Kuchnia meksykańska – czym się charakteryzuje, najpopularniejsze dania
Gdy mówimy o kuchni meksykańskiej, od razu myślimy o tortilli, kukurydzy, czerwonej fasoli i papryczkach chili. Nic dziwnego, bo te produkty stanowią podstawę tradycyjnych potraw wywodzących się z Meksyku. Jakie są cechy kuchni tego kraju i jakie dania są dla niej najbardziej charakterystyczne?
Kilka słów o historii kuchni meksykańskiej
Meksykańska tradycja kulinarna łączy w sobie elementy kultury prekolumbijskiej i tej z czasów kolonizacyjnych.
Kuchnia Azteków i Majów pierwotnie opierała się przede wszystkim na egzotycznych owocach, rybach, orzechach, ziemniakach. Korzystano wtedy z kukurydzy, warzyw strączkowych, chili, pomidorów i dyni. Uprawiano przede wszystkim kakao, ale również wanilię. Początkowo więc kuchnia meksykańska zawierałą praktycznie same warzywa i owoce, dopiero z czasem zaczęto hodować indyki i… specjalną rasę psa, która była przeznaczona do jedzenia. Meksykanom nie była znana oliwa ani inne tłuszcze, dlatego posiłki były najczęściej gotowane lub pieczone bezpośrednio nad ogniem.
Gdy na terenach dzisiejszego Meksyku pojawili się Hiszpanie i Francuzi, w diecie mieszkańców tego kraju zaczęły pojawiać się przywiezione przez konkwistadorów produkty, takie jak: zboża (ryż, pszenica, żyto, jęczmień), cebula, wołowina, czosnek, mięso z kurczaka, marchew, kapusta, buraki, szpinak, pietruszka. To koloniści pokazali Indianom, że można hodować bydło, które daje mleko, a z niego z kolei można wyprodukować ser.
Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado
Tym sposobem kuchnia meksykańska stała się jedną z najbardziej kolorowych, aromatycznych i wyrazistych na całym świecie. W 2010 roku została nawet wpisana na listę niematerialnego światowego dziedzictwa UNESCO.
Dzisiejsza kuchnia meksykańska
Kuchnię meksykańską, w zależności od regionu, możemy dziś podzielić na północną, centralną i południową. Każdy z tych nurtów ma swoje wyróżniki.
Północny Meksyk to hodowle bydła i uprawy roślin. Kuchnia tego regionu jest raczej delikatna i prosta. W dużej mierze wykorzystuje się w niej mleko i produkty mleczne. Potrawy północno meksykańskie uznaje się za mało różnorodne i efektowne.
Kuchnia południowego Meksyku skupia się wokół owoców morza, ryb i egzotycznych owoców. Najbardziej jednak słynie z niecodziennych produktów spożywczych, takich jak mrówcze jaja, pająki i pasikoniki.
Najciekawsza pod względem kulinarnym jest kuchnia centralnego Meksyku. Znajdziemy w niej najwięcej różnorodnych składników. Ziemie są żyzne, obfitują w owoce i warzywa. Na targowiskach można spotkać soczyste i aromatyczne pomidory, najróżniejsze gatunki fasoli, papryki, ryb i owoców morza.
Najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej
Kuchnia meksykańska opiera się przede wszystkim na kukurydzy, chili, fasoli, awokado, pomidorach, kakao, limonce. Charakteryzują ją różnorodne kolory, wyraziste aromaty i smaki. Meksykanie jedzą pikantne dania, które przygotowuje się szybko i które są niezwykle smaczne. Do najczęściej wybieranych przypraw należą: kolendra, chili, czosnek, kumin, gorzkie kakao i oregano. Które potrawy są dla najbardziej charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej?
Chili con carne
Jest to gęsta meksykańska zupa na bazie mielonej wołowiny, papryki chili, cebuli, pomidorów i czosnku. Przyprawia się ją kminem rzymskim i pieprzem. Można też dodać do niej czerwoną fasolę i kukurydzę. Najczęściej podaje się ją z ryżem lub plackami tortilli.
Guacamole
To pasta, która zyskała popularność na całym świecie. Przygotowuje się ją z dojrzałego awokado, soku z limonki odrobiny soli. Tylko te trzy składniki wystarczą, by powstało guacamole. Występują też różne wariacje tej prostej potrawy i tak możemy spotkać guacamole z dodatkiem oliwy, czosnku, pomidorów, cebuli, chili, papryki, kolendry lub pokruszonego sera. Pastą można smarować sobie kanapki, podawać ją z tortillą lub nachosami.
Tacos
Tacos to przekąska, którą można spotkać w Meksyku dosłownie wszędzie – zarówno w restauracjach, jak i w przydrożnych barach lub straganach. Podstawę potrawy stanowi tortilla powstała z mąki kukurydzianej. To niewielki placek złożony na pół, w którego wkładane są różnego rodzaju składniki: wołowina, wieprzowina, owoce morza, czerwona fasola, pomidory, cebula, kukurydza, czosnek, a nawet owoce, takie jak ananas czy mango. Oczywiście całość jest mocno przyprawiona i aromatyczna.
Mole poblano
To nietypowe połączenie smaków i zapachów, które na pierwszy rzut oka wydają się zupełnie do siebie nie pasujące. Mole poblano jest słynnym meksykańskim sosem, który zespala czekoladę, pomidory i oczywiście chili. Podaje się go zazwyczaj do kurczaka. Słodko-pikantny smak na długo pozostaje w pamięci.
Burrito
To danie, które przypomina tacos, ale może być zrobione z większego placka, który zwija się w kopertę. Przygotowuje się go z pszennej tortilli, którą trzeba lekko podgrillować. W środek nakłada się farsz z fasoli, mielonego mięsa, świeżych warzyw, sosu guacamole, żółtego sera i ryżu. Czasami można spotkać burrito z dodatkiem salsy lub śmietany.
Quesadilla
To placek kukurydzianej tortilli złożony na pół i wypełniony farszem albo dwa placki tortilli, pomiędzy którymi jest farsz. Nadzienie składa się przede wszystkim z dużej ilości sera. W środku możemy też znaleźć mięso, kiełbasę chorizo, jalapeno, grzyby, kukurydzę, paprykę, cebulę, a nawet ziemniaki.
Ważne, że quesadillę podgrzewa się na patelni do momentu aż rozpuści się ser. Potem kroi się ją jak pizzę i podaje np. z guacamole albo sosem z pomidorów, cebuli i kolendry.
Nachos
Nachos to nic innego jak tortilla pokrojona w niewielkie trójkąty, posypana serem i ostrą papryką, a następnie zapieczona. Danie to jest mocno doprawione i podaje się je z różnego rodzaju sosami lub dipami.
Ceviche
To jedno z bardziej lekkich dań kuchni meksykańskiej. Ceviche jest zamarynowaną sałatką, w której znajdziemy owoce morza albo posiekaną surową rybę, cytrusy, cebulę, papryczkę chili i sól. Podaje się ją z sałatą, awokado, słodkimi ziemniakami albo bananem. Co ciekawe, ceviche nie jest potrawą narodową Meksyku, choć mocno zakorzeniło się w tym kraju. Pochodzi ono z Peru. Dodatek ketchupu i tabasco sprawia, że danie nabiera typowo meksykańskiego charakteru.
Mimo bogactwa warzyw i owoców, kuchni meksykańska jest ciężkostrawna i wysokokaloryczna. Większość potraw jest smażona, często na głębokim tłuszczu. Nie poleca się ich do codziennego żywienia, ale raz na jakiś czas będą stanowić niezwykle smaczne i nieszkodliwe urozmaicenie diety.