Kuchnia śląska – najpopularniejsze dania

Z pewnością słyszeliśmy o kuchni francuskiej, azjatyckiej czy meksykańskiej. Z kolei polskie pierogi i schabowy z ziemniakami i kapustą to klasyka doceniana na całym świecie. W samej Polsce każdy praktycznie region również może pochwalić się swoimi własnymi potrawami, które ciężko spotkać gdzie indziej. Do takich regionów należy np. Śląsk. Czym charakteryzuje się kuchnia śląska i jakie są jej najbardziej znane dania?

RoladaNajbardziej znanym daniem kuchni śląskiej jest rolada wołowa z kluskami śląskimi, sosem mięsnym i kapustą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©petroos - stock.adobe.com

Kuchnia śląska – cechy charakterystyczne

Kuchnia śląska to połączenie wpływów Polski, Słowacji, Czech, Niemczech i Austrii. Właśnie dlatego jest ona tak różnorodna i wyjątkowa.

Ślązacy od wieków bazowali na produktach, które mogli sami uprawiać lub hodować. Dlatego też każda szanująca się gospodyni miała swoją działkę lub ogródek, w którym siała i sadziła warzywa oraz zioła.

Śląsk to ciężko pracujący górnicy, którzy od zawsze potrzebowali pełnowartościowych, wysokokalorycznych i sycących posiłków. Nic więc dziwnego, że kuchnia tego regionu określana jest jako konkretna, ciężka i typowo chłopska.

Cykoria – właśnie zaczyna się sezon

Dla kuchni śląskiej najbardziej charakterystyczne są: mięso, ziemniaki, kapusta, zawiesiste sosy, chleb. Oczywiście również zupy były i są jej nieodłączną częścią.

Kuchnia śląska wyróżnią się też niesamowitymi smakami i aromatami, dlatego, będąc na Śląsku, koniecznie wstąpmy do dowolnej regionalnej restauracji. Z pewnością wyjdziemy z niej nasyceni i zadowoleni, choć może nieco ociężali.

Kuchnia śląska – tradycyjne potrawy

Najbardziej znanym daniem kuchni śląskiej jest rolada wołowa z kluskami śląskimi, sosem mięsnym i modrą kapustą. Mięso wołowe kroi się na porcje i rozbija, smaruje musztardą i układa na nim pokrojone w paski kiełbasę, boczek, cebulę i ogórka kiszonego lub konserwowego. Całość zwija się w roladkę i związuje nićmi. Mięso podsmaża się na patelni, a potem dusi do miękkości. Sos zagęszcza się mąką pszenną wymieszaną z wodą. Tak przygotowane roladki podawane są z dużą ilością klusek śląskich polanych powstałym gęstym sosem. Do tego zawsze powinna być surówka z czerwonej kapusty, a do popicia domowy kompot.

Z zup najbardziej popularne są wodzionka, kartoflanka, żur z jajkiem i kiełbasą, grochówka. Ogromnym powodzenie cieszy się też kapuśniak na żeberkach. Do przygotowania wodzionki potrzebujemy zaledwie 2 kromek czerstwego chleba, szklanki wody, ząbka czosnku oraz tłuszczu. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Czosnek siekamy, solimy i odstawiamy na kilka minut. Następnie należy go zalać wrzątkiem, doprawić pieprzem, dorzucić łyżkę masła albo smalcu oraz grzanki. Gotowe!

Na Śląsku bardzo często dodatkiem do drugiego dania jest ciapkapusta. Co to takiego? Po prostu kapusta (z reguły kiszona) wymieszana z tłuczonymi ziemniakami. Często dodaje się do niej również posiekaną i zrumienioną cebulę albo pokrojony w kostkę i podsmażony boczek.

Śląsk może się też poszczycić ciastami i deserami o nazwach, które są niespotykane w innych regionach Polski. Mamy więc kołocz, kopę, kreple czy też apfelmus. Co ciekawe, pod tymi nieco dziwnymi nazwami kryją się proste i smaczne słodkości. Apfelmus to po prostu mus jabłkowy o delikatnym smaku i wspaniałym aromacie. Kopa to biszkopt, na który wykładana jest maślano-śmietankowa masa, owoce i bakalie w spirytusie. Z kolei kołocz to nic innego, jak drożdżowe ciasto z kruszonką i dodatkiem sera, jabłek albo maku. Kreple zaś to pączki z marmoladą lub powidłami.

Kuchnię śląską warto bliżej poznać, gdyż jest bardzo smaczna. Najlepsze składniki, staranne przygotowanie i niesamowite aromaty z pewnością przypadną do gustu każdemu smakoszowi.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne