Trwa ładowanie...

5 specjałów kuchni tureckiej. Poznaj kuchnię kraju półksiężyca

Kuchnia turecka jest kuchnią pełną różnorodności, zawdzięczając tę różnorodność w dużej mierze imperialistycznej przeszłości Turcji. Tworzą ją potrawy wywodzące się z wielu regionów Imperium Osmańskiego. Turcja leży na styku Europy i Azji, których to wpływy są zdecydowanie wyczuwalne w kuchni tego kraju, tak jak i wpływy kultury tureckiej zauważyć można chociażby w Grecji czy na Bałkanach. Najbardziej znane tureckie specjały to kebab i chałwa, ale tej wspaniałej, bogatej kuchni nie można dobrze poznać i docenić, ograniczając się tylko do tych dwóch dań. Zobacz, co jeszcze ma ona do zaoferowania.

Kuchnia tureckaKuchnia tureckaŹródło: Adobe Stock
d1zwlqc
d1zwlqc

Kofte – pulpeciki wołowe

Te pulpeciki tradycyjnie przygotowywane są także z jagnięciny i wieprzowiny. Podane z sałatką i prostym sosem jogurtowym, świetnie sprawdzą się na obiad.

W misce mieszamy mielone mięso (250 g) ze startą cebulą, posiekaną natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą (½ szklanki), łyżką koncentratu pomidorowego i łyżeczką tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy małe kotleciki, które smażymy na rozgrzanej oliwie.

Burek – placek ze szpinakiem i fetą

Złociste, chrupiące ciasto, lekko słonawy, wilgotny farsz. Naprawdę ciężko się mu oprzeć. Na dodatek burek jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. To bez wątpienia jedno z naszych ulubionych dań tureckiej kuchni.

W dużej łączymy ze sobą składniki na farsz: 3 opakowania szpinaku, 100 g pokruszonego sera feta, 1 jajko i garść posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Feta jest bardzo słona, dlatego lepiej nie przesadzać z solą. Potem już układamy warstwowo ciasto filo i nasz farsz, każdy płat ciasta smarując glazurą sporządzoną z 6 łyżek roztopionego masła, 65 ml oliwy, 85 ml mleka i jednego jajka. Przed włożeniem do piekarnika, kroimy nasz burek na kwadraty. Placek pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza.

d1zwlqc

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsne danie prosto z Bałkanów. Przepis na ćevapčići

Cilbir – jajka po turecku

Jajka w koszulkach podane na jogurcie i polane masłem. To pyszne danie jada się w Turcji na śniadanie. Jeśli znudziła się wam już popularna w naszym kraju szakszuka, koniecznie spróbujcie cilbiru.

Na talerzu rozsmarowujemy kilka łyżek jogurtu greckiego i układamy jajka ugotowane w koszulkach. Potem całość polewamy roztopionych masłem z płatkami chili i podgrzaną pastą tahini, a także posypujemy sumakiem. Można też dodać posiekaną miętę. Podajemy z chlebem.

d1zwlqc

Hummus

Ta smaczna pasta z cieciorki jest już w Polsce doskonale znana. Hummus to tzw. meze, czyli rodzaj zakąski lub przystawki. Możemy podawać go jako dip do warzyw czy krakersów i smarować nim kanapki. Jego przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Najlepiej ugotować cieciorkę samemu, ale jeśli nie mamy na to czasu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć cieciorki z puszki.

450 g cieciorki (z puszki bądź ugotowanej) miksujemy na gładką masę z czterema łyżkami pasty tahini, czterema ząbkami czosnku i trzema łyżkami oliwy. Dodajmy odrobinę soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Kabak dolmasi – faszerowana cukinia

Proste i pyszne letnie danie. W Turcji, Grecji i na Bliskim Wschodzie cukinii nie zapieka się w piekarniku, a gotuje w sosie pomidorowym. Tak przygotowane cukinie przesiąkają sosem pomidorowym, przez co są aromatyczne i pełne smaku.

d1zwlqc

Cztery cukinie przekrawamy w poprzek na pół i łyżką wybieramy większość miąższu. W misce mieszamy 250 g mielonego mięsa wołowego, 4 łyżki surowego ryżu, łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżeczkę suszonej mięty i pokrojonego w kostkę pomidora oraz cebulę. Farsz solimy i pieprzymy do smaku. Nadziewamy nasze cukinie i układamy je w garnku, a następnie zalewamy sosem sporządzonym ze szklanki wody i łyżki koncentratu pomidorowego. Gotujemy do czasu, aż ryż zmięknie. Danie można podawać też z jogurtem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1zwlqc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zwlqc
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj