery w prawdziwe dzieła kulinarnej sztuki.