Trwa ładowanie...

Kuchnia niemiecka – czym się charakteryzuje?

Kuchnia niemiecka uchodzi za jedną z mniej zdrowych kuchni świata. Kiełbasa, golonka, boczek, ziemniaki, kapusta i piwo to produkty najbardziej z nią kojarzone. Nie każdy jednak wie, że kuchnia niemiecka to również niesamowite ciasta i desery. Czym się ona charakteryzuje i jakie są najpopularniejsze dla niej potrawy?

Kuchnia niemieckaKuchnia niemieckaŹródło: Adobe Stock, fot: Alexander Raths
d39w3z3
d39w3z3

Cechy charakterystyczne kuchni niemieckiej

Kuchnia niemiecka może wydawać się mało ciekawa, tłusta i ciężkostrawna. Warto jednak wiedzieć, że ciągle staje się ona coraz bardziej różnorodna. Dzieje się tak przede wszystkim pod wpływem sąsiadów. Niemcy zapożyczają niektóre dania ze Szwajcarii, Francji, Włoch, a nawet Polski. Jednocześnie nie zapominają o swoich tradycjach.

W zachodniej części Niemiec kuchnia jest lżejsza i bogatsza w warzywa. Na południu jada się tłuściej, a na talerzach goszczą przede wszystkim potrawy mięsne składające się z głównie z wieprzowiny, dziczyzny czy też drobiu – szczególnie kurczaka. Niemcy słyną ze znakomitych pieczeni, ale lubują się również w surowych mięsach – metce lub tatarze. Słyną również z ponad tysiąca odmian kiełbasy, która króluje na ich stołach podawana z musztardą i chrzanem.

Do najbardziej popularnych warzyw należą ziemniaki przyrządzane i zjadane pod każdą postacią oraz kapusta. Ponadto w Niemczech zjemy szparagi, zielony groszek i soczewicę. Cechą charakterystyczną kuchni niemieckiej są również dania mączne, np. knedle czy naleśniki. Piekarnie proponują aż 300 rodzajów chleba, precle, pączki twarogowe, bułeczki czy rogaliki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Curry z kalafiora. Sposób na pyszny obiad w kilka chwil

Jeśli chodzi o przyprawy, najczęściej stosowany jest majeranek i tymianek. Zioła te doskonale pasują do ciężkiej kuchni, gdyż usprawniają procesy trawienne i przyspieszają spalanie tłuszczu. Niemieckie dania bardzo często posypane są szczypiorkiem lub natką pietruszki, a niektóre polewa się sokiem z cytryny. Niemcy lubią słodko-kwaśne połączenia smakowe.

d39w3z3

W niemieckiej kuchni bez problemu znajdziemy również ryby – najczęściej wędzone lub marynowane. Makrela, pstrąg, śledź i łosoś cieszą się największym powodzeniem. Z kolei zupa z węgorza na wołowym bulionie należy do tradycyjnych potraw mieszkańców tego kraju.

Słynny Oktoberfest sprawia, że piwo jednoznacznie kojarzy się z Niemcami. I nic dziwnego, bo jest to najczęściej spożywany przez nich napój. Tradycyjne piwo niemieckie jest niepasteryzowane, więc charakteryzuje się prawdziwym smakiem i aromatem chmielu. Najpopularniejszym gatunkiem piwa jest Pilsner, ale często spotykane jest również jasne i ciemne piwo pszeniczne (Weizenbier) oraz Altbier – podawane w zachodniej części kraju i w okolicach Kolonii.

Niemiecka kuchnia to kuchnia bardzo towarzyska. Niemcy uwielbiają jadać w dużym gronie osób i bardzo często robią to na świeżym powietrzu, np. w trakcie jarmarków czy festiwali. Currywurst (grillowaną kiełbasę z pomidorowym sosem i curry) jada się z frytkami lub bułką na stojąco, tuż obok stoiska, z kuflem piwa w dłoni, ewentualnie kubkiem grzanego wina.

Najpopularniejsze dania kuchni niemieckiej

Poza tymi potrawami, o których już zostało wspomniane, charakterystyczne dla kuchni niemieckiej są:

  • Weisswurst – biała kiełbasa smażona z cebulką,
  • Szpecle – kluski kładzione,
  • Gęsie pipki – danie z gęsimi żołądkami z pieca,
  • Kartoffelsuppe – zupa ziemniaczana z dodatkiem kiełbasy,
  • Kartoffelsalat – sałatka ziemniaczana z musztardą,
  • Schweinshaxe – pieczona golonka z kiszoną kapustą i ziemniakami,
  • Kassler – wędzone mięso wieprzowe z ziemniakami i kapustą kiszoną,
  • Schweinebraten – pieczeń wieprzowa z Bawarii,
  • Sznycel po wiedeńsku – duży kotlet z cielęciny z jajkiem sadzonym ułożonym na wierzchu,
  • Apfelstrudel – cienkie ciasto z kwaśnymi jabłkami, cynamonem i aromatem rumu, często podawane z lodami i bitą śmietaną,
  • Tort szwarcwaldzki – biszkopt czekoladowy z wiśniami oraz bitą śmietaną.
d39w3z3

Kuchnia niemiecka jest jednocześnie bliska i nietypowa dla Polaków. Poszczególne produkty spożywcze niewiele odbiegają od tych, które jemy na co dzień, jednak ich połączenie może być dla nas mniej oczywiste. Kapusta kiszona do kanapek, ziemniaki do naleśników czy też placki ziemniaczane z musem jabłkowym mogą nam się wydawać nieco dziwne, ale może warto spróbować?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj