Kuchnia śląska – najpopularniejsze dania

Z pewnością słyszeliśmy o kuchni francuskiej, azjatyckiej czy meksykańskiej. Z kolei polskie pierogi i schabowy z ziemniakami i kapustą to klasyka doceniana na całym świecie. W samej Polsce każdy praktycznie region również może pochwalić się swoimi własnymi potrawami, które ciężko spotkać gdzie indziej. Do takich regionów należy np. Śląsk. Czym charakteryzuje się kuchnia śląska i jakie są jej najbardziej znane dania?

RoladaNajbardziej znanym daniem kuchni śląskiej jest rolada wołowa z kluskami śląskimi, sosem mięsnym i kapustą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©petroos - stock.adobe.com

Kuchnia śląska – cechy charakterystyczne

Kuchnia śląska to połączenie wpływów Polski, Słowacji, Czech, Niemczech i Austrii. Właśnie dlatego jest ona tak różnorodna i wyjątkowa.

Ślązacy od wieków bazowali na produktach, które mogli sami uprawiać lub hodować. Dlatego też każda szanująca się gospodyni miała swoją działkę lub ogródek, w którym siała i sadziła warzywa oraz zioła.

Śląsk to ciężko pracujący górnicy, którzy od zawsze potrzebowali pełnowartościowych, wysokokalorycznych i sycących posiłków. Nic więc dziwnego, że kuchnia tego regionu określana jest jako konkretna, ciężka i typowo chłopska.

Cykoria – właśnie zaczyna się sezon

Dla kuchni śląskiej najbardziej charakterystyczne są: mięso, ziemniaki, kapusta, zawiesiste sosy, chleb. Oczywiście również zupy były i są jej nieodłączną częścią.

Kuchnia śląska wyróżnią się też niesamowitymi smakami i aromatami, dlatego, będąc na Śląsku, koniecznie wstąpmy do dowolnej regionalnej restauracji. Z pewnością wyjdziemy z niej nasyceni i zadowoleni, choć może nieco ociężali.

Kuchnia śląska – tradycyjne potrawy

Najbardziej znanym daniem kuchni śląskiej jest rolada wołowa z kluskami śląskimi, sosem mięsnym i modrą kapustą. Mięso wołowe kroi się na porcje i rozbija, smaruje musztardą i układa na nim pokrojone w paski kiełbasę, boczek, cebulę i ogórka kiszonego lub konserwowego. Całość zwija się w roladkę i związuje nićmi. Mięso podsmaża się na patelni, a potem dusi do miękkości. Sos zagęszcza się mąką pszenną wymieszaną z wodą. Tak przygotowane roladki podawane są z dużą ilością klusek śląskich polanych powstałym gęstym sosem. Do tego zawsze powinna być surówka z czerwonej kapusty, a do popicia domowy kompot.

Z zup najbardziej popularne są wodzionka, kartoflanka, żur z jajkiem i kiełbasą, grochówka. Ogromnym powodzenie cieszy się też kapuśniak na żeberkach. Do przygotowania wodzionki potrzebujemy zaledwie 2 kromek czerstwego chleba, szklanki wody, ząbka czosnku oraz tłuszczu. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Czosnek siekamy, solimy i odstawiamy na kilka minut. Następnie należy go zalać wrzątkiem, doprawić pieprzem, dorzucić łyżkę masła albo smalcu oraz grzanki. Gotowe!

Na Śląsku bardzo często dodatkiem do drugiego dania jest ciapkapusta. Co to takiego? Po prostu kapusta (z reguły kiszona) wymieszana z tłuczonymi ziemniakami. Często dodaje się do niej również posiekaną i zrumienioną cebulę albo pokrojony w kostkę i podsmażony boczek.

Śląsk może się też poszczycić ciastami i deserami o nazwach, które są niespotykane w innych regionach Polski. Mamy więc kołocz, kopę, kreple czy też apfelmus. Co ciekawe, pod tymi nieco dziwnymi nazwami kryją się proste i smaczne słodkości. Apfelmus to po prostu mus jabłkowy o delikatnym smaku i wspaniałym aromacie. Kopa to biszkopt, na który wykładana jest maślano-śmietankowa masa, owoce i bakalie w spirytusie. Z kolei kołocz to nic innego, jak drożdżowe ciasto z kruszonką i dodatkiem sera, jabłek albo maku. Kreple zaś to pączki z marmoladą lub powidłami.

Kuchnię śląską warto bliżej poznać, gdyż jest bardzo smaczna. Najlepsze składniki, staranne przygotowanie i niesamowite aromaty z pewnością przypadną do gustu każdemu smakoszowi.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę