Odmiany ziemniaków. Jakie ziemniaki na kluski?

Ziemniak to najpopularniejsze w Polsce warzywo. Przepisów na kulinarne wykorzystanie ziemniaków jest mnóstwo. Można je gotować, smażyć, piec, przygotowujemy z nich placki, kotlety i kluski. Czasem nawet używa ich się do słodkich wypieków.

Ziemniaki
Źródło zdjęć: © 123RF

Trujące ziemniaki

Jeśli gotujemy dania kartoflane, najpierw zwróćmy uwagę na jakość ziemniaków. Bulwy nie mogą być uszkodzone lub nadgniłe. Takie ziemniaki bardzo szybko się popsują i okaże się, że z jednego kupionego kilograma, wykorzystamy mniej niż pół. Miąższ powinien mieć jednolitą barwę, a skórka jasny kolor. Im ciemniejsza skórka, tym więcej sztucznych nawozów użyte było do ich uprawy.

Ziemniaki nie mogą być także zielonkawe. Oznacza to, że warzywa są niedojrzałe albo były zbyt długo wystawione na działanie światła i mają podwyższoną zawartość solaniny, substancji, która jest szkodliwa i nie rozkłada się w procesie cieplnej obróbki.

To podstawowe zasady, które powinniśmy wziąć pod uwagę przy kupowaniu ziemniaków.

Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni

Odmiany ziemniaków

Ważny jest także drugi krok - dobranie odpowiedniej odmiany do konkretnego dania. Inne gatunki najlepiej nadają się na frytki, a inne na zupę. Na szczęście wiedza ta nie jest zbyt skomplikowana.

Ziemniaki dzielą się na trzy podstawowe typy, oznaczane A, B i C. Są jednak dwa typy pośrednie: AB i CB. Typ A to ziemniaki sałatkowe, typ B ogólnoużytkowe, typ C to ziemniaki mączyste.

Zacznijmy od ziemniaków typu A czyli sałatkowych. Są one zwarte, nie rozpadają się po ugotowaniu, a pokrojone w plasterki czy w kostkę zachowują nadany im kształt. Z tego powodu idealnie sprawdzają się w sałatkach, są świetne do smażenia, czy jako składnik zapiekanek i zup. Odmian ziemniaków sałatkowych jest wiele, ale najbardziej popularne są: Agata, Annabelle, Almera, Belinda, Cecile, Dali, Denar, Impala, Impresja, Lord, Mozart, Musica, Nicola, Oberon i Viviana.

Ziemniaki
© 123RF

Kolejnym typem ziemniaków są ogólnoużytkowe (B). To najbardziej popularny typ ziemniaków, po które sięgamy najczęściej. Gotujemy je, smażymy, używamy do robienia kopytek, pyz, knedli i innych klusek. Takie ziemniaki są także wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Wytwarza się z nich m.in. mąkę ziemniaczaną czy rożne rodzaje alkoholi. Najpopularniejszymi odmianami ziemniaków typu B są: Arielle, Asterix, Agria, Augusta, Bellarosa, Bellini, Belmonda, Bila, Bohun, Carrera, Colette, Cyprian, Ditta, Folva, Fresco, Gala, Ignacy, Ingrid, Irga, Irys, Jelly, Latona, Lavinia, Lilly, Michalina, Ramos, Sante, Satina, Stasia, Syrena i Victoria.

Jeśli mamy ochotę na naprawdę pyszne, puszyste kluski, chrupiące frytki lub wspaniałe ziemniaki pieczone, skorzystajmy z odmian kartofli typu C. Są one bardzo mączyste, zawierają mnóstwo skrobi, a po ugotowaniu czy upieczeniu są suche i sypkie. Ametyst, Agnes, Bryza, Cekin, Courage, Courlan, Donald, Etiuda, Gracja, Gustaw, Honorata, Jurata, Jurek, Justa, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen czy Mazur to najbardziej znane odmiany.

Jak przechowywać ziemniaki?

Kiedy już kupimy dobre ziemniaki, pamiętajmy o właściwym ich przechowywaniu. Koniecznie wyjmijmy je z folii. Najlepsze będą przewiewne skrzynki czy koszyki. Warzywa powinny znajdować się w suchym, chłodnym miejscu. Jeśli kupiliśmy większą porcję kartofli, sprawdźmy od czasu do czasu, czy któraś z bulw się nie zepsuła albo nie zaczęła kiełkować. Zepsute ziemniaki wyrzućmy, te kiełkujące możemy włożyć do doniczki i założyć własną uprawę.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód