Odmiany ziemniaków. Jakie ziemniaki na kluski?

Ziemniak to najpopularniejsze w Polsce warzywo. Przepisów na kulinarne wykorzystanie ziemniaków jest mnóstwo. Można je gotować, smażyć, piec, przygotowujemy z nich placki, kotlety i kluski. Czasem nawet używa ich się do słodkich wypieków.

Ziemniaki
Źródło zdjęć: © 123RF

Trujące ziemniaki

Jeśli gotujemy dania kartoflane, najpierw zwróćmy uwagę na jakość ziemniaków. Bulwy nie mogą być uszkodzone lub nadgniłe. Takie ziemniaki bardzo szybko się popsują i okaże się, że z jednego kupionego kilograma, wykorzystamy mniej niż pół. Miąższ powinien mieć jednolitą barwę, a skórka jasny kolor. Im ciemniejsza skórka, tym więcej sztucznych nawozów użyte było do ich uprawy.

Ziemniaki nie mogą być także zielonkawe. Oznacza to, że warzywa są niedojrzałe albo były zbyt długo wystawione na działanie światła i mają podwyższoną zawartość solaniny, substancji, która jest szkodliwa i nie rozkłada się w procesie cieplnej obróbki.

To podstawowe zasady, które powinniśmy wziąć pod uwagę przy kupowaniu ziemniaków.

Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni

Odmiany ziemniaków

Ważny jest także drugi krok - dobranie odpowiedniej odmiany do konkretnego dania. Inne gatunki najlepiej nadają się na frytki, a inne na zupę. Na szczęście wiedza ta nie jest zbyt skomplikowana.

Ziemniaki dzielą się na trzy podstawowe typy, oznaczane A, B i C. Są jednak dwa typy pośrednie: AB i CB. Typ A to ziemniaki sałatkowe, typ B ogólnoużytkowe, typ C to ziemniaki mączyste.

Zacznijmy od ziemniaków typu A czyli sałatkowych. Są one zwarte, nie rozpadają się po ugotowaniu, a pokrojone w plasterki czy w kostkę zachowują nadany im kształt. Z tego powodu idealnie sprawdzają się w sałatkach, są świetne do smażenia, czy jako składnik zapiekanek i zup. Odmian ziemniaków sałatkowych jest wiele, ale najbardziej popularne są: Agata, Annabelle, Almera, Belinda, Cecile, Dali, Denar, Impala, Impresja, Lord, Mozart, Musica, Nicola, Oberon i Viviana.

Ziemniaki
© 123RF

Kolejnym typem ziemniaków są ogólnoużytkowe (B). To najbardziej popularny typ ziemniaków, po które sięgamy najczęściej. Gotujemy je, smażymy, używamy do robienia kopytek, pyz, knedli i innych klusek. Takie ziemniaki są także wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Wytwarza się z nich m.in. mąkę ziemniaczaną czy rożne rodzaje alkoholi. Najpopularniejszymi odmianami ziemniaków typu B są: Arielle, Asterix, Agria, Augusta, Bellarosa, Bellini, Belmonda, Bila, Bohun, Carrera, Colette, Cyprian, Ditta, Folva, Fresco, Gala, Ignacy, Ingrid, Irga, Irys, Jelly, Latona, Lavinia, Lilly, Michalina, Ramos, Sante, Satina, Stasia, Syrena i Victoria.

Jeśli mamy ochotę na naprawdę pyszne, puszyste kluski, chrupiące frytki lub wspaniałe ziemniaki pieczone, skorzystajmy z odmian kartofli typu C. Są one bardzo mączyste, zawierają mnóstwo skrobi, a po ugotowaniu czy upieczeniu są suche i sypkie. Ametyst, Agnes, Bryza, Cekin, Courage, Courlan, Donald, Etiuda, Gracja, Gustaw, Honorata, Jurata, Jurek, Justa, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen czy Mazur to najbardziej znane odmiany.

Jak przechowywać ziemniaki?

Kiedy już kupimy dobre ziemniaki, pamiętajmy o właściwym ich przechowywaniu. Koniecznie wyjmijmy je z folii. Najlepsze będą przewiewne skrzynki czy koszyki. Warzywa powinny znajdować się w suchym, chłodnym miejscu. Jeśli kupiliśmy większą porcję kartofli, sprawdźmy od czasu do czasu, czy któraś z bulw się nie zepsuła albo nie zaczęła kiełkować. Zepsute ziemniaki wyrzućmy, te kiełkujące możemy włożyć do doniczki i założyć własną uprawę.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki