Trwa ładowanie...

Kuchnia śląska – najpopularniejsze dania

Z pewnością słyszeliśmy o kuchni francuskiej, azjatyckiej czy meksykańskiej. Z kolei polskie pierogi i schabowy z ziemniakami i kapustą to klasyka doceniana na całym świecie. W samej Polsce każdy praktycznie region również może pochwalić się swoimi własnymi potrawami, które ciężko spotkać gdzie indziej. Do takich regionów należy np. Śląsk. Czym charakteryzuje się kuchnia śląska i jakie są jej najbardziej znane dania?

Najbardziej znanym daniem kuchni śląskiej jest rolada wołowa z kluskami śląskimi, sosem mięsnym i kapustą Najbardziej znanym daniem kuchni śląskiej jest rolada wołowa z kluskami śląskimi, sosem mięsnym i kapustą Źródło: Adobe Stock, fot: ©petroos - stock.adobe.com
d1w40yr
d1w40yr

Kuchnia śląska – cechy charakterystyczne

Kuchnia śląska to połączenie wpływów Polski, Słowacji, Czech, Niemczech i Austrii. Właśnie dlatego jest ona tak różnorodna i wyjątkowa.

Ślązacy od wieków bazowali na produktach, które mogli sami uprawiać lub hodować. Dlatego też każda szanująca się gospodyni miała swoją działkę lub ogródek, w którym siała i sadziła warzywa oraz zioła.

Śląsk to ciężko pracujący górnicy, którzy od zawsze potrzebowali pełnowartościowych, wysokokalorycznych i sycących posiłków. Nic więc dziwnego, że kuchnia tego regionu określana jest jako konkretna, ciężka i typowo chłopska.

Cykoria – właśnie zaczyna się sezon

Dla kuchni śląskiej najbardziej charakterystyczne są: mięso, ziemniaki, kapusta, zawiesiste sosy, chleb. Oczywiście również zupy były i są jej nieodłączną częścią.

d1w40yr

Kuchnia śląska wyróżnią się też niesamowitymi smakami i aromatami, dlatego, będąc na Śląsku, koniecznie wstąpmy do dowolnej regionalnej restauracji. Z pewnością wyjdziemy z niej nasyceni i zadowoleni, choć może nieco ociężali.

Kuchnia śląska – tradycyjne potrawy

Najbardziej znanym daniem kuchni śląskiej jest rolada wołowa z kluskami śląskimi, sosem mięsnym i modrą kapustą. Mięso wołowe kroi się na porcje i rozbija, smaruje musztardą i układa na nim pokrojone w paski kiełbasę, boczek, cebulę i ogórka kiszonego lub konserwowego. Całość zwija się w roladkę i związuje nićmi. Mięso podsmaża się na patelni, a potem dusi do miękkości. Sos zagęszcza się mąką pszenną wymieszaną z wodą. Tak przygotowane roladki podawane są z dużą ilością klusek śląskich polanych powstałym gęstym sosem. Do tego zawsze powinna być surówka z czerwonej kapusty, a do popicia domowy kompot.

Z zup najbardziej popularne są wodzionka, kartoflanka, żur z jajkiem i kiełbasą, grochówka. Ogromnym powodzenie cieszy się też kapuśniak na żeberkach. Do przygotowania wodzionki potrzebujemy zaledwie 2 kromek czerstwego chleba, szklanki wody, ząbka czosnku oraz tłuszczu. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Czosnek siekamy, solimy i odstawiamy na kilka minut. Następnie należy go zalać wrzątkiem, doprawić pieprzem, dorzucić łyżkę masła albo smalcu oraz grzanki. Gotowe!

Na Śląsku bardzo często dodatkiem do drugiego dania jest ciapkapusta. Co to takiego? Po prostu kapusta (z reguły kiszona) wymieszana z tłuczonymi ziemniakami. Często dodaje się do niej również posiekaną i zrumienioną cebulę albo pokrojony w kostkę i podsmażony boczek.

d1w40yr

Śląsk może się też poszczycić ciastami i deserami o nazwach, które są niespotykane w innych regionach Polski. Mamy więc kołocz, kopę, kreple czy też apfelmus. Co ciekawe, pod tymi nieco dziwnymi nazwami kryją się proste i smaczne słodkości. Apfelmus to po prostu mus jabłkowy o delikatnym smaku i wspaniałym aromacie. Kopa to biszkopt, na który wykładana jest maślano-śmietankowa masa, owoce i bakalie w spirytusie. Z kolei kołocz to nic innego, jak drożdżowe ciasto z kruszonką i dodatkiem sera, jabłek albo maku. Kreple zaś to pączki z marmoladą lub powidłami.

Kuchnię śląską warto bliżej poznać, gdyż jest bardzo smaczna. Najlepsze składniki, staranne przygotowanie i niesamowite aromaty z pewnością przypadną do gustu każdemu smakoszowi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1w40yr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj