Kuchnia widziana nosem

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Aromatyczna kuchnia

Obraz
© 123RF

Najczęściej mówi się, że jemy oczami. Oznacza to, że potrawy muszą być ładnie skomponowane, dodatki kolorowe i wyglądające apetycznie. Oprócz walorów wizualnych nasze dania muszą jednak równie świetnie smakować i pachnieć. To właśnie zapach dolatujący z kuchni, stanowi obietnicę cudownego posiłku i wzmaga apetyt. Z jakich przypraw i dodatków warto korzystać, by nasze potrawy pachniały niesamowicie?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Cebula z czosnkiem

Obraz
© 123RF

Zarówno czosnek, jak i cebula nie słyną z piękniej woni. Na surowo. Po wrzuceniu ich na patelnię staje się cud. To klasyczne połączenie dwóch szalenie aromatycznych warzyw, wywołuje ślinkę u każdego, kto lubi dobrze zjeść. Nie bez powodu walory smakowe cebuli z czosnkiem są równe ich walorom zapachowym. Olejki eteryczne same w sobie są bardzo ostre i dla wielu osób nieprzyjemne, ale po obróbce cieplnej stają się o wiele łagodniejsze, wywołują poczucie apetytu. Cebulę smażoną z czosnkiem dodajemy głównie do potraw mięsnych, ale również gulasz warzywny czy zwykła duszona cukinia nie mogą się bez nich obejść.

/ 7Majeranek

Obraz
© Fotolia

Spośród polskich ziół, chyba najmocniejszy zapach ma majeranek, szczególnie suszony. Nie wyobrażamy sobie chyba żurku, białej kiełbasy czy grochówki bez tej przyprawy. Lekko słodkawy zapach tej rośliny poprawia apetyt, a jednocześnie powoduje, że od razu wiemy, z jakim daniem mamy do czynienia. Majeranek, oprócz tego, że pięknie pachnie, jest również bardzo zdrowym ziołem, które pomaga nam utrzymać prawidłową przemianę materii.

/ 7Kmin rzymski

Obraz
© Fotolia

Kumin, czyli kmin rzymski, to podstawowy składnik setek mieszanek przypraw z Dalekiego i Bliskiego Wschodu, Afryki i Ameryki Południowej i Środkowej. I nic dziwnego, bo jest to przyprawa o wyjątkowo mocnym zapachu. Smak nie jest w tym przypadku aż tak istotny. To właśnie charakterystyczny aromat powoduje, że dania z dodatkiem kminu od razu kojarzą nam się z egzotyką. Aby w stu procentach wykorzystać te walory, kupujmy kmin w całości, nie mielony. Całe ziarna najlepiej jest uprażyć przez chwilę na suchej patelni i zmielić lub utłuc w moździerzu. Wtedy uzyskamy pełnię aromatu.

/ 7Anyż gwiazdkowy

Obraz
© 123RF

Choć polski anyż nie jest spokrewniony z egzotycznym anyżem gwiazdkowym, ich zapach jest podobny. Aromat anyżu gwiazdkowego jest jednak bardziej przyciągający. Ten słodko-mdły zapach jest wyczuwalny w każdej potrawie, do przyrządzenia której go użyjemy. Wystarczy jedna gwiazdka, by całkowicie zmienić woń zwykłego rosołu. Dlatego też używajmy anyżu z rozwagą, bo może on zdominować zapach każdej innej przyprawy.

/ 7Olej sezamowy

Obraz
© Shutterstock.com

Spośród setek gatunków olejów, ten z sezamu jest najbardziej aromatyczny. Wystarczy kilka kropel dodanych do sałatki czy jakiegoś dania z woka, by uniósł się wspaniały, orzechowy zapach. Olej sezamowy swój intensywny aromat zawdzięcza tłoczeniu na zimno. W trakcie obróbki, nie traci więc żadnych olejków występujących w sezamowych ziarnach.

/ 7Wanilia

Obraz
© Shutterstock.com

Nie bez powodu wanilia jest jedną z najdroższych przypraw. Jej zapach odurza, wzmaga apetyt, sprawia przyjemność. Jeśli przygotowujemy słodycze, ciasta, kremy czy lody, wanilia sprawdzi się znakomicie. Oczywiście mówimy tu o prawdziwej wanilii, a nie sztucznie wytwarzanym cukrze, mającym imitować zapach tej egzotycznej rośliny. Wanilia tak mocno pachnie, że możemy bardzo łatwo zrobić własny, prawdziwy cukier waniliowy. Wystarczy kilka lasek wanilii przysypać cukrem, zamknąć w słoiku i po kilku dniach każdy kryształ cukru będzie pachniał tą cudowną przyprawą. Watro wykorzystać jej intensywny i uwielbiany przez większość aromat, by zmienić nawet najprostsze desery w prawdziwe dzieła kulinarnej sztuki.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja