Trwa ładowanie...

Kartoffelsalad, czyli kultowa niemiecka sałatka ziemniaczana. Jak ją zrobić i z czym podawać?

Sałatka ziemniaczana, czyli Kartoffelsalat, to jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw kuchni niemieckiej. Jest smaczna i bardzo łatwa do przygotowania. Tradycyjna sałatka ziemniaczana to danie postne, ale z biegiem czasu powstały bardziej skomplikowane wariacje i zwiększyła się liczba dodatków.

Sałatka ziemniaczana zazwyczaj podawana jest jako przystawka lub przekąska Sałatka ziemniaczana zazwyczaj podawana jest jako przystawka lub przekąska Źródło: 123RF
d226rij
d226rij

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną?

Najprostszą wersję sałatki przygotujemy z kilku tylko składników. Potrzebujemy ziemniaki, cebulę, olej, ocet, śmietanę, majonez, sól i pieprz. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Cebule kroimy drobno i dodajemy do ziemniaków. Z oleju, octu, śmietany, soli i pieprzu robimy sos, zalewamy nim ziemniaki z cebulą, mieszamy i dodajemy na koniec majonez. Taka sałatka zawsze była jednym z dań podczas świąt Bożego Narodzenia w Niemczech.

Mniej tradycyjne, ale częściej spotykane są ziemniaczane sałatki z wędliną. Sposób przygotowania jest podobny: ziemniaki gotujemy, kroimy, dodajemy cebulę, pokrojone w kostkę ogórki kiszone lub konserwowe, pokrojoną w kostkę wędzoną kiełbasę i szynkę lub chudy wędzony boczek. Sos również jest podobny: śmietana zmieszana z majonezem, doprawiona octem, solą i pieprzem. Czasem dodaje się również mielony kminek lub majeranek.

Zamiast wędliny do Kartoffelsalad możemy dodać pokrojone w dzwonka filety marynowanych śledzi. Wtedy jednak uważajmy z solą, bo ryby i tak są mocno słone. Inne dodatki to między innymi ugotowana i pokrojona w plasterki marchewka, seler, posiekana natka pietruszki czy szczypiorek. Wszystko zależy od naszego, własnego smaku.

Sałatka ziemniaczana - jak podawać?

Sałatka ziemniaczana zazwyczaj podawana jest jako przystawka lub przekąska. Nie pasuje do potraw gorących, takich jak smażone mięso, ryba czy do dań duszonych. Przed podaniem powinna być mocno schłodzona. Najlepiej smakuje po kilku godzinach od przygotowania, gdy poszczególne smaki się "przegryzą".

Nie tylko bób. Najlepsze produkty sezonowe na lato

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d226rij
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d226rij
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj