5 specjałów kuchni tureckiej. Poznaj kuchnię kraju półksiężyca
Kuchnia turecka jest kuchnią pełną różnorodności, zawdzięczając tę różnorodność w dużej mierze imperialistycznej przeszłości Turcji. Tworzą ją potrawy wywodzące się z wielu regionów Imperium Osmańskiego. Turcja leży na styku Europy i Azji, których to wpływy są zdecydowanie wyczuwalne w kuchni tego kraju, tak jak i wpływy kultury tureckiej zauważyć można chociażby w Grecji czy na Bałkanach. Najbardziej znane tureckie specjały to kebab i chałwa, ale tej wspaniałej, bogatej kuchni nie można dobrze poznać i docenić, ograniczając się tylko do tych dwóch dań. Zobacz, co jeszcze ma ona do zaoferowania.
Kofte – pulpeciki wołowe
Te pulpeciki tradycyjnie przygotowywane są także z jagnięciny i wieprzowiny. Podane z sałatką i prostym sosem jogurtowym, świetnie sprawdzą się na obiad.
W misce mieszamy mielone mięso (250 g) ze startą cebulą, posiekaną natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą (½ szklanki), łyżką koncentratu pomidorowego i łyżeczką tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy małe kotleciki, które smażymy na rozgrzanej oliwie.
Burek – placek ze szpinakiem i fetą
Złociste, chrupiące ciasto, lekko słonawy, wilgotny farsz. Naprawdę ciężko się mu oprzeć. Na dodatek burek jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. To bez wątpienia jedno z naszych ulubionych dań tureckiej kuchni.
W dużej łączymy ze sobą składniki na farsz: 3 opakowania szpinaku, 100 g pokruszonego sera feta, 1 jajko i garść posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Feta jest bardzo słona, dlatego lepiej nie przesadzać z solą. Potem już układamy warstwowo ciasto filo i nasz farsz, każdy płat ciasta smarując glazurą sporządzoną z 6 łyżek roztopionego masła, 65 ml oliwy, 85 ml mleka i jednego jajka. Przed włożeniem do piekarnika, kroimy nasz burek na kwadraty. Placek pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięsne danie prosto z Bałkanów. Przepis na ćevapčići
Cilbir – jajka po turecku
Jajka w koszulkach podane na jogurcie i polane masłem. To pyszne danie jada się w Turcji na śniadanie. Jeśli znudziła się wam już popularna w naszym kraju szakszuka, koniecznie spróbujcie cilbiru.
Na talerzu rozsmarowujemy kilka łyżek jogurtu greckiego i układamy jajka ugotowane w koszulkach. Potem całość polewamy roztopionych masłem z płatkami chili i podgrzaną pastą tahini, a także posypujemy sumakiem. Można też dodać posiekaną miętę. Podajemy z chlebem.
Hummus
Ta smaczna pasta z cieciorki jest już w Polsce doskonale znana. Hummus to tzw. meze, czyli rodzaj zakąski lub przystawki. Możemy podawać go jako dip do warzyw czy krakersów i smarować nim kanapki. Jego przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Najlepiej ugotować cieciorkę samemu, ale jeśli nie mamy na to czasu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć cieciorki z puszki.
450 g cieciorki (z puszki bądź ugotowanej) miksujemy na gładką masę z czterema łyżkami pasty tahini, czterema ząbkami czosnku i trzema łyżkami oliwy. Dodajmy odrobinę soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Kabak dolmasi – faszerowana cukinia
Proste i pyszne letnie danie. W Turcji, Grecji i na Bliskim Wschodzie cukinii nie zapieka się w piekarniku, a gotuje w sosie pomidorowym. Tak przygotowane cukinie przesiąkają sosem pomidorowym, przez co są aromatyczne i pełne smaku.
Cztery cukinie przekrawamy w poprzek na pół i łyżką wybieramy większość miąższu. W misce mieszamy 250 g mielonego mięsa wołowego, 4 łyżki surowego ryżu, łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżeczkę suszonej mięty i pokrojonego w kostkę pomidora oraz cebulę. Farsz solimy i pieprzymy do smaku. Nadziewamy nasze cukinie i układamy je w garnku, a następnie zalewamy sosem sporządzonym ze szklanki wody i łyżki koncentratu pomidorowego. Gotujemy do czasu, aż ryż zmięknie. Danie można podawać też z jogurtem.