Kuchnia śląska – najpopularniejsze dania

Z pewnością słyszeliśmy o kuchni francuskiej, azjatyckiej czy meksykańskiej. Z kolei polskie pierogi i schabowy z ziemniakami i kapustą to klasyka doceniana na całym świecie. W samej Polsce każdy praktycznie region również może pochwalić się swoimi własnymi potrawami, które ciężko spotkać gdzie indziej. Do takich regionów należy np. Śląsk. Czym charakteryzuje się kuchnia śląska i jakie są jej najbardziej znane dania?

RoladaNajbardziej znanym daniem kuchni śląskiej jest rolada wołowa z kluskami śląskimi, sosem mięsnym i kapustą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©petroos - stock.adobe.com

Kuchnia śląska – cechy charakterystyczne

Kuchnia śląska to połączenie wpływów Polski, Słowacji, Czech, Niemczech i Austrii. Właśnie dlatego jest ona tak różnorodna i wyjątkowa.

Ślązacy od wieków bazowali na produktach, które mogli sami uprawiać lub hodować. Dlatego też każda szanująca się gospodyni miała swoją działkę lub ogródek, w którym siała i sadziła warzywa oraz zioła.

Śląsk to ciężko pracujący górnicy, którzy od zawsze potrzebowali pełnowartościowych, wysokokalorycznych i sycących posiłków. Nic więc dziwnego, że kuchnia tego regionu określana jest jako konkretna, ciężka i typowo chłopska.

Cykoria – właśnie zaczyna się sezon

Dla kuchni śląskiej najbardziej charakterystyczne są: mięso, ziemniaki, kapusta, zawiesiste sosy, chleb. Oczywiście również zupy były i są jej nieodłączną częścią.

Kuchnia śląska wyróżnią się też niesamowitymi smakami i aromatami, dlatego, będąc na Śląsku, koniecznie wstąpmy do dowolnej regionalnej restauracji. Z pewnością wyjdziemy z niej nasyceni i zadowoleni, choć może nieco ociężali.

Kuchnia śląska – tradycyjne potrawy

Najbardziej znanym daniem kuchni śląskiej jest rolada wołowa z kluskami śląskimi, sosem mięsnym i modrą kapustą. Mięso wołowe kroi się na porcje i rozbija, smaruje musztardą i układa na nim pokrojone w paski kiełbasę, boczek, cebulę i ogórka kiszonego lub konserwowego. Całość zwija się w roladkę i związuje nićmi. Mięso podsmaża się na patelni, a potem dusi do miękkości. Sos zagęszcza się mąką pszenną wymieszaną z wodą. Tak przygotowane roladki podawane są z dużą ilością klusek śląskich polanych powstałym gęstym sosem. Do tego zawsze powinna być surówka z czerwonej kapusty, a do popicia domowy kompot.

Z zup najbardziej popularne są wodzionka, kartoflanka, żur z jajkiem i kiełbasą, grochówka. Ogromnym powodzenie cieszy się też kapuśniak na żeberkach. Do przygotowania wodzionki potrzebujemy zaledwie 2 kromek czerstwego chleba, szklanki wody, ząbka czosnku oraz tłuszczu. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Czosnek siekamy, solimy i odstawiamy na kilka minut. Następnie należy go zalać wrzątkiem, doprawić pieprzem, dorzucić łyżkę masła albo smalcu oraz grzanki. Gotowe!

Na Śląsku bardzo często dodatkiem do drugiego dania jest ciapkapusta. Co to takiego? Po prostu kapusta (z reguły kiszona) wymieszana z tłuczonymi ziemniakami. Często dodaje się do niej również posiekaną i zrumienioną cebulę albo pokrojony w kostkę i podsmażony boczek.

Śląsk może się też poszczycić ciastami i deserami o nazwach, które są niespotykane w innych regionach Polski. Mamy więc kołocz, kopę, kreple czy też apfelmus. Co ciekawe, pod tymi nieco dziwnymi nazwami kryją się proste i smaczne słodkości. Apfelmus to po prostu mus jabłkowy o delikatnym smaku i wspaniałym aromacie. Kopa to biszkopt, na który wykładana jest maślano-śmietankowa masa, owoce i bakalie w spirytusie. Z kolei kołocz to nic innego, jak drożdżowe ciasto z kruszonką i dodatkiem sera, jabłek albo maku. Kreple zaś to pączki z marmoladą lub powidłami.

Kuchnię śląską warto bliżej poznać, gdyż jest bardzo smaczna. Najlepsze składniki, staranne przygotowanie i niesamowite aromaty z pewnością przypadną do gustu każdemu smakoszowi.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji